Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 18.5.2004  

UMUDA YOLCULUK


UMUDA YOLCULUK


UMUDA YOLCULUK



Ankara yolunda yemek yemek için mola verdiğimizde masama oturan Davutpaşa yerleşkesinde olduğu için sık sık görüşemediğimiz bir arkadaş, “İçimdeki Pencere Annem” yazısını internette okuduğunu ve çok duygulandığını söyledi. “Keşke benim çocuklarım da sizin gibi, yazdıklarınızdaki gibi düşünseler benim için. Gerçekten yüreğimi titrettiniz” dedi. Aynı şekilde Ankara’da Anıtkabir yolunda buluştuğumuz Tıp doktoru arkadaşımda “aldığım en güzel anneler günü hediyesiydi, o kadar duygulandım ki göz yaşlarımı tutamayıp ağladım .” Dedi, aynı yazı için.

Beni o yolda yürüten böyle değerli bir anne, baba ve böyle bir Atatürk’tü. Onların çocukları, onların gençleri, onların aydınlarıydık. Onların verdiği insanlığı taşıyorduk bünyemizde. Bu nedenle binlerce akademisyen buluşmuştu aynı yol üzerinde. Birbirimizle tanışmıyorduk ama herkes birbirine tanıdık, samimi gözlerle bakıyordu, amaçlarımız aynı olduğundan. Sessizce kurulmuştu yürek dostluğumuz umuda yolculuğa çıkan herkesle…

Gençlik ne güzel… Ne kadar enerjik… Varlığı ne çok neşe dolu… Bundan önceki Anıtkabir ziyaretimizde başlığına “Ankara Coşkusu” koyarak yazı yazmama neden olan yolculuktaki otobüste öğrencilerimiz de vardı. O nedenle yolculuğumuz çok canlı, eğlenceli geçmişti. Bu yolculuk 50 yaş civarı olanlarla gerçekleştiği için daha suskun oldu. Dönüş yolunda söylenen şarkılar o yaş ortalamasının şarkılarıydı…Hatta söylenen bir iki marş da bile o yaşın tonu hakimdi.

Anıtkabir merdivenlerinde birkaç kez dönüp arkama baktım ve önümde uzanan rengarenk insan seline…Yolda yoğun fırtınalara yakalandık. Yağmur bardaktan boşanıyordu adeta. Zaman zaman sel götürdü ortalığı. Ama yolun sarı çiçeklerle bezendiği yerleri de gördük, yüreğimiz heyecanla kabararak. Böyle fırtınalı bir yolculuk Anıtkabir’de güneşli bir havaya bıraktı kendini. Rengarenk cüppelerin içinden göğe çıkan sessiz çığlıklarımız güneşle buluştu. Ve bu manzara asık, morali bozuk yüzlere bir gülümseme yerleştirdi. İçimizden, “yalnız değiliz,” diye düşündük…

Görmek-görmemek, duymak-duymamak ve bir koltuğa yerleşmek. Bunlar salt kendi dünyanızdan bakarak çeşitliliği yok etmek olmamalı. Eğer olursa, yolların çiçeklere dönüşmesi, her akademisyenin oluşturduğu bir hayat damlası, bir odak noktası bir araya geldiğinde çağlayan gibi akan bir nehir olabiliyor. Ve bizlerin oluşturduğu bu koca okyanusu görmemek mümkün mü? İşte bunu görmezseniz, görmemek için inat ederseniz, sebep olduğunuz o denizde boğulursunuz.

O sabah “nereye?” diye soranlara, “Bir Ankara’ya yürüyüp geleyim” dedim. Ankara’yı yan komşum olarak hissetmeye başladım çünkü. Daha önce de birkaç kez gitmiştim. O zaman sanki daha ıraktı. İki kez Anıtkabir’e giderken de aynı duyguyu yaşadım. Ankara çok yakın, yanı başımızda ve yormuyor. Demek ki hangi amaçla gittiğimiz çok önemli. Bu, sizi tüy gibi hafifletiyor. Ve kuş gibi uçurtuyor kanatlanmışçasına ya da kaplumbağa yapıyor. Kuş olmuşsak o zaman moralimiz hep iyi olacaktır. Buluşma noktamızın renginde yaşamın pırıltıları var çünkü.

“Savaşa hayır” dedim, birileri evet derken, birileri bu olaydan çıkar hesapları yaparken. Hala hayır diyorum, diyeceğimde. Son gelişmeler, bir kere daha ne kadar haklı olduğumu, olduğumuzu gösteriyor. Nitekim 16 Mayıs Pazar günü Taksim AKM de gittiğim, “İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Türkiye” konulu uluslararası sempozyumda da hukukçular savaşın haksızlığını vurguladılar. Aynı şekilde, aynı inançla Atatürk’ün önderliğinde kurulan laik Cumhuriyetimizin savunucusuyum, savunucusuyuz. Böyle bir şeyin de ılımlısı ya da ılımsızı olamaz. Tıpkı, “beş lira çalan hırsız değil, elli lira çalan hırsızdır,” denilemeyeceği gibi.

Bir Ankara’ya yürüyüp döneyim, dedim. Hiçbir şey aksamadı yaşantımda, yaşantımızda. Üstelik katılan çok şey oldu. Tıpkı tüm insanlarda olduğu gibi. Kendi seçtikleri derse sahip çıkan, fikirleriyle zenginleştiren, yöneten, kendi sınavını yapan değerli öğrencilerime baktıkça Atatürk’e hak veriyorum, Cumhuriyeti gençliğe emanet ettiği için. Onlara güveniyor, gözlerindeki zeka pırıltılarını, yeteneklerinin güzelliklerini gördükçe mutlu bir akademisyen olarak yaşıyorum.

Ve umuda yolculuk sessizce başlayıp sessizce bitti. Geriye göğe yükselen renkler, umutlar, paylaşma güzellikleri kaldı. Eğitimi bilimin ve sanatın ışığından yoksun bırakıp karanlığa dönüştüreceğini sananlara yanılgılarını bir kere daha göstermek sevincini yaşamak da bizlere kaldı.

16-05-2004 / İSTANBUL

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 1693 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.