Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
100 küsur görsel üzerinden beyin fırtınası biçiminde yaratıcı fikirler üretiliyor, öyküler, senaryolar kuruluyor, tasarımlar ve farklı ilişkilendirmeler yapılıyor. Sanat, bilim ve yaşamın her alanında olan yaratıcılık yaşatılıyor.
Eğlenirken öğreniyoruz, öğrenirken eğleniyoruz.
YARATICILIK ATÖLYESİ ZAMAN ÇİZELGESİ
1. BÖLÜM
10 00 - 11 00
11 00 - 11 15 ARA
11 15 - 12 00
12 00 - 13 00 YEMEK ARASI
2. BÖLÜM
13 00 - 14 00
14 00 - 14 15 ARA
14 15 - 15 00
* Etkileşimli YARATICILIK ATÖLYESİ Uygulaması 3
NOT: İsteğe – organizeye bağlı olarak devam edilecek 3. Bölümdür.
1. ve 2. Bölüm; beyin fırtınası tarzındadır.
3. Bölüm; tasarım, fotoğraf çekimi vs. sonunda sergileme yapılacak disiplinlerarası bir devredir.
***
YARATICILIK KONFERANSI 1
Yaratarak Yaşamanın Anlamı
Yaratıcı İlişkilendirmeler
100 küsur görsel eşliğinde “yaratıcılık” kavramı anlatılmaktadır.
Yaratıcı olmanın, yaratıcı sorun çözmenin, yaratıcı bir şekilde yönetim gerçekleştirmenin farklılıkları üzerinde durulmaktadır.
YARATICILIK KONFERANSI 2
Yaşam Boyu Öğrenme
Sanat ve Tasarım Eğitiminde Yaratıcılık
Sanat ve Yaşamın Fotoğrafı
100 küsur görselle birlikte bilgi paylaşımı niteliğindedir... Yaratıcılık, sanat eğitiminin gerekliliği, verileri ve yaratıcılığın gerekliliğini içermektedir...
YARATICILIK SEMİNERİ ZAMAN ÇİZELGESİ
YARATICILIK SEMİNERİ 1
10 00 - 11 00
11 00 - 11 15 ARA
11 15 - 12 00
12 00 - 13 00 YEMEK ARASI
YARATICILIK SEMİNERİ 2
13 00 - 14 00
14 00 - 14 15 ARA
14 15 - 15 00
TÜLAY ÇELLEK
Grafik Tasarım
Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğr. Gör. (Em.)
http://www.tulaycellek.com
tcellek@yildiz.edu.tr
tulay.cellek@hotmail.com
***
AÇILIM
YARATICILIK ATÖLYESİ 1 - 2
100 küsur görsel ile etkileşimli/interaktif bir çalışma gerçekleştiriliyor
50 Küsuru Temel Tasarım dersimin görselleri: Nokta, çizgi, doku vs.
50 Küsuru Grafik Tasarım dersimin görselleri: Afiş, kitap kapağı tasarımı vs.
İçinde resim olduğu kadar, ilginç fotoğraflar da var.
Uygulama:
Gösterdiğim görseller üzerinden izleyicilere fikir ürettiriyorum, öykü kurduruyorum, senaryolar oluşturuyorum, tasarımlar yaptırıyorum ve farklı ilişkilendirmeler yapılmasını istiyorum.
Sanat eğitiminin konularından çıkışla yaşamla ilişkilendirmeler gerçekleştirerek her alandan insanlara yaratıcılık bağlamında hitap etmeye çalışıyorum. Çünkü yaratıcılık salt sanat alanı ile sınırlı değildir. Bilimde ve yaşamın her alanında vardır.
Herkes görür, bilir ama ancak hayalleri olan yaratır ve tasarımlar.
Yaratıcılık; bilim, sanat ve yaşamın her alanındadır…
Bireysel farklılıklar çerçevesinde herkes yaratıcıdır…
Hayalleri – düşleri varsa tabii…
İzleyicilere yaratıcılığı anlatmak yerine yaşatıyorum. Hem eğlenceli, hem kalıcı oluyor. Yaşam bulan yaratıcılık, duvarların dışına taşıyor, dünyaya ulaşıyor. Eğlenirken öğreniyoruz, öğrenirken eğleniyoruz.
Bilgi tekrarı yerine uygulama çerçevesinde gerçekleştirilen seminer, izleyiciler kadar beni de zenginleştiriyor. Çünkü herkesin aynı konuya bakışı farklı oluyor.
“Yaratıcılık” konusunda teorik olarak bilgiye sitemden ulaşılabilir.
Yazılarımı okuyan öğrencilerimin “ne yazdıysanız uyguluyorsunuz,” dediği gibi; araştırarak, okuyarak, yaşayarak, deneyimlerimden yararlanarak yazdığım bu yazılar derslerimde ve seminerlerimde yaşam buluyor.
Barış insanın kendisiyle başlar. Kendiyle barışık olan başkalarıyla da, dünya ile de, çevre ile de barışık olur… Bunun için önüne konulan eski bilgiyi yineleyen, ezberleyen değil, yaratan, eleştirel bakan insanlar gerekli… İşte seminerimin temelinde yatan ereklerden biri budur. Gözleri kendine çevirmek… Bir iç serüven yaşamak, yaşatmak…
UYGULAMANIN AÇILIMI
Derslerim 15 kişilik. Yaratıclık atölyesinde tercihim sayının 15 en fazla 20 olması. Çünkü yaratıcılığı teorik olarak anlatmak yerine uygulama yaptırıyorum, bir nevi beyin fırtınası gerçekleşiyor.
Yaratıcılık her alanda olduğu için, alt yapısı farklı-branşı değişik her bireye hitap ediyor, seminerim. Soru ve yönlendirmelerim büyüklere, çocuklara ve alanlara göre oluyor.
50 küsur görselden sonra çay, kahve – yiyecek içecek arası verilmesi gerekiyor. Hem dikkat hem beynin dinlenmesi için hem de diğer 50 küsur saydamın konusu değişiyor.
Görsellerin çok az bir kısmı sitemde “ders notları” bölümünde var.
Fotoğrafı çok sevdiğim için bol bol da fotoğraf var.
Bunlar üzerinden izleyicilere fikir ürettiriyorum, farklı ilişkilendirmeler yaptırıyor ve öykü kurduruyorum, senaryolar oluşturuyorum ve tasarımlar yaptırıyorum…
Ben de YARATICILIK ATÖLYESİNİN başında çok beğendiğim 3 örnek vererek ve aralarda yaratıcılığa ilişkin kısa konuşmalarla “merkezi izleyiciler” yapmak koşuluyla katılıyorum. Tabii sorular da benden. Son derece eğlenceli… Ben de zenginleşiyorum seminerlerimden. O nedenle severek veriyorum.
*
YARATICILIK ATÖLYESİ UYGULAMASINDAKİ EDİNİMLER
Keşfetmek öğrenmektir, öğrenmek keşfetmektir, yaşamaktır. Önce kendimizi keşfe çıkalım. İç serüvenler yaşatalım kendimize…
YARATICILIK ATÖLYESİ bir içserüven yaşatmak derdini taşıyor… Sorumluluk önce anne babada sonra öğretmende… Ama YARATICILIK ATÖLYESİNDE sorumluluk kendisinde…
Kurdukları öyküler, kurguladıkları senaryolar merak ettikleri yaşamları kapsıyor.
Saydamlar yoluyla iletişim sağlıyorum YARATICILIK ATÖLYESİNDE. Kendilerini kurguladıkları öykülerde anlatmak, öykünün sahibi olarak… Bu arada tanıdıklarını sandıkları arkadaşlarının tanımadıkları yönlerini keşfetmek ve şaşırmak… Bu ATÖLYEDE yaşanan bir durum. Şahit olmak güzel. Çoğalımları yaşıyoruz birlikte…
YARATICILIK ATÖLYESİNDE farklı ilişkilendirmelerini, hayalgücüne dayalı öykülerini, senaryolarını aktarırken hem kendini duyumsuyor, kendinin farkına varıyor hem de çevresinin kendisini anlamasına, duyumsamasına, fark etmesine sebep oluyor.
Kendine kitap aldıran nedenlerden farklı nedenlere sahip olanlara şahit olunca bir öğrenme de gerçekleşiyor ATÖLYEDE. Belki önceden önemsemediği, düşünemediği, düşünemediği bir sebep onun yaşamına da geçebilir. Bu değişim demektir.
ATÖLYE yaşamı anlamlı kılmak ve bu anlamı paylaşmak üzerine, “yaratıcılık” başatında… Bu “iletişim” başatında da olabilir. Her konu başat ya da ikincil olsun ATÖLYE karşılıklı bir etkileşim içinde gerçekleşiyor. İzleyicilerin - katılımcıların gözlerine bakarak konuşmak ilgiyi daha da katlanıyor.
Yaratıcı iletişimi sanat yapıtları üzerinden gerçekleştiriyorum. Sanatçının yapıtını oluşturan anlamlar dışında anlamlar üretilmesini sağlamak farklı kişiliklerin yanyana gelmesinden oluşan bir zenginlik yaşam buluyor. Deneyimler ve farklı görüşler çarpışması yeni fikirlerin doğmasına neden oluyor.
4 saatlik bir seminer yaşamına dair anlatılacak çok noktalar var… Bir sanatçının dediği gibi; izleyici ressama “bunu yapmak çok kolay ben on dakikada yapardım.” Der. Sanatçının yanıtı, “haklısınız ben de on dakikada yaptım. Ama 30 yıl artı 10 dakika… Evet tıpkı bunun gibi katılımcılar dört saat art 30 yıl, dört saat artı 25 yıl dört saat artı yaşadıkları yıllar üzerinde konuşuyorlar, yaratımlarını yaşama döküyorlar kaynakları tertemiz olan kendileri, yolları açan ben ama su gibi dolaşan, zenginleşen yolculuğa devam eden kendileri… Beni de zenginleştiriyor birlikte yapılan bu yolculuk. Teşekkürler…
Bir kente giriş, bir binaya giriş, bir eve giriş, sorulara yanıt verme yöntemi, resime giriş, kurgulamaya giriş, şiire giriş, öyküye, romana giriş çok önemlidir. Bir insanın ruhuna, beynine giriş de çok önemlidir, bir o kadar. Aynı şekilde o beyinden, o içten, o yürekten çıkış, çıkartmaların yöntemleri de önemlidir.
Herkesteki farklılığı sergilemek, sergileme olanağı tanımak, fırsat hazırlamak önemlidir. Heyecan katmak, heyecan almak, alınmasını sağlamak çıkışlar ve girişler için kalıcılık bağlamında çok önemlidir. Bir başkasının öyküsünü tamamlamak; aynı başlangıca ayrı, farklı sonlar katmak, çeşitlemek böylece faklılığın ne kadar zengileştirici olduğunu göstermek gerekir, YARATICILIK söz konusu olduğunda
Eskiden Beşiktaş’ta olan kitap fuarında bir psikiyastristin konferansına gitmiştim… %50 fiziksel rahatsızlık ruhsal rahatsızlığa neden oluyor, ruhsal rahatsızlık % 50 fiziksel rahatsızlığa neden oluyor, beyinde oluşturdukları salgı nedeniyle demişti… Bir kurumun, bir mesleğin her durumda sorunları ülkedeki diğer kurumları, meslekleri, insanları etkiler… Bu YARATICILIK ATÖLYESİ yaratarak yaşamanın yanında sorunlarla başetmenin yollarını da barındıran bir ATÖLYE ÇALIŞMASI. Yeter ki bir alandaki edinimleri diğer alanlara aktarıp kullanalım ve aradaki bağlantıları farkedelim…
*
YARATICILIK ATÖLYESİ süresi; 3-4 Saat (Ortalaması) Bunun altında ve üstünde olabiliyor. İlk bölüm daha uzun.
Barkovizyon ve bilgisayar gerekli. Atölye tamamen görseller üzerinden yapılıyor. Görsel algıya hitap edildiği için.
***********************
Proje Adı: “Yaratıcılığın Yaşamı, Yaşamın Yaratıcılığı” YARATICILIK ATÖLYESİ
Proje Sahibi Kurum ve Sorumlu Kişi:
İçerik: Beyin fırtınasına dayalı yaratıcı fikirler üretmek…, öyküler kurgulamak, senaryolar oluşturmak (Görseller üzerinden)
AMAÇLAR:
* Hayal gücüne hitap etmek
* Zihinsel yetilerin sınırlarını zorlamak
* Bireysel farklılıklara göre davranmak
* Bireyin kendini ifade etmesine olanak tanımak
* Karşılılık sağlamak
* Bir nevi beyin fırtınasıyla herkesin deneyimleri üzerinden zenginleşmek
* Eleştirel bakışın değerinde hareket etmek…
* Yaşama farklı bakmak, baktırmak…
* Görsel algıyı geliştirmek...
* Bir alandaki edinimleri diğer alanlara taşımak ve farklı ilişkilendirmeler yapılmasını sağlamak…
* Bir iç yolculuğa çıkmak, çıkartmak, iç serüven yaşamak, yaşatmak…
* Özgüvenle hareket etmek.
* Kendimizle barışık olmak
* Çevremizle barış içinde yaşamak
* Yaratıcı fikirler üretmek
* Yaratarak yaşamak...
HEDEFLER:
Katılımcıların yaratıcılığını ortaya çıkartıp yaşama sermelerini ve dünyanın değişiminde, dönüşümünde varlık göstermelerini öncelemek.
Yaratıcı düşüncenin sürekliliğini sağlamak…
Hedeflenen Kitle:
Farklı altyapılardan insanlarla bu atölyenin gerçekleşitirilmesi. (Herkesin deneyimi farklı olduğundan aynı konuya bakışı farklı olacaktır. Bu zenginlik sağlayacaktır.)
Alt yaş; ilköğretim son sınıflar, lise, özellikle üniversite öğrencileri, farklı meslek sahipleri
Etkinlik Alanı:
Proje Süresi: 3/4 saat
YARATICILIK ATÖLYESİ ZAMAN ÇİZELGESİ
1. BÖLÜM
10 00 - 11 00
11 00 - 11 15 ARA
11 15 - 12 00
12 00 - 13 00 YEMEK ARASI
2. BÖLÜM
13 00 - 14 00
14 00 - 14 15 ARA
14 15 - 15 00
Takvim:
Hedeflenen Proje Çıktıları:
Seminer boyu çekim yapılması. Deşifre edilerek kitaba dönüştürülmesi…
• 1. aşama: Beyin fırtınasına dayalı yaratıcı fikir üretme
• 2. aşama: Farklı fikirlerin buluşturulduğu resim, tasarım çalışmaları. Grupça proje çalışmaları
- Bu faaliyetleri tanıtıcı afiş tasarlamak ve yarışma açmak…
- Barış konulu afiş tasarımları
- Çevre konulu afiş tasarımları