Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 30.5.2006  

AYKAN ÖZENER FOTOĞRAFIYLA ÇANAKKALE


AYKAN ÖZENER FOTOĞRAFIYLA ÇANAKKALE


AYKAN ÖZENER FOTOĞRAFIYLA ÇANAKKALE


YAŞAMIN FOTOĞRAFINDA AYKAN ÖZENER

Eğitimin fotoğrafında Çanakkale’den çıkıp dünyaya yayılanlar, salt sanatın çerçevesinde duyarlı kağıt üzerinde gerçekleşmiyor. Aynı zamanda Sayın Aykan ÖZENER sayesinde eğitimde de hak ettiği yeri alıyor fotoğraf, görsel, kavram, yaratı, belgeleyici ve eğitici olarak…

Öğrencileri tek yüz, tek fotoğraf anlayışı değil, farklı fikirlerin, farklı görüşlerin zenginliğindeki eğitim alanlarında yaşamak, yaşatmak üzere kurulmuş, Sn. Aykan ÖZENER’in felsefesi…

İstanbul’u, İzmir’i Çanakkale’de buluşturmak, üstelik bunu “YARATICILIK” başlığında yapmak, zenginliklerin en güzeli olsa gerek.

Doğanın verdiği bir yaratıcılık var benliğimizde. Biz eğitimcilere düşen bu doğasal yaratıcılığı ortaya çıkartmak ve gelişmesini sağlamaktır. Bu da, hazırladığımız ortamlarla öğrencinin kendisini ifade etmesinde bulacaktır.

Seminerimde her yaştan, her kesimden, her alandan insana bu olanağı tanımak, duvarları yıkmaktır. Her yerde yaratıcı, yetenekli, zeki, duyarlı insanlar var. Bu insanlara çeşitliliği getirmek, doğalarındaki verimi katlayacaktır. Üniversal tavır budur, Sn. ÖZENER’ in yaptığı gibi...

Yıllarca yakınsak düşünce, somut yapı içindeki ezber eğitimden gelenler, doğru yönlendirildiğinde, benliklerinde oluşturulan külleri kendi elleriyle silkeleyiveriyorlar. Tabii gönül ister ki bu çok erken başlasın. Zaten doğru olan da budur.

Sayın Aykan ÖZENER: …ÇANAKKALE FOTOĞRAF FESTİVALİ'NE DAVET! “Sevgili arkadaşlar fotoğraf dünyasında ben de varım. Ama "bugüne kadar işlerimi gösterme veya sergileme imkanı bulamadım, bu işin okulunu okudum veya öğrenimini gördüm veya kendi kendimi eğittim, bakın ben de bunları yaptım, yapıyorum ve benim de kendime has duruşum var, söyleyeceklerim var, göstereceklerim var" diyorsanız Mart ayının ikinci haftasının sonuna kadar vaktiniz var.

Festivalimiz Mayıs ayının son haftası 3 gün boyunca yapılmaktadır. Etkinliklere sergi açarak, gösteri yaparak, workshop yaparak , panalist olarak katılarak veya poster bildiri sunarak katılabilirsiniz.

Festivalimizin bu yılki konusu…” Diyerek bir imeceyi başlatıyor ve her yıl yineliyor.

Ve haberi; “Çanakkale'de düzenlenen Fotoğraf Festivali başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen, Çanakkale Fotoğraf Festivali Devlet Sanatlar Galerisi'ndeki sergi ile açılış yaptı...”

Birkaç sergi açılışı, “Sanatta Yaratıcılık ve Dijital Teknolojinin Bu Sürece Etkisi” Paneli… Obur Solucan Sanal Sanat Dergisi Etkinliği; hareketlendirilmiş fotoğraflar, kısa filmler… Ve benim etkinliğim; yaratıcılığın uygulandığı, yaşam bulduğu seminer.

***

“AYNI ŞEHİRDE AKLAR DÜŞEMEDİ SAÇLARINA”

Anılarım: ( Tül’den Yansımalar )
YAŞAMDAN…

Dediğim gibi, bu gün, iş bitirme günüm. Hem Sayın Asuman KAFAOĞLU BÜKE’NİN yazılarını okuyup, 3 sayfa olan sorularıma soru ekliyor, hem de diğer işlerimi yapıyorum. Aklıma takılı olan bir işi daha yaptım. Duygulanıp odama geldim. Sayın Aykan ÖZENER' in fotoğraf sergisine gittim. Hemen yan binamızda. Fotoğraf Programı koridorlarında. Açılışta gezmiştim. Şimdi daha dikkatli bakarak bir kez daha dolaştım. Ama gezmeden önce yazmamız için bırakılan defterin hemen başına asılan iki ayrı çerçevedeki yazıları okudum. Biri özgeçmiş, diğeri serginin açıklamasıydı. Açıklamayı okuyunca inanılmaz bir heyecan dalgası yükseldi yüreğimden. Çünkü fotoğraflar mübadilleri anlatıyordu. Sergiyi gezdikten sonra defterine yazdıklarımın özeti: Önce kutladım. “Ben de mübadil bir babanın kızıyım… ‘Yaratıcılık’ konusunda seminerler veriyorum. Gösterdiğim saydamlar üzerinden fikir ürettirip, öykü kurduruyorum. Bu fotoğraflarınıza da inanılmaz muazzamlıkta öyküler kurgulanabilir….”
18 Şubat Cuma

Aykan ÖZENER’in bu fotoğraflarında sessizlik, çığlık olmuş haykırıyor. Arkeoloji mezunu ÖZENER, toprak katmanlardan arda kalan sessizliği, göçerlerin dünyasından vermiş, hasretiyle birlikte… Duvarlar, terk edilen evler… Arkada bırakılan koca bir boşluk… Duvara asılan anahtarıyla, duvara çizilen resmiyle… Sokaklarında duyamadığınız çocuk sesleriyle… Her bir fotoğrafın ardında koca bir yaşam, bir öykü, bir şiir saklı, söyleyene, söyletene, gösterene, görene…

“Çocukluğumuzu yaşadığımız mekanları terk etmek zorunda kalmanın, yıllar içinde biriktirdiğimiz anılarımızın bir anda geride bırakılmasının nasıl bir duygu olabileceğini düşündüm hep.” Diyen Sn. ÖZENER, babamı anlatıyordu adeta.

“Anıların ağırlığı altında ezildim.” Belki de ezilip yok olmamak için tercih edilen bir fotoğrafik anlatım olabilir bu sergi… Bu fotoğraflarla sese, görmeye dönüşün göçerlik, ardında sessizliği – sessiz çığlıkları bırakmış… Ama anlatım - gösteri tavrı, “yalnızlık, hasret, özlem” kavramlarını da içinde barındırıyor…

“Ölü evlerin sahiplerinin geride bıraktıkları anılarına dokundum, hissetmedim ama belki onların elleri de benimle dokundular anılarına.” Tıpkı arkeologların toprağı kazarken dokundukları kültürler gibi…

“Sergimin adını da göçmen Kavafis’in “Şehir” isimli şiirinden seçtim;
Yeni bir ülke bulamazsın,
başka bir deniz bulamazsın.

Bu şehir arkandan gelecektir.
Sen yine aynı sokaklarda dolaşacaksın.
Aynı mahallede kocayacaksın;
“Aynı evlerde kırlar düşecek saçlarına”

www.aykanozener.net/


Arkeoloji ve fotoğraf; “Arkeoloji Fotoğrafçılığı” adlı tezinde birleştirmiş, Sn. ÖZENER… Ve daha bir çok sergi yer almış yaşantısında… Fotoğrafları kitap kapaklarında da yer almış: Susanna Tamaro, “Yüreğinin Götürdüğü Yere Git.”

Ve başka bir çalışma: “Feridun Düzağaç’ın yeni albümü “BİR DEVAM FİLMİ/ SİYAH BEYAZ TÜRKÇE DUBLAJ”ın fotoğraf çekimleri Çanakkale’de aynı zamanda 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Görevlisi, fotoğraf sanatçısı Aykan Özener tarafından gerçekleştirildi. Fotoğraflarda, şarkıların sözlerinden yola çıkarak, hepsinin hikayeleri anlatıldı.”

Ağlarsan Düşerim
Emekli Kerem
Sokaklarda Evcil
Yıldızlar
Ağlamıyorum
Gibi Gibi
Deli
Aşk Çok Uzak
Beni Unutma
Bir Gün Ölürsem
Yürüdüm…

Eğitimci, akademisyen çok yönlü olmak durumundadır. Bunun yeri, zamanı yoktur. Her yerde her zaman kendi üretimi, yaratımı kadar, eğitimde yer alıyorsa, aynı tavrı öğrencilerine dair gerçekleştirmelidir. Sn. ÖZENER bu örneklerden bir tanesidir. Kendisini kutluyor, Çanakkale’deki güzel ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Bir teşekkürüm de sevgili öğrencilerimize.

30 – 05 - 2006 / İSTANBUL
Tülay ÇELLEK

Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi

http://www.tulaycellek.com

tcellek@yildiz.edu.tr
























Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 3417 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.