Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 22.5.2012  

DİLİN FOTOĞRAFINDA YAŞAMAK


DİLİN FOTOĞRAFINDA YAŞAMAK


DİLİN FOTOĞRAFINDA YAŞAMAK

Görsel dil olarak fotoğrafa bakmak…

Görmek, öğrenmenin, yaratmanın bir yoludur. Üstelik daha kalıcı ve yeni yaratılara açık olan… Fotoğraf yaşamı belgelemenin yanında öğrenmenin, yaratmanın da bir dilidir.

Işık, çizgi, nokta, zıtlık, görsel ritm, görsel doku, biçim, ton, renk, mekan görsel dili oluşturan çok önemli unsurlardır. Işık ise fotoğrafı çizendir…

Her teknik başka bir görme biçimi, başka bir görsel ve duysal dildir… Fotoğraf makinasını insanın beyni, yüreği, deneyimleri, kişisel özellikleri kullansa da resmin tekniğinden farklı olarak bir “görsel dil” oluşturur teknoloji… Kadrajınıza aldığınız seçim sizindir, ancak fotoğraf makinasının tekniği farklı bir dil oluşturur, özgünlüğü kullanan kişinin yaratıcı tavrıyla belirlenir…

Görsel dilde en iyi gösterme biçimi zıtlık olgusudur. Kompozisyon uyumla da oluşturulabilir, bütünlük sağlamak açısından. Ancak gösteren zıtlıktır, farklılıktır… Tüm bunlar fotoğrafı çeken kişinin tercih ettiği diliyle ilintilidir. Tabii zıtlık kavramında denge gibi diğer unsurlar da çok önemlidir… Bir fotoğraf yaşamın estetiğini gösterdiği gibi, sosyal zıtlığını da gösterir… Herkesin görüp ya da görmeyip geçtiği her şey fotoğrafçının, fotoğraf sanatçısının durup çektiği, farkettiği anlar meselesidir…



Olağanüstü bir fotoğraf… Sosyal farklılığı müthiş bir anlatı diliyle göstermiş ve sanatın dili çok iyi kullanılmıştır… Yatay, dikey dengesi farklı bir yönde gerçekleştirilen yazı lekesiyle zenginleştirilmiş… Açık - koyu dengesi oldukça başarılı… Gerek giyim, gerekse yüz ifadelerinin zıtlığı, duruş zıtlığı kadar etkileyici… Böyle bir fotoğraf karesiyle gerçekleştirilen görsel bir dil, kalın bir romanın, uzun bir filmin karşılığıdır, bir şiirin görsel biçimlemesidir. Bir sosyoloji anlatımı olduğu kadar, bir psikoloji ve felsefe konusudur… Tüm bu alanları bünyesinde toplayarak disiplinlerarası bir çalışmayı gerektirecek bir kadrajda görsel dil çok önemlidir… İşte tüm bunlar; zayıf ya da kuvvetli ve yaratıcı olması fotoğrafı çeken kişilikle ilgilidir.

Beyindeki, bedendeki yaşanmışlıkların, bilginin, duyarlılığın, yaratıcılığın oluşturduğu düzenlemeyi fotoğraflamak da bir başka görsel dil oluşturmanın yoludur. Deneysellik görülmemişlikleri yaşamımıza serer… Hangi malzemeyi kullanırsanız kulanın sanatın dilini görselleştirirken estetiksel kurgulamanın doğru, yetkin olması gerekir… Farklılıklarla yinelemelerin bütünsel bir dil yarattığı deneysel çalışmasında Nuri Bilge CEYLAN görülenin dengesi ötesinde düşünsel bir boyut getirmiştir fotoğrafına… Farklı alanlardan bakılacak ilginç bir çalışma. Psikolojik açıdan bakarsınız insanı, beynini, düşünsel boyutunu ele alırsınız. Sosyolojik açısından bakıp toplumsal bağlamda ele alırsınız bu fotoğrafik çalışmayı. Felsefi açıdan ele alır hem insanı, hem toplumu, hem doğayı irdelersiniz… Her alanı sanatla eklemlendirip tekrar baktığınızda daha farklı zengin bir boyuta ulaşırsınız… Bir filme geçersiniz adeta. Açık koyu dengesinin iyi oluşturulduğu soyut somut sentezindeki fotoğrafın görsel dili oldukça zengin…


Nuri Bilge CEYLAN

Bir görsel dil olarak derse katkıdır da fotoğraf… Grafik Tasarım dersimi YARATICILIK başatıyla işlerim. Yaratıcı fikirler adına yaptırdığım beyin fırtınası için görsellere başvururum, resmin yanında en çok kullandığım fotoğraflarla… Yaratıcılık, çağrışım, fikir vermek adına müthiş bir dildir fotoğraf… Ayrıca örneklem adına da kullanıyorum… Temel Tasarım dersinde NOKTA konusunu vermiştim… Sanat Tasarım Fakültesi’nde tüm bölümlerin aldığı derste ortak bir çalışmadan sonra alanların özelliklerine göre bir çalışma daha yapmalarını istedim. Örneğin Fotoğraf Bölümü noktaların bulunduğu dokusal fotoğraflar çekeceklerdi ki daha sonra doku konusunu vermiş dokulu fotoğraflar istemiştim. Tabii herkesin kendine özgü bir doku dili olacaktı… Nokta konusunda Modern Dans Bölümü öğrencileri kareograf hazırladı, müziğini Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü yaptı. Gösteri esnasında Fotoğraf Bölümü öğrencilerinden fotoğraf çekilmesi istendi… Tabii Nokta konusunda örnekler gösterildi… Bir görsel dil olarak fotoğrafın sanat eğitiminde yeri çok önemlidir hem kendi adına, hem diğer derslere katkı adına…





Fotoğrafın görsel dilini oluşturan öğeler için ayrıntılı bilgi;

www.tulaycellek.com/tulay/basliklar.asp?alt=dersnotlari


Tülay ÇELLEK
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğr. Gör. (Em.)
Grafik Tasarım
tcellek@yildiz.edu.tr
tulay.cellek@hotmail.com
www.tulaycellek.com

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 5962 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.