Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 30.1.2006  

GÖZLERİMİZDEN BİRİ BRESSON


GÖZLERİMİZDEN BİRİ BRESSON


GÖZLERİMİZDEN BİRİ BRESSON



Seminerlerime, “nasıl görürüz, ne ile görürüz?” Sorusuyla giriş yapıyorum. Çünkü “ışık” konusuyla başlıyorum yaratıcılığın yaşamına. Ve en sevdiğim fotoğraf tanımı, fotoğraf yorumu; “ışıkla resim çizmektir.”

Gözle görürüz
Yürekle görürüz
Beyinle görürüz
Işıkla görürüz
Duygularımızla görürüz
Seçerek görürüz
Dokunarak görürüz…

Bresson’la görürüz
Fotoğrafla görürüz
Resimle görürüz
Karikatürle görürüz
Müzikle görürüz
Şiirle görürüz
Vücudumuzla görürüz…

Görme biçimleri ( John Berger ) çok çeşitli, insana göre değişiyor.

Henri Cartier-Bresson’da gözlerimizden biri. Hem de en önemlilerinden... Bize “gösteren” değerli bir fotoğraf ustası. Bir yaratıcı. Tüm çağlara damgasını vuran, vuracak olan bir değer. Çok çalışkan ve fotoğrafları dünyanın çeşitli yerlerinde insanlarla buluşan bir sanatçı.

Fotoğraf belgesel bile olsa, salt yalın gerçeği tekrarlayan bir tekniğin adı değildir, yalnızca onda. Aynı zamanda fotoğrafları bir roman, bir şiirdir, bir tarihtir, bir değişimdir, bir dönüşümdür...

Çocukluk, yaratıcılığın hazinesi…
Çocukluk, hayallerin dünyası…
Çocukluk, başlangıçların çağı…

Mozart ve bir çok sanatçıda olduğu gibi Bresson’da ilgi ve yeti alanı olan fotoğrafa çocukluğunda sarılmış. Ve yaşamını değiştiren Leica dünyada yerini aldığında da adeta bir devrim yaşamış. Bu fotoğraf makinesinin küçük olması; insanları rahatsız, tedirgin, poz verir halde fotoğraflamaktan çok öte başarılara imza atma nedenidir.

Çekeceği sahneleri önce resimleyen, suluboya çalışan Akira Kurusawa unutamayacağım film yönetmenlerindendir. Sanatın bir alanına ilgi duyan, diğer alanlarıyla da ilgilidir mutlaka… Bresson’da resim yapmayı hiç bırakmayan nadir insanlardan biridir. Benim inancım da, fotoğrafla ilgilenen herkesin iyi bir resim sanat tarihi bilgisine sahip olmasıdır. Resmin görsel yanından da, bilgi yanından olduğu gibi zenginleşmesi gerekir, eline fotoğrafi malzemelerini alan herkes.


Bresson fotoğrafları bana başta fotoğraf tadı verdiği kadar resim ve grafik tadı da verir. Çizginin, lekenin, dokunun dansı olan fotoğrafları olağanüstüdür gerçekten. Özellikle doyumsuz bir grafik lezzeti aldığım 1933 de Madrid’ te çektiği hatta sonraki yıllara ait taklitlerine, benzerlerine rastladığım fotoğrafı dünya döndükçe yaşayacaktır derinliklerimizde…

Dünyada hep savaş var, öyle ya da böyle… Ara Güler gibi kendine, “fotoğraf muhabiriyim” diyenler sanatın dilini iyi kullandıkları için, bu çerçeveler içine sığamazlar. Tabii çekilen, sunulan her şeyin özü, konusu da önemlidir. Savaş fotoğrafçısı Robert Capa’ yı unutmamız mümkün değildir. Bizde Coşkun Aral’ın savaş fotoğrafları yüreği delip geçer. Tüm dünyayı gezerek dönemin karmaşasını, savaşını bizlere taşıyan Bresson’da yaşamımızın her an bir parçası olarak varlığını devam ettirecektir benliklerimizde...

Fotoğrafları Louvre müzesine giren ilk fotoğraf çalışanıdır. 1947'de Robert Capa ve David Seymour gibi fotoğrafçılarla birlikte kurucusu ve ilk başkanı olduğu Magnum şirketi dünya fotoğraf pazarını yönlendirmiş ve bir önder rolü oynamıştır..

Fotoğrafta insan hep önemli bir öge olmuştur. Ama onu, nasıl sunmak gerekir? Onları nasıl yaşamın bütünlüğü içinde göstermek lazım? İnsanları yaşamla anlamlı bir ilişki kurmasını göstermek; Bresson’un işiydi fotoğrafta. O zaman insan daha bir özellik kazanıyor. Yaptığı ile birlikte hafızalarımıza işliyor bir kızın çeyizi gibi, sandığındaki dantelleri gibi, umutları, rüyaları gibi…

Çok etkilendiğim birkaç fotoğrafı;

• Pont de I’europe, Paris, France, 1932
• Notre-Dame, Paris, france, 1953
• Tarascon, France 1959
• Madrid, Spain, 1933
• İstanbul, Turkey, 1964

Fotoğraf, görmektir.
Fotoğraf, düşünmektir.
Fotoğraf, anı durdurmaktır.
Fotoğraf, soluk almaktır
Fotoğraf, sevinçtir.
Fotoğraf, hüzündür.
Fotoğraf anlamaktır, anlamaya katkıdır, yardımcıdır.
Fotoğraf, bir dışavurumdur
Fotoğraf, bir ifadedir.
Fotoğraf, sessizliği çığlığa çevirmektir.
Fotoğraf, özgün olmaktır.
Fotoğraf özgürlüktür.
Fotoğraf bir yaşam biçimidir.
Fotoğraf Bresson’dur…

***

Henri Cartier – Bresson Europeans – Jean Clair / Thames and Hudson - 1998

http://www.henricartierbresson.org/


29 – 01 - 2006 / İSTANBUL

http://www.tulaycellek.com

tcellek@yildiz.edu.tr






Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2264 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.