Merhaba,
Sevgili arkadaşlar...
İlk derste, dersimin içeriğini anlatmıştım ve konuları söylemiştim. Ayrıca atölyenin duvarına astığım gibi, e-posta ile de gönderdim.
Her konuya bir ay süre verdim. Çünkü benim için araştırma yapmak, tek fikirde kalmamak çok önemlidir. Hele sizin gibi zeki ve yaratıcı gençleri bulmuşken beyinlerimizin sınırlarını zorlamak gerekir, diye düşünüyorum.
İlk derste - ilk bölümde; gösterdiğim saydamlar üzerinden fikir üretmek – beyin fırtınası - beyin jimnastiği yapmak ve tabii o hafta gördüklerinize, seçtiklerinize, algılarınıza dair söyleyeceklerinizi dinlemek, birbirimizin deneyimlerinden zenginleşmek üzerine kurulu her şey.
Ara
2. ders - 2. bölüm; verilen konunun eskizinin, çizimlerinin yapılması... Size bunun için çizgisiz eskiz kağıtları dağıttık… Ve nasıl eskiz yapacağınız anlatıldı…
Bir konuda zorlanıyorum. Neden mi? En önemli belirleyicisi derse geç gelişiniz. Bu 2. dersin hakkını yiyor gibime geliyor. Tabii vaktinde gelen arkadaşlarıma haksızlık etmeyeyim. Onlara yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca sistemli bir şekilde gelen arkadaşlarıma da hem teşekkür ediyor, hem kendilerini kutluyorum. Nitelikli olduklarını görüyor, övünç duyuyorum. Bir de mazeretini belirtme nezaketinde bulunan arkadaşlarım gerçekten beni çok duygulandırıyor. Ayrıca hiçbir mecburiyeti olmadığı halde asistanlık yapan arkadaşlarıma da gönül dolusu teşekkürler, hepimizin adına…
Size ders notları da verdim.
Ezber eğitim sisteminden geldiğinizi biliyorum. Ama ısrarla dersimi, “öğrenci merkezli" yaptığımı söylüyorum. Bu demektir ki ben sizi yönetmeyeceğim. Herkes kendisinden sorumlu olacak...
Dersimin duvarları yok. Ve yapılan her şey bir yaşam biçimine dönüştürülmelidir. Salt atölyede kalmamalıdır. Bunun için alan dersi olması gerekmez. Seçmeli ders bile olsa “iş insanın namusudur.” Bu ilke yaptığınız, seçtiğiniz her şey için geçerli olmalıdır.
Grafik Tasarım ve İletişim; İlk konu “Site Tasarımı”; bununla ilgili eskizler…
Grafik tasarım 1, 2; ilk konu, “Afiş Tasarımı”; bununla ilgili farklı fikirler-eskizler... 2. konunuz, “kitap kapağı tasarımı.” Bu nedenle mutlaka kitap okumanız gerekiyor. Ders kitaplarınızın dışında tabii. Çünkü okuduğunuz bir kitabın kapağını, içindekilerden yararlanarak yeniden tasarlayacaksınız…
Grafik Atölye; ilk konu, “Amblem, özgün yazı ( logo )”; bununla ilgili eskizler…
Eskizlerini bilgisayarda yapan arkadaşlar lütfen derse gelirken dizüstü bilgisayarlarını da getirsinler.
Biraz açılım…
“Ben olsaydım ne yapardım?” Sorusuna yanıt arayarak eleştirel bakışınız, seçiciliğiniz, gözlemleriniz, farkındalığınız, meraklarınız, algılarınız hatta sezgileriniz, hayalleriniz gerekli dersimi yaşatabilmek, yaşam vermek için. Bu tavır, yaşamın anlamına götürecektir sizi.
Araştırma yapmak, birden fazla fikir üretmek ve en önemlisi veya alt yapısını oluşturacak olan kitap okuma eylemi gereklidir yaşam için...
Görmek için okumak lazım.
Eleştirel bakışa sahip olmak için okumak lazım
Farkındalık için okumak gerekir
Okumak merak etmeyi sağlar
Okumak hayal gücünü geliştirir.
Okumak, entelektüel bir kişilik oluşmasını sağlar.
Okumak, empatik olmaya neden olur.
Okumak, yenidünyalar ekler, dünyamıza…
Tüm bunlar, salt diploma almak için ders kitaplarını ezberlemekle olmaz. Roman, öykü, şiir, felsefe, psikoloji vs. okumak önemlidir - gerekir…
Sevgili arkadaşlar, güne, derse geç başlayanlar, yaşamda her şeye geç kalırlar ve hep kaçırmaya mahkumdurlar.
Zamanı, yaşamı siz olarak yaşamayı elimizden daha fazla kaçırmayalım lütfen…
Sizlerle karşılaşmaktan çok mutlu olduğumu, her dersten zenginleşerek ayrıldığımı paylaşarak sevgilerimi yolluyorum. Size güveniyor ve başarılı olduğunuza, olacağınıza inanıyorum…
02-11-2006
|