Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 11.5.2004  

<b>ÜNİVERSİTE SOSYAL SEÇİMLİK DERSLER</b>


ÜNİVERSİTE SOSYAL SEÇİMLİK DERSLER


ÜNİVERSİTE SOSYAL SEÇİMLİK DERSLER



Genelde üniversite sosyal seçimlik dersler, gelinmeyen-devam edilmeyen, yüksek not-kredi alınan ders olarak görülüyor, yaşama geçirilme amaçları dışında. Tabii bu salt bir iki üniversitenin değil, sistemin sorunu. Öğrenci alttan böyle geliyor. Böyle gidiyor! Sanırım bunu körükleyen öğrenci kadar kendini, kendi dersini hafife alan, devam etmeyen öğretim elemanı da olabiliyor. Ancak bu anlayışın dışında olan öğrenciler de çok. Bilinçli, ne istediğini bilen, farklı bir alanı seçerek zenginleşmeyi uman, son derece değerli öğrenciler var, yüreğimizi dolduran.

Çoğu kez öğrenci, Üniversite sosyal seçimlik dersler kapsamında bilinçli seçim yapmıyor. “Nereyi boş bulursak giriyoruz,” diyebiliyorlar. Ya da sistem onları buna zorluyor. Ama bunun yanında tedbir olsun diye seçtikleri fazla dersten de isimlerini sildirmeyip, o dersin kontenjanını haksız yere dolduruyor ve gerçekten isteyen öğrencilere engel oluyorlar. Bu sorun çözülebilmeli.

Danışmanlarını bulamadıklarını ya da ilgisiz olduklarını söyleyebiliyorlar. Kendi ilgisizliklerini saymazsak, bazı ilgili öğrenciler de bundan bahsedebiliyor. Halbuki danışmanlık sistemi çok önemlidir. Bu görüşmeler, salt belirlenen saatler çerçevesinde bile bırakılmamalı. Öğrenci bakıyor ki danışman kendini bir derse yerleştirmiş bir gireyim, uymazsa değişim haftasında değiştirebilirim diye düşünüyor. Bu her şeye ziyan. Başta zamana. Halbuki karşılıklı ciddi bir görüşme ile doğru yere yönlendirmek olasıdır.

Seçtiği dersin içeriğini öğrenmeden gelenler var. Bunu eleştirdiğimde, “ama internette bulmak o kadar zor ki, bu kadar zaman ayıramayız,” diyebiliyorlar. Gerçekten ben de bir gün denedim, internette çok arkalara atılmış. Bunun kolay erişimli bir pratiği olmalı. En azından seçim haftalarında. Bu arada gerçekten araştırıp gelen çok değerli öğrenciler de var. Bu nedenle dersim çok zevkli ve verimli geçiyor o öğrencilerle. Ama bakışımızın geniş olması ve diğer öğrencilere de bu yapılanma sağlanması gerekir diye düşündüğüm için saptamalar yapmak gereğini duyuyorum. Nitekim bir süre sonra tesadüfen seçenlerde dersi götürenler arasına giriyorlar.

“Temel Sanat Eğitimi” adında alanım gereği uygulamaya yönelik bir ders önermiştim. ( Alanım Grafik Tasarım ) Kabul edilmedi. Bana söylenen gerekçe, Eğitimi Geliştirme Programı çerçevesinde salt kültür dersi geçerli artık dendi. Yani felsefe, psikoloji, sosyoloji gibi… Bu derslere asla itirazım olamaz. Hele felsefeye gönülden evet, diğerlerine de… Ancak benim ve alanım için bu mazereti geçerli alamıyorum ne yazık ki. Ben “öğretme”, değil “öğrenme” tavrında, katılımcı, ders organizasyonunda, öğrenci eşitlikli yöntem-tavır içindeyim. Öğrenci dersi işliyor, fikir üretiyor bu nedenle de devam etmek durumunda. Çünkü yaratıcı süreç çerçevesinde gerçekleşiyor konu uygulamalarım. Dersimin yarısını teori kaplıyor adeta. Ama bunun yöntemi, benim bilgi aktarımım değil, fikir üretmem değil, öğrenciye fikirlerini söyletecek ortamın hazırlanmasıdır tarafımdan. Bu organizede ben de yer alıyorum. Fakat geleneksel yöntemlerle değil. Üstelik dersimi seçen öğrencilerden iki talep var, haklı olarak. Biri; Grafik Tasarım, temel ders değildir. Bir üst derstir. İhtisas dersidir. Bunun için bir alt ders gerekli. Kompozisyon-düzenleme ve tekniklerin öğretildiği. Bu nedenle Temel Sanat Eğitimi dersi alıp gelmeliler. İkincisi Grafik Tasarım dersinin bir üst versiyonu isteniyor. Bu konuyla çok ilgili ve yetenekli öğrenciler var. O derste de ortak bir proje üretilebilir ve ajanslarla birlikte çalışılabilir diye düşünüyorum

Üniversal sistemde eğitim ve değişimiyle ilgili bilgilendirmelerin e-posta yoluyla salt idari kadro ve öğretim üyeleri sınırlamasında değil, tüm öğretim elemanlarının da bilgilendirilmesi yelpazesinde olmalıdır. Geçmişte yapılanların internette ayrıntılı bir anlatımı yanında bir de özet olan ve hemen tümü alımlanabilen tarzda yayınlanması gerekir. Yeniliğin, değişimin anlatıldığı konferansların duyurumu da e-posta yoluyla olması gerektiği gibi özetleri internete konulabilmeli.

Öğrencilere de bu değişimin aktarılması doğru ve güzel olacaktır. Ayrıca bunlar söyleşi ve panellerle de desteklenmeli. Ezberci eğitimden gelen genç burada bu konularda, - kişilik-kişilikli olmak, sorumluluk sahibi olmak, zamanı iyi değerlendirme-planlı olma, yaratıcılık, araştırma vs.- gibi konularda daha da geniş anlamda aydınlatılmalı. Hatta bunlar doğrudan öğrenci fikir üretimi, önerisi, eleştirisi şeklinde gerçekleştirilmelidir…

Öğrencilerim derslerimi eğlenceli buluyorlar. Aslında eğlenceli yapanlar kendileri. Bunu da sürekli vurguluyorum: “Bu yaşam ortamını değiştirmek elinizde” diye. Atölyedeki fikir üretimleri, çizimleri kadar verdiğim yaratıcılıklarını anlatacakları bir deneme yazısı onların iç dünyalarına zevkli bir yolculuk yapmamı sağladı. Ve onları daha bütünsel öğrendim. O zaman onlarla paylaşılan konu başlıkları da çok önemli verim alabilmek, değişimi sağlayabilmek adına… Hepsi bir değer, içlerinde inanılmaz muazzamlıkta potansiyel taşıyorlar. İş ki o enerjinin, yetinin ortaya dökülmesini, dünyayı renklemesini sağlamak… Denedim. Elele verince öyle güzel oluyor ki…

13-01-2004 / İSTANBUL


Not: Aslında bunlar benim özel notumdu. Ve gereken yere de iletmiştim, biraz daha dar kapsamlı olanını. Sesin çıkması için, herkesin duymasının daha doğru olacağını düşündüm sonradan bir kere daha okuyunca ve yine paylaşmadan edemedim…

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2865 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.