Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 16.4.2009  

OTYAM’LARDAN BAKIŞLAR…


OTYAM’LARDAN BAKIŞLAR…



OTYAM’LARDAN BAKIŞLAR…



Dokularınızda yaşamak
Bakışlarınızda ısınmak
Kilimlerinizde sere serpe
Uzatmak sevgileri, tutkuları…
Yürekten teşekkürler…


Bir sarayda Fikret Otyam’ın dağlarında Filiz Otyam’ın kilime binip gezintiye çıktım, kuşların kanatlarına takılarak…

Yakasına taktığı Atatürk ile geziniyor gülümseyerek Fikret Otyam bir bizim aramızda, bir yapıtlarında…

Kilimin açık tonda zeminine renkli çiçekler serpiştirilmiş diye düşündüm görür görmez. Rengarenk olduğu için kare-dikdörtgen küçük parçalar bende çiçek anlamını almıştı. Kilime de çok yakışmıştı doğrusu.

Halı öncesi yerlerimize, ayaklarımızın altına serilen, bizi soğuktan koruyan kilim duvarları renklendirmeye, bizi düşündürmeye dönüşmüş Filiz OTYAM yapıtlarında. Çiçeklerin yanında doğadan başka şeyler de var. Büyük, küçük hayvanlar dahil. Ve yüzlerimiz kilimlere serilmiş anlamlı bakışlarla…

Başına taktığı çiçekli, rengarenk yemeni bile iri gözlerindeki bakışların hüznünü dağıtamamış, yanındaki kuş beyaz lekesiyle kendisine eşlik ederken Fikret OTYAM’ın yapıtında…

Bembeyaz dağlar üzerine vuran ışığı ile birlikte tüm ihtişamıyla OTYAM hocanın tablosunda yerini almış. Ön tarafta üçgen bir görsellik içinde koyu lekesiyle bir kalabalık inanılmaz bir denge, inanılmaz bir zıtlar birliği, inanılmaz bir görsellik oluşturulmuş. Lekesel bağlamda oluşturulan zıtlık, doğanın zıtlığında da gösterilmiş. İnsan ve müthiş bir dokuyla oluşturulan dağ. Dikey çizimlere yatay bir göl eşlik etmiş göğün mavisini tamamlamak adına.

Sergide güzel olanlardan biri de şiir ve müziğin eşlik etmesiydi…

Özellikle Ataol BEHRAMOĞLU hocamızın şiir öncesi dile ve Fikret OTYAM’a sevgisine dair konuşma yapması ve o konuşmasını resimlerle çok örtüşen bir şiirini seçmesi gerçekten büyük zenginlik oldu, teşekkürler. Ayrıca sesinin rengiyle gitarına yön veren müzisyen Haluk Çetin’e teşekkürler.

14 – 04- 2009 / İSTANBUL

***

ÇIRAĞAN PALACE KEMPINSKI SANAT GALERİSİ’NDE
FİKRET ve FİLİZ OTYAM SERGİSİ

Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi 13 Nisan 2009’dan 12 Mayıs 2009’a kadar “Fikret Otyam Boyalarla 65 Yıl” ve “Filiz Otyam Dokumada 30 Yıl” sergilerine ev sahipliği yapacak. Sergi, 13 Nisan Salı 19.30’da
ünlü şair Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin’in “Şiir ve Müzik” adlı, gitar eşliğinde sunulan şiir dinletisiyle açılacak.

Otyamlar, iki yıllık ara sonrasında yeni çalışmalarını Toprak Sanat Galerisi işbirliğiyle Çırağan Sarayı’nda İstanbullu sanatseverlerinin karşısına çıkarıyorlar. “65 yıldır bana yaşama kıvancı yanı sıra hüzün de veren ve en iyi bildiğim öğelerin resimlerini yapıyorum. Bıkmadan, usanmadan,” diyen Otyam’ın son iki yıllık çalışmalarında hayvan ve insan yüzlerinin Fikret Otyam yorumunu göreceksiniz. Dokuma ve fotoğraf ustası iç mimar Filiz Otyam ise otuz yıldır çulfalık tezgâhında dokuduğu işlerine yeni bir boyut getiriyor. Doğrudan yapılmış dokumaların yanı sıra kimi dokumalarını da keçe yapımıyla karıştırıp yere serilebilecek veya tablo gibi duvara asılabilecek biçimde sunuyor bu ortak sergilerinde.

1926 doğumlu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde “Hocaların hocası Çallı İbrahim”in öğretilerinden sonra Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi Yüksek Resim Bölümü’nden 1953’te mezun olan, gazetecilik ve editörlük de yapan Fikret Otyam resim çalışmalarını Cumhuriyet gazetesinden emekli olduktan sonra (1979) yoğun biçimde sürdürdü. İlk resim sergisini 1952’de açan sanatçı günümüze kadar yurt içi ve yurt dışında otuzun üzerinde sergi açtı ve resimleri birçok yurt dışı müzelerinde ve özel koleksiyonlarda yer almakta. Sanatçının UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Belgesi’nden Gazeteciler Cemiyeti Basın Şeref Belgesi’ne pek çok ödül ve plaketi var.

Fikret Otyam ile 1977’de evlenen, Amerika'da iç mimarlık eğitimi görmüş Filiz Otyam ise sanatını dokumalar yaparak sürdürüyor. Otyam'ların ortak sergileri yurt dışında da Kuveyt, Kopenhag, Münih, Köln, Esslingen, Leverkusen, Bercsichgladbach şehirlerinde yer aldı.

“Filiz Otyam Boyalarla 65 Yıl” ve “Filiz Otyam Dokumada 30 Yıl” sergileri haftanın yedi günü yirmi dört saat boyunca Saray’ın ilk katındaki Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi’nde görülebilir.

Bilgi için: 0 212 326 46 46.



Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2484 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.