Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 8.12.2003  

<b>LES DE İZLENİMLER</b>


LES DE İZLENİMLER


LES DE İZLENİMLER



LES iki aşamalı bir eleme sınavıdır. Değerlendirme sınavı demeyeceğim. Çünkü gerçekten eleme sınavıdır. Önce sayısal bölümün soruları veriliyor kurallar gereği ve bu, bir bucuk saat sürüyor. Bitince ara vermeden sözel sınav başlıyor. O da bir bucuk saat sürüyor.

Bu durumda, bireysel farklılıklar çerçevesinde sözelden giren insanlara ciddi şekilde haksızlık edilmiyor mu? Nitekim sınav başlamadan önce görevliler, öğretmenler odasında oturuyorduk…Şimdi gözetmen olarak girecek arkadaş daha önce öğrenci olarak LES e katılmış. Şikayeti şuydu. “Alanım gereği sözelden yapacaktım. Ama önce sayısalı verdiler. Hem boş kalmayayım, hem de bir iki tane yapayım diye sayısala başladım. Tabii bu arada beynim iyice yoruldu. Sözelden daha başarılı olacakken sonunu dahi getiremedim” dedi. Halbuki sayısal ve sözel sorular aynı anda verilse, isteyen sayısaldan, isteyen sözelden başlasa. Arta kalan zamanını diğer bölüme ayırsa, hiç olmazsa bir miktar adaletli olur bu sınav. Kaldı ki geneli zaten tartışılır. İki tane kalın LES kitabı aldım. Alırken incelediğim tüm kitaplarda dahil, kitabın “sayısal” kısmı % 90-95, gerisi “sözel.” Sanat eğitimcilerine, hele bu yolda yıllarını vermiş benzeri kişilere bence bu sınav bir şekilde engel teşkil ediyor.

Bir profesörden duymuştum. Bir ara Sosyal Bilimler Enstitüsünde müdürlük yapmış. Diyor ki, “başvuru on iki bin kişiydi. Bunları elemek lazımdı, bir kısmının nedeni de askere gitmemekti.” Burada kendisine katıldım tabii. Ama katılmadığım taraf, askere gitmeme mazereti taşıyanları elemek adına da hazırlanan bu sınavın gerçekten bir eleme değerine sahip olmadığı… Bu durumda bu tür değerlendirmeler tekrar ele alınmalı. LES, daha doğrusu sistem yeniden gözden geçirilmeli. Bence eleştirilmeli. Tabii ki bir değerlendirme gerekir. Ama bunun içeriği ve yaşama geçirme yöntemleri elemeyi sağlıklı olmaktan çıkarıp engel haline getirmemeli. Bu bağlamda gerek yabancı dil, gerekse LES gibi sınavlar alanların içeriklerine ve kendi kurumuna kaydırılmalı. Araştırmalara, dosyalara bakılmalı… Özgürlükleri, bireysel farklılıkları bir potada eritmek ülkeye de dünyaya da bir fayda sağlayamaz.

08-12003 / İSTANBUL





Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2999 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.