Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 26.1.2007  

KÜLTÜR KARINCALARI NASIL ÇALIŞIYOR?


KÜLTÜR KARINCALARI NASIL ÇALIŞIYOR?


KÜLTÜR KARINCALARI NASIL ÇALIŞIYOR?


Gençler beni heyecanlandırıyor. Onlardan çok şey öğreniyorum. Dersleri var, sınavları var, bitmez tükenmez ödevleri var. Ve gençler, öğrenciler, farklı işlerde çalışan ve genç kalmasını bilen birçok insan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfının güzelim çatısında buluşmuşlar,” Kültür Karıncaları” olarak çalışıyor her biri… Önce burada çalışmanın, ereğinin, içeriğinin ayırımında olmak nedeniyle bir seminer alıyorlar, daha önceki deneyimli arkadaşları izliyor, gözlemliyorlar.

Bu vakıfta, her şey bir plan, program, koordine içinde gerçekleşiyor. Proje yöneticisi gençlere hayran kaldım gördükçe, izledikçe… Bir işi gönüllü yapmak kadar güzel ne olabilir ki… Hiç bir çıkar kaygısına düşmeden… İşte bu nedenle böyle bir vakfa gelip çalışanları takdir etmeden ve her yere bu güzel örnekleri göstermeden edemem.

Buradan sonrasını vakfın sitesinden alarak sizlerle paylaşıyorum… Umarım bu güzelim gençlere katılmak çığ gibi büyür.

“Örnek Gençlerimiz

Vakfımız tarafından yürütülen Kültür Karıncaları Projesi ilk yıl gerçekleştirdiği pilot çalışmanın ardından İstanbul’da 4 okulda yürüttüğü üç yıllık çalışmasını başarıyla tamamladı. Önceleri Vakfımızın mütevelli ve dostları ile yürüttüğümüz bu projede daha sonra gençlere yöneldik. Kartopu misali büyüyen bir genç “Kültür Gönüllüsü” ordusu projeyi üstlendi, hırsla, azimle, inançla başarıya taşıdı. Bu çok yerinde kararımızın haklı gururunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Günümüzün Sivil Toplum çalışmalarında profesyonel gönüllüğün esas olduğu, başarının temelinde bu kavramın yattığı artık yadsınamaz. Ancak toplumumuzda bu kavramın çok iyi anlaşıldığı, belki de çok iyi anlatıldığı söylenemez. Gençlerimizin bu konuda söyleyecekleri çok şey olduğuna inanıyor, onların sesi olmak istiyoruz.

Kültür Karıncaları Çoğalıyor...

Vakfımızın üç yıldır başarıyla sürdürmekte olduğu Kültür Karıncaları Projesi'ne 2006-2007 öğretim-eğitim yılında Vehbi Koç Vakfı ile birlikte Kadırga – Tevfik Kut İlköğretim Okulu'nda devam ediyoruz. Çalışmalarımıza 6. sınıfın tüm şubelerinde yaklaşık 150 öğrenci ile başladık ve "Semtimizi Tanıyalım" temalı ilk etkinliğimizi tamamladık. Bu etkinlik çerçevesinde Karıncalar Sultanahmet Meydanı'nı keşfettiler, şaşırarak gezdikleri Yerebatan Sarnıcı'nda dileklerini yüzdürdüler, Haseki Hürrem Sultan Hamamı'nda ritim tuttular kubbede olağanüstü yankılar bıraktılar, son olarak da Darphane'de Tarihi Sultanahmet Köftecisi'nin ikramı olan köftelerini yediler, gezdikleri mekanlarla ilgili resim yaptılar.
Günü önce büyük bir şaşkınlıkla daha sonra büyük bir coşkuyla yaşayan Karıncalar ile 3 hafta sonra okullarında buluşulup birinci etkinlikte edindikleri bilgileri pekiştirmek adına dialı interaktif gösteri yapıldı. Daha sonra Gezdikleri yerleri kolaj çalışması ile kağıt üzerinde canlandırdılar. En sonunda da Okay Temiz Atölyesi'nden değişik ritim aletleri ile gelen Yaşar Morpınar ile birlikte değişik müzik aletlerini tanıdılar, ritim tuttular.

Şimdi karıncalarımızı heyecanla diğer etkinliklerimizi bekliyorlar. Bu çalışmalarımız sırasında bize verdikleri büyük destek için tüm okul yönetimi ve öğretmenlerine çok teşekkür ederiz.

Örnek Gençlerimiz

Vakfımız tarafından yürütülen Kültür Karıncaları Projesi ilk yıl gerçekleştirdiği pilot çalışmanın ardından İstanbul’da 4 okulda yürüttüğü üç yıllık çalışmasını başarıyla tamamladı. Önceleri Vakfımızın mütevelli ve dostları ile yürüttüğümüz bu projede daha sonra gençlere yöneldik. Kartopu misali büyüyen bir genç “Kültür Gönüllüsü” ordusu projeyi üstlendi, hırsla, azimle, inançla başarıya taşıdı. Bu çok yerinde kararımızın haklı gururunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Günümüzün Sivil Toplum çalışmalarında profesyonel gönüllüğün esas olduğu, başarının temelinde bu kavramın yattığı artık yadsınamaz. Ancak toplumumuzda bu kavramın çok iyi anlaşıldığı, belki de çok iyi anlatıldığı söylenemez. Gençlerimizin bu konuda söyleyecekleri çok şey olduğuna inanıyor, onların sesi olmak istiyoruz.”

Ve yaşam bulanlar…

“Kültür Karıncalarının İstanbul İle Tanışmaları: Galata Kulesi Odaklı Gezi”

Gezide gördüklerini dramatize ediyorlar ve resme döküyorlar. Böylece gezi belleklerde ölümsüzleşiyor… Kalıcılığı sonsuzlaşıyor.

Etkinliklerin başlıklarına devam…


“İstanbul'da Su - Yerebatan Sarnıcı Öyküsü”
“ARKEOLOJİ MÜZESİ VE İSTANBUL KÜTÜPHANESİ”
“Perge'de Kültür Varlıklarının Korunmasıyla İlgili Yeni Bir Kampanya”
“MOZAİKLER DAĞILMASIN”
“Perge Çalışmaları”
“PERGE'de Bir Sütun da Sen Dik” Kampanyası ilk ürünlerini sergiledi.”
“Bursa Muradiye Külliyesi, Türbeleri ve Padişah Türbelerine ilişkin bilgi”
“OSMAN GAZİ TÜRBESİ “
“TARİHİ BİNALAR İÇİN AHŞAP İŞÇİSİ EĞİTİM PROJESİ”
“İSTANBUL TURİZMİ İÇİN YENİ BİR EKSEN: EDİRNEKAPI – AYVANSARAY”

Ayrıca Bilgiler

“Dünya Miras Listesi'nde Türkiye'nin Yeri
Dünya Miras Listesi (The World Heritage List) ve Türkiye”

Ve…

“Kültürel Mirasa Sahip Çıkanlar…”
“BOTTER HAN NE OLACAK?”
“Bir kazı günlüğü”
“Osmanlıda Hamam Kültürü”
“Gezi Kültürümüzü Geliştirmek Ana Amaçlarımızdan Olmalı”
“Müze ve Ören Yerleri Giriş Ücretleri”

***
VAKIF NASIL ÇALIŞIYOR?

• Vakıf, gönüllü çalışma esasına dayalı, katılımcı ve demokratik bir kurum olarak çalışmaktadır.

• Vakıf çalışmalarını, Mütevelliler ve Vakıfta gönüllü olarak çalışmak isteyen Vakıf Dostları'nın birlikte oluşturdukları Çalışma Konuları başlıkları altında gerçekleştirmektedir.

VAKIF ÇALIŞMA KONULARI VE FAALİYETLER

1. PROJELENDİRME VE KAYNAK YARATMA ÇALIŞMALARI:

Dünya'da ve Türkiye'de Vakfın amaçlarına uygun olarak kullanılabilecek kaynakları, fonları, projeleri araştırmak, derlenen bilgileri ilgili çalışma konusu iletişim sorumlularına iletmek, bu projelere kaynak yaratılmasına çalışmak, kaynak yaratmada Mütevelli Heyeti Üyelerini ve Vakıf Dostlarını yönlendirmek.

2. “KÜLTÜR KARINCALARI” ÇALIŞMALARI:
İlköğretim çağındaki çocuklara kültür bilincini aşılamayı amaçlayan ve bunun için özelde yaşanan ortamı, genelde kültürel değerleri tanıtmayı, benimsetmeyi, çocukların ilgi alanını genişletmeyi, estetik duyguları geliştirmeyi hedefleyen “Kültür Karıncaları Projesi” çerçevesinde hedef kitleler ile ilişki kurmak; gezi program ve temaları oluşturmak, en ince ayrıntısına kadar gezileri önceden planlamak, gerekli psikolog, pedagog, rehber, dia göstericisi, proje gönüllüsü ve sponsor sağlamak; geziler sırasında fotoğraf, film çekimi gerçekleştirmek, gezi dönüşü raporları hazırlamak, yeni yaklaşımlarla projeyi zenginleştirmek.

3. İLETİŞİM VE WEB SAYFASI ÇALIŞMALARI:
Vakıf ve Vakıf etkinliklerinin tanıtılması, duyurulması için gerekli çalışmaları yapmak, önceden medyaya sunmak üzere gerekli bilgileri derlemek, medya ve benzeri kurumları izlemek, iletişimin daha proje tasarımı aşamasında başlamasını sağlamak. Vakıf WEB sitesi ile yazılı basın ve görsel medya arasında iletişimi temin etmek; bildiri, açıklama hazırlamak, fotoğraf, film çekmek, kayıt yapmak gibi etkinlikleri yerine getirmek.
Tarih, arkeoloji, sanatlar, müze ve ören yerleri, doğa ve çevre, gezi kültürü, çocuklara ve yetişkinlere yönelik sanal geziler alanlarında çok büyük ölçekli olarak planlanan Vakıf WEB sitesinin oluşumu sırasında gerekli bilgileri toplamak, hazırlamak. İnternet sitesi teknik yapımcıları ile gerekli ilişkileri kurarak, diğer çalışma konuları sorumluları ile çok yakın bir ilişki içinde olarak sayfanın sürekli olarak güncelleştirilmesini sağlamak. İnternet sitemiz üzerinden Vakıf ile iletişime geçen kişilere ilişkin soruları yanıtlamak ya da ilgili kişinin yanıtlamasını sağlamak.

4 . MÜZİK VE GÖRSEL SANATLAR ÇALIŞMALARI:
Müziğin ve görsel sanatların bütün dallarında ulusal veya uluslararası etkinlikleri izlemek, bunlarla ilgili yayın ve doküman sağlamak, Vakfın amacına uygun olarak herhangi bir sanat dalında diğer bir çalışma konusu altındaki bir etkinliğin (sergi, atölye çalışması, vs.) gerçekleştirilmesi için çalışmak ve bütün bunların WEB sayfasında duyurmak.

5. KONFERANS, SEMİNER, SÖYLEŞİ ÇALIŞMALARI:
Vakfın amacına uygun olarak, Vakıf Merkezi'nde ya da belirlenen bir başka mekanda önceden saptanmış veya güncel gelişmelere bağlı olarak tespit edilecek konularda seminer dizisi, konferans ve söyleşi gerçekleştirmek için ilgili isimlerle görüşmeler yapmak, takvim belirlemek, alt yapı çalışmaları gerçekleştirmek ve bunun WEB sitesinde duyurulmasını sağlamak.

6. KÜLTÜREL MİRAS I KORUMA VE CANLANDIRMA & MÜZE VE ÖREN YERLERİ ÇALIŞMALARI:
Türkiye kültür envanterini hazırlayan kuruluşlara yansımayan, kaybolan ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan mutfak kültürü, el sanatları, ebru, hat, bakırcılık, eski evler, ahşap binalar, cami, kilise, sinagog, türbe, ayazma gibi kültür mirasımızı koruma ve kurtarmaya yönelik araştırmaları yapmak, sergiler düzenlemek, yayınlar hazırlamak, ilgili kuruluşlara gereksinim duydukları konularda destek sağlamak.
Müze ve ören yerlerine ilişkin sorunları saptayan kişilerin söz konusu durumu Vakfımıza bildirmelerini teşvik edici çalışmalar yapmak. Sorun yaşanan ve ihmal edildiği belirlenen müze ve ören yerleri ile ilgili araştırma yapmak, müze ve ören yerlerinin daha iyi algılanması amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde ilgili kuruluşlara danışarak eksikliği görülen açıklayıcı müze ve ören yeri haritaları, tabelalarının hazırlamak ve bu çalışmaların WEB sitesinde duyurulmasını sağlanmak.

7. GEZİ KÜLTÜRÜ ÇALIŞMALARI:
Gezi öncesi yapılması gereken hazırlıklar konusunda insanları bilinçlendirmek, ülkeler ve yöreler hakkında bilgi sağlamak, gezginleri yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda bilgilendirmek, internet ve arşiv yoluyla başvurulacak kitap, dergi, link, vb. hakkında bilgi vermek, Vakfımıza iletilen gezi notlarının, gezi sırasında yaşanan olayların ve çekilen diaların, filmlerin Vakıf WEB sitesinde yer almasını sağlamak.

8. ARŞİV VE KİTAPLIK ÇALIŞMALARI:
Vakfa ait her türlü kitap, dergi, vb. yazılı yayın ile dia ve CD'leri WEB sitemizde kataloglamak, Vakfa gerekli bu tür ürünlerin elde edilmesine çalışmak, bu değerlerin korunması ve yararlanma koşulları hakkında çalışmalar yapmak, dijital ortamdaki her türlü benzeri ürünü izlemek, gerektiğinde onlardan yararlanmak.

9. DIŞ İLİŞKİLER ÇALIŞMALARI:
Dünyadaki ve Türkiye'deki benzeri ya da ilgili çalışma yapan kurum ve sivil toplum kuruluşlarını saptamak, kuruluş ve etkinlikleri hakkında bilgi toplamak, Yönetim Kurulu'nun bilgisi dahilinde onlarla ilişki kurmak, ortak çalışma olanaklarını saptamak.

***
KÜLTÜR BİLİNCİNİ GELİŞTİRME VAKFI
Barbaros Bulvarı, Pınar Apt. No.135 K.4 D.7
34349 Balmumcu/İSTANBUL
Tel:(0212) 347 24 25
Faks:(0212) 347 24 26
e-postal:kultur@kulturbilinci.org

Yaşamın anlamı bu olsa gerek… Bu anlama katkı veren her gönüllüye yürek dolusu teşekkürler…

26 – 01 – 2007 / İSTANBUL

Tülay ÇELLEK

Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi

http://www.tulaycellek.com

tcellek@yildiz.edu.tr


Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2860 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.