Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 27.12.2004  

<b>İSTANBUL MODERN’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ</b>


İSTANBUL MODERN’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ


İSTANBUL MODERN’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ



Oldukça uzun dolaşmaktan yorgun düşüp bir beton direğin dibindeki oturaklara bayılırcasına çökmüştüm. Ama orada oturmayı özellikle seçmiştim. Çünkü biraz önce hayran kalarak indiğim “Cehennem Merdiveni”ni tam karşıma almak içindi diğer oturaklara oturmamam. Aslında bana göre “Cennet Merdiveni” olmalıydı. Olağanüstü görüntü veriyordu. Açık gri rengine hayran kalmıştım ve zincirlerine de. Tam karşısına oturduğumda, içinden koyu renkli giysileriyle çıkan, inen – geçen insanları görünce hayranlığım daha da artmıştı. İnanılmaz lekelerdi - görüntülerdi. Fotoğraf makinem yanımda olmadığı için kahrolmuştum. Tabii kaçırılan fotoğraflar en iyi fotoğraflardır. Bu çalışma, geçen sene gittiğim uluslararası Bienalde en beğendiğim yapıtlardandı.

4 Nolu antrepoya daha önce de gittim, öğrencilerimi de götürdüm ve herkese önerdim. Öğrencilerimle olduğum yıl, yerde onlarca - yüzlerce tabaktan oluşan bir yapıt, beni en çok etkileyendi. Hala usumdadır. O zaman antreponun kapısı MSÜ tarafındaydı. Şimdi İstanbul Modern nedeniyle yeri değiştirilmiş, daha iyi olmuş.

Aynı yapıt - merdivenle İstanbul Modernde karşılaşmak çok hoş oldu. Müzenin adı nedeniyle doğrusu salt bu tür çalışmalar bekliyordum. Son dönem çalışmalar, soyut yapıtlar göreceğimi zannediyordum. Nitekim benim gibi başkalarının da, adı nedeniyle beklentileri aynıymış. Ama içine girip gezdiğinizde Türkiye’nin sanat tarihi ile karşılaşıyorsunuz. Bu daha hoşuma gitti. Geçmişten geleceğe bir sergileme. Daha da hoşuma gidenler; kütüphanesinin bulunması, kitap ve dergilerle dolu olması. Hatta ışıklı masası bile var. Avrupa’daki müzeler gibi aralarda oturakların bulunması da iyi. Bunun kadar güzel olan Türkiye’deki bir müzede fotoğrafların yer almasıydı. Aklıma takılanlar ise daha çok sanatçıya yer verilmesi gerekirken, aynı sanatçıdan sayı olarak çok yapıt bulunmasıydı. Umarım bu eksiklik en kısa zamanda giderilir. Böylece eğitim amacı da taşıyan müze daha geniş bir yelpazeye açılmış olur.

Fotoğraf sergisinde dolaşırken şunları düşünmekten de kendimi alamadım; Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinin çok amacı vardır. Bu nedenle fazla ders doldurulmuştur. Amaçlarından biri Güzel Sanatlar eğitimi veren Fakülte ve Konservatuarlarına öğrenci yetiştirmek, diğer amacı da sanat eğitimi almış yönetici, doktor, mühendis yetiştirmektir. Amaç çokluğu nedeniyle çocukların kafaları iyice dolduruyor. Bu sebeple şöyle bir öneri geliştirmiştim ( getiriyorum) : A. Güzel Sanatlar Liseleri, Güzel Sanatlar Fakülte ve Konservatuarlarına öğrenci yetiştirsin, onların alt yapısı olsun. Düz liselerin “Sanat” bölümleri de, sanat eğitimi alan yönetici, doktor,mühendis vs. yetiştirsin. Sayın Şakir ECZACIBAŞI fotoğraf çekmeseydi, fotoğraf ne kadar bu müzede yer alacaktı? O zaman liselerin “Sanat” alanlarına daha bir değer vermek gerekir. Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesindeki uygulama çok güzel. Grafik Tasarım ve Grafik Atölye dersime sadece Sanat Tasarım Fakültesinin öğrencileri değil, tüm mühendisliklerde okuyan öğrenciler de seçebiliyor. Mühendis,iktisatcı,eğitimci olacak öğrencilerim de olağanüstü zeki ve yetenekliler. Yeter ki onlara olanak tanıyalım. Yetilerini sergileyecek ortamlar hazırlayalım. Ve en önemlisi “öğrenci merkezli” ders işleyelim.

Yıllardır yeteri kadar değerlendirilmeyen, son yıllarda bianele ev sahipliği yapan bir antreponun bu şekilde değerlendirilmesi çok güzel. Umarım diğer mekanlar da bu tür kültür etkinliklerine dönüşür. İstanbul’un eksiği çok. Fotoğraf müzesi, Modern Sanat Müzesi… Bunlarla ilgili çalışmalar olduğunu biliyorum ama yerleri yok. Tiyatro müzesi, daha geniş kapsamlı Karikatür müzesi, daha geniş kapsamlı Bilim Müzesi-Doğa Müzesi vs… Ve müzelerin aktif bir şekilde eğitim yuvalarına dönüştürülmesi. Oralar gezmenin ve görmenin çok ötesinde yerler…İnsanlığın yerleri, geçmişin, geleceğin, derinliğin yerleri. Bu nedenle çok amaçlı olmak durumundalar… Burada beni sevindiren bir şey daha vardı, ilk defa Türkiye’de bir müzenin bu kadar kalabalık olması. MEB deyken öğrencilerimi müzelere çok getirirdim. Bizden başka bir iki kişi ya bulunur ya bulunmazdı. İngiltere’deki müzelerde ise iğne atsanız yere düşmüyor. Çocuktan, annenin kucağındaki bebekten tutun da bastonuyla zor yürüyen yaşlı insanlara kadar. Üstelik bu salt bilim müzesi için geçerli değil, tüm müzelerde aynı yoğunluğu yaşıyorsunuz. Ayrıca dünya sanki o müzelere taşınmış. Türkiye’deki buluntular - yapıtlar da dahil olmak üzere…Dilerim bizim de müzelerimiz böyle zenginliklerle dolup taşar. Salt kendi ülkemizin zenginliğini değil, dünyanın zenginliğini de içine alarak…Yapıt olarak ve insan olarak…

27-12-2004 / İSTANBUL



Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi

http://www.amatorceedebiyat.com/tulay/
tcellek@yildiz.edu.tr

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2842 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.