Eğitim neden vardır?
Eğitim hangi alanlarda yapılır?
Niçin yapılır?
Yöntemleri nelerdir?
Eğitim yönetimi nedir?
Araştırma nedir?
İnceleme nedir?
Tartışma nasıl yapılmalı?
Düzey nedir?
İşini ciddiye almak nedir?
Moral nedir?
Etik nedir?
Sorular, sorular… Bunlar daha çoğaltılabilir. Yanıtlanacak o kadar soru var ki?
Sevgiyle başladı yaşam… Oyunla adım attı sanat… Paylaşmayla başladı toplu yaşamak… Ve değişim; gereksinmeler, meraklar, hayal güçleri ile yaşam buldu… Sistem alanlarda başladı… Şiirler alanlarda okundu… Sonra kitaplara taşındı, onunla birlikte evlere ve okullara geçti… Sistem böyle böyle kuruldu. Yeni gereksinmeler, yeni alanlar açtı.
Sınırları zorlamakla yaratıcılık çıtası yükseldi…
Kalabalık azaldığı sürece kompozisyonlar - düzenlemeler değerlidir, kalabalık azaldığı sürece atölyede, sınıfta eğitimin değeri yükselir, kalabalık aza indirildiği sürece yaratı, anlatım sadelikte kendini daha iyi gösterir.
Ve özellikle eğitim yönetiminde yer alanların pedagojik formasyonu olmalı. İncelemeden, okumadan fikir beyan edip kendilerini küçük düşürmemeli… Eğitim ciddi bir olaydır.
Eğitimin kurumu, kurulması, kurumsallaşması bilgi ile başlar, sevgi ile olur, paylaşma ile devam eder. Etikle kendini korur, güleryüzlü ciddiyetle yaşam bulur, zedelenmez. Araştırma yapmakla zenginleşir. Tartışarak çok renklileşir. Eğitim yönetimi bunları gerektirir, akademisyenlik, eğitimcilik bunları taşır yüreğinde…
Eğitimin onurlu bir üyesi olmak, karşındakileri anlamakla, anlamaya çalışmakla başlar. Bu salt meslektaşlar üzerine değil, öğrenciler adına da geçerlidir…
22 – 06 – 2006 / İSTANBUL
Tülay ÇELLEK
Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi
http://www.tulaycellek.com
tcellek@yildiz.edu.tr
|