Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
Sanat farklılıkları buluşturup zenginleştirmektir. Sanat etkinlikleri organize eden ve Küratörlüğünü üstlenen ZERVAS ailesinden gelen daveti bu anlamda kabul ettim.
Boyalarınız, tuvaliniz aynıdır. Ama renkleriniz, çizgileriniz farklıdır. Çünkü yüreğiniz, beyniniz, deneyimleriniz, duyarlılıklarınız farklıdır. Bu çeşitliliğin bir araya getirilmesi muazzam bir yaratı süreci yaşatır insana. Bu yaratı sürecinin mekanı önemlidir. Mitolojinin ülkesinde, hayal gücü özgürlüğe kanat takar. İdealleşen insan vücudu heykellerine uçar. Yunan vazolarında gezinir... İkaros’laşırsınız adeta... Ama güneşe ulaşmak uğruna ölmek yerine çizgilerinizde uçmayı tercih edersiniz tüm benliğinizle...
Platon, Protagoras “insan her şeyin ölçüsüdür.” Der... Yaşam gerçekten insana göre şekillendirilmiştir... Bize sunulan tuvaller mekanımız oldu bir hafta süresince... Benim sınırlar tuvalin sınırlarında kalamayınca paketlenmiş hayatlarımıza rağmen farklı kağıt boyutlarında dolaştım, durdum bir siyah beyaz, bir rengarenk. Ve özgürce...
Bir otelin çok büyük salonunda başlayan yaratı yolculuğu zaman zaman Selanik sokaklarına taştı... Eskiden kabartmalarla bezenmiş duvarlar şimdi graffiti ile rengarenk yapılmış. Demokrasi konuşmalarının, şiir okumalarının, felsefe konuşmalarının sosyalitesi başka biçimlere bürünerek devam ediyor adeta geceleri, Grek müzikle...
“Bir şehir, kalesini asla kaybetmez; eğer onu taçlandıran duvarlar tuğladan değil de insansan ise.” Diyen Plutarkhos ne çok haklı. Selanik Sanat Fuarı süresince gerek küratörlümüzü üstlenen ZERVAS, sekretaryayı yürüten İrene ZERVAS, gerekse farklı ülkelerden gelen sanatçılar arasında büyük bir dayanışma, zarif bir iletişim vardı. Böyle bir moralle çalışmak zevkli ve sürekliliği olan bir durum halini aldı.
Her gün 11 00- 16 00 çalışma
Bir gün; Selanik Tur ve Müze ziyaretleri
▪ Selanik Arkeoloji Müzesi
▪ Bizans Kültürü Müzesi
▪ Rotonda
▪ Kemal Atatürk Müzesi
Selanik’teki Uluslararası Sanat Fuarını organize eden ve çok emeği geçen başta Panagiotis Milt Zervas, Antigoni Diakatou, İreni Zervas ve katılan değerli sanatçıları kutluyor, yürekten teşekkür ediyorum… Tanışmak muazzam zenginlik oldu benim için.
*** Atatürk Evi Müzesi
3 katlı küçük sevimli bir bina... Merdivenle çıkılan ilk gördüğümüz katta, salonun etrafına dizilmiş odalarından ilkinde mutfak eşyaları sergileniyor. Pencerelere fotoğraflar yerleştirilmiş. Üst katta da sergileme aynı. Salonun ortasına maket, duvarlara ve pencerelere fotoğraflar konmuş. Zemin kat kütüphane ve çocukla ilgili bölüm olarak tasarımlanmış.
Tülay ÇELLEK
Tülay ÇELLEK
Tülay ÇELLEK
***
Beyaz Kule
Şehrin simgesi olarak kabul edilen Beyaz Kule denize çok yakın inşa edilmiş.
15. veya 16. yüzyıllarda Venediklilerce inşa edildiği sanılmaktadır. Kule son olarak (1520-1566) Mimar Sinan tarafından yeniden inşa edilmiştir. 30 metre yüksekliğinde ve 70 metre çapındaki altı katlı kule, 1878’de beyaza boyandığı için bu isimle anıldığı söylenmektedir. Beyaz Kule, 1985 yılından beri Selanik tarihinin sergilendiği bir müze olarak ziyarete açıktır.
Tülay ÇELLEK
Tülay ÇELLEK
Hagia Sophia Kilisesi
Galerius’un anıt mezarı, Bizans Dönemi’nde aziz Demetrius’a atfen bir Roma hamamının dönüştürülmesi sonucunda inşa edilen Hagios Demetrios Kilisesi, 3. yüzyılda inşa edilmiş olan ve İstanbul’da bulunan Ayasofya’dan esinlenilerek 8. yüzyılda tekrar inşa edilmiş.
Tülay ÇELLEK
Yedi Kule
Selanik şehrinin sırtlarında yer almaktadır. Osmanlı’nın ilk döneminde 1431 yılında Çavuş Bey tarafından Bizans surları içine inşa edilmiştir. Osmanlıca giriş kitabesi ve tuğrası ile birlikte günümüze kadar gelebilmiştir. Osmanlı dönemindeki adı Zincirli Kule olmakla birlikte, bugün Yedikule olarak bilinmektedir. Yedi Kule (Eptapyrgion), günümüzde açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır.Kenti çok yüksekten ve çok geniş perspektiften görebiliyorsunuz kuleden.
Tülay ÇELLEK
Tülay ÇELLEK
Alaca İmaret Camii (İshak Paşa Camii)
Fatih Sultan Mehmet döneminin Sadrazamlarından İshak Paşa’nın Sultan İkinci Bayezid döneminde Selanik Sancak Beyi olarak görev yaptığı sırada 1484 yılında yaptırılmıştır. 1986 yılından bu yana Selanik Belediyesi tarafından sergi, konser ve benzeri kültürel etkinliklerde kullanılmaktadır. 1997 Avrupa Kültür Başkenti mekanları arasında yer almıştır.
Yeni Hamam
16. yüzyılın ikinci yarısında Selanik’te vakıf sahibi Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılan ve 1919’a kadar açık bulunan hamam, halen kültür merkezi olarak faaliyettedir.
Selanik Vilayet Konağı
Osmanlı dönemini son dönem eserlerinden biridir. İtalyan Mimar Vitaliano tarafından 1891 yılında inşa edilmiştir. Makedonya-Trakya Genel Sekreterliği olarak hizmet vermektedir.
Hamza Bey Camii
Hamza Bey Camii, 1430 yılında Selanik’in fethinde görev alan Evrenosoğlu İsa Bey’in kızı Hafsa Hatun tarafından 1468 yılında yaptırılmış olup, camiye, Selanik’i fetheden ve 1460 yılında vefat eden Anadolu beylerbeyi Hamza Bey’in ismi verilmiştir. 1997 Avrupa Kültür Başkenti Organizasyonu tarafından caminin restorasyonu için katkı verilmiş.
Bey Hamamı
II. Murad döneminde 1444 yılında yaptırılmış. Egnatia Caddesi üzerindedir. Selanik 1997 Avrupa Kültür Başkenti programı çerçevesinde gerçekleştirilen “Ortaçağ Laik Mimarisi” sergisiyle ziyarete açılmıştır.
Alaatini Köşkü
Selanik’e sürgüne gönderilen Sultan İkinci Abdülhamid’in 1909-1912 yılları arasında ikamet ettiği Alaatini Köşkü günümüzde Orta Makedonya Bölge Başkanlığı binası olarak hizmet vermektedir. Yeni Cami
Osmanlı döneminin son eserlerinden biri olan Yeni Camii Müslümanlığı seçen Yahudiler tarafından 1902 yılında İtalyan mimar Vitaliano Poselli’ye yaptırılmıştır. 1925-1963 yılları arasında Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmıştır. 1986 yılından bu yana sergiler ve diğer kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır. Selanik 1997 Avrupa Kültür Başkenti mekanları arasında yer almıştır.
Panagiotis Milt. Zervas
Curator of 3rd International Art &Science Festival
Artistic Director of Zervas Art
President of Club for UNESCO of Achaia
Member of Administrative Council of Hellenic Federation of UNESCO
Aratou 7 str.,
26221 Patras / Greece
Tel: +30 2610 622 364
Mob: +30 6975 758 967
e-mail: art_zervas@yahoo.gr
http://joinartworld.org/