Kütahya’da meslek sahibi olmak…
Türkiye’de ihtiyaç olan böyle bir alana Kütahya’dan seslenmek… Boşluğu doldurmak Anadolu’dan…
Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu Seramik Bölümünden Sayın Öğr. Gör. Leyla KUT ve Görsel Sanatlar Programları Bölüm Başkanı Sayın Öğr. Gör. Uğur KUT’un davetlisi olarak gittiğim Kütahya’dan yeni zenginliklerle döndüm ve kocaman bir cini tabağı ile…
Ara elaman çok gerekli gerçekten. Her alanda. Çok iyi bildiğim, yaşadığım kadarıyla başta fotoğrafta… Tabii bir o kadar serigrafi, seramik ve diğer alanlarda da… Eskiden usta çırak ilişkileri vardı. Şimdi her şeyin okulu ve okullarında bir boyutu, içeriği var. Yeter ki bu içerik nitelikli bir şekilde doldurulsun.
Eğitimde kalitenin bilincinde yönetici ve eğitimcilerle - akademisyenlerle donatılmış bir ortam farklılıkları bünyesinde taşıyacaktır mutlaka… Benim oraya seminer vermek için davet edilmem de farklılıklardan biridir. Hem teşekkür ediyor hem de kutluyorum, bu düzenlemede yer alan herkesi…
Teknolojik yoğunlaşmanın yaşandığı günümüzde işlevsellik kadar estetiğin de ayırdında olmak ve yaşam bulmasını sağlamak eğitimden geçer… Bilimsel yaratıcılığın yanında estetik yaratıcılık gerekir günlük yaşama yönelik eşyalara kadar…
Seminerimin 2. bölümünde “çaydanlık” tasarımı vardı. Daha önceki bir örnekle yaratıcılıkta, “hayal gücünün” gerekliliğini yerine koyarken çaydanlık tasarımları gösterirken de “merak” konusunu örnekle anlatıyorum. Yani bilgileri aralarda, gerektiğinde ve örneklerle veriyorum, kalıcı olmasını istediğim için. Bu arada öğrendim ki Seramik Bölümündeki akademisyen arkadaşlar o sıralar “çaydanlık tasarımı” yaptırıyorlarmış. Öğrencilerden ısrarla “soyut” düşünmelerini ve “anlam” üzerinde durmalarını istedim… Ortam verildiğinde başta çekinseler bile sonra açılıyorlar.
Seminerlerimde ısrarla durduğum bir başka şey de, alanlarının dışında, karşıt alanlarda da kendilerini beslemeleri, bilgi edinmeleri bir de felsefe ve psikolojiyle ilgilenmeleri yönünde oluyor. 2 – 3 öğrencinin kısa film çektiğini öğrendim. Bunu öğrenmeden önce, zaten gençler farklılıklarını hemen sergilediler…
“Teknik Programlar Bölümü;
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Elektrik, İnşaat ve Endüstriyel Otomasyon, Endüstriyel Elektronik, Kimya, Makine ve Mobilya Dekorasyon programları
İdari ve Sosyal Programlar Bölümü;
Büro Yönetimi ve Sekreterlik, İthalat-İhracat, Muhasebe, Pazarlama ve Turizm ve Otel İşletmeciliği, Host-Hosteslik, Otobüs Kaptanlığı ve Otobüs İşletmeciliği Programları
Görsel Sanatlar Bölümü; Seramik,
Çini İşlemeciliği, El Sanatları, Uygulamalı Takı Teknolojisi ve Restorasyon Programlarından oluşmaktadır.
Programlarımızda, Temel Sanat Eğitimi, Sanat Tarihi, Atölye Uygulamaları, Tasarım, Mesleki Kimya, Röleve, Yapı Sistemleri, Süsleme ve Onarım, Mimari, Teknoloji, Dekorlama Yöntemleri ve Teknik Resim gibi branş derslerinin yanı sıra Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve İngilizce gibi genel kültür dersleri de verilmektedir.”
http://kmyo.dumlupinar.edu.tr/sayfalar/anasayfa.html
Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Yrd.Doç.Dr. Kemal POYRAZ’a Sayın Leyla KUT ve eşi Sayın Uğur KUT’a ayrıca seminere katılan tüm öğretim elamanı, akademisyen meslektaşlarıma ve çok sevgili öğrencilerimize yürekten teşekkürler…
Kütahya’da kaldığım sürece bana zaman ayıran Sayın Dr. Öğr. Gör. Nurcan PERDAHCI, Dekan Yardımcısı Sayın Yrd. Doç. Dr. Lale ALTINKURT ve eşine de teşekkürler ve başarı dileklerimle…
28- 03 -2007 / İSTANBUL
Tülay ÇELLEK
Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi
http://www.tulaycellek.com
tcellek@yildiz.edu.tr
|