Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 8.9.2003  

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU TASARISI


YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU TASARISI


YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU TASARISI

ELEŞTİRİ VE ÖNERİLER

70 sayfayı inceledim. Sanat, sanat eğitimi, sanatçı, sanat eğitimcisi yok kabul edilmiş adeta.

Atatürk der ki;
“Bir ulus sanat ve sanatçıdan mahsumsa tam bir hayata sahip olamaz.”


h) Üniversite: Topluma ve insanlığa hizmet etmek amacıyla araştırmaların yapıldığı, bilimsel bilgi, kuram ve yöntemlerin üretildiği, geliştirildiği, öğretildiği ve uygulandığı; ulusal kültürün evrensel değerlerle yoğrulup yayıldığı; özgür ve yaratıcı düşüncenin yeşertildiği, bilimsel VE SANATSAL özgürlük ile idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğini haiz yükseköğretim kurumunu; üniversite ile eşdeğer statüye sahip olan yüksek teknoloji enstitüsü ise, özellikle teknoloji alanında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan yüksek öğretim kurumunu

h) Fakülte: Lisans düzeyinde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan yükseköğretim kurumunu,

ı) Enstitü: Belli bilim alanlarında veya bilim alanları arasında VE SANAT ALANINDA; lisansüstü eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama yapan yükseköğretim kurumunu,

a) Bilimsel çalışma ve araştırma yapmak, bilgi ve teknoloji üretmek, bilim verileni yaymak, yurtiçi ve yurtdışı kurumlarla işbirliği yaparak bilimin gelişmesine katkıda bulunmak, VE SANAT ALANINDA ÇALIŞMA VE ARAŞTIRMA YAPMAK

İKİNCİ BOLUM

Yükseköğretimde Amaç, Ana İlkeler, Eğitim-Öğretim Dili ve Zorunlu Dersler


ğ) Eğitim-öğretimi; öğrenci odaklı kılmak ve öğrencilerin bu süreçlere etkin katılımım sağlayıcı önlemler almak, YARATICI VE ÇAĞDAŞ YÖNTEMLER

ı) Bilimsel çalışmalarda ve diğer faaliyetlerde VE SANATSAL ÇALIŞMALARDA
; kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri, ulusal ve uluslararası bilim kuruluşlarıyla işbirliği yapmak,


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Üst Kuruluşlar
Yükseköğretim Kurulu ..............................
Madde 7- a)
Kumlusu: Yükseköğretim Kurulu; yükseköğretim kurumlarının kendi aralarında ve Bakanlar Kurulu ile olan ilişkilerinde koordinasyonu sağlamak, ülke kalkınma hedefleri doğrultusunda eğitim-öğretim ve araştırmalar için gerekli plânlama ve diğer çalışmaları yapmak, üniversitelerdeki uygulamalara rehberlik etmek ve yönlendirmek üzere ÜNİVERSİTELERİN ÖZERKLİĞİ ÇERÇEVESİNDE kurulan kamu tüzel kişiliğini haiz bir yükseköğretim üst kuruluşudur.

Üniversitelerarası Kurulca; fen, sosyal, sağlık bilim VE SANAT alanlarının her birinden ikişer olmak üzere seçilen altı,

Üniversitelerarası Kurul .............................

Üniversitelerarası Kurul: üniversitelerin rektörleri., ile üniversitelerin fen, sosyal ve sağlık SANAT olmak üzere üç ayrı bilim alanındansecimle gelen birer profesör unvanlı üyeden oluşur. Seçme yeterliliğine sahip öğretim üyesi sayısı otuzdan az olan bilim alanlarında veya ilgili bilim alanı bulunmayan üniversitelerde, o bilim alanında seçim yapılmaz.

1) Rektör olmayan üyeleri arasından bir başkan ile Üniversitelerarası Kurul Yürütme Kurulu için her bilim VE SANAT alanından dörder üye.

b) Görevleri :

) Bilim Etik Kurulu için her bilim alanından üçer üye, seçer.
SANAT ETİK KURULU, SANAT ALANINDAN
Üniversitelerarası Kurula üye gönderecek bilim alanlarını, SANAT ALANLARINI belirlemek,

Bilim Etik Kurulu SANAT ETİK KURULU.................

Madde 9-
Öğretim elemanlarının uymaları gereken etik kuralları belirlemek ve bu kurallara uygun davranıp davranmadıklarını değerlendirmek üzere Üniversitelerarası Kurul tarafından Bilim Etik Kurulu VE SANAT ETİK KURULU oluşturulur.

Bilim Etik Kurulu; Üniversitelerarası Kurulun fen, sağlık ve sosyal bilim SANAT alanlarının kendi üyeleri arasından seçeceği üçer üye olmak üzere dokuz üyeden oluşur. Seçilen bu üyeler kendi aralarından bir başkan seçer. Başkan, bir başkan vekili atar. Başkan ve üyelerin görev süreleri Üniversitelerarası Kurul üyeliklerindeki görev süreleri ile sınırlı olup daimî statüde görev yaparlar.

Sosyal Konsey ............................

Madde 10-
Üniversitelerin ülke sorunlarına ilişkin yapacakları bilimsel çalışma ve projelerin, SANATSAL ÇALIŞMA VE PROJELERİN önceliklerinin belirlenmesi, ülkenin ihtiyaç duyduğu insan gücünün yetiştirilmesi, üniversiteler ile çeşitli sektörler arasında işbirliğinin sağlanması ve öğrencilerin çeşitli sorunlarının çözümlenmesi hususlarında; Üniversitelerarası Kurula, Yükseköğretim Kuruluna ve üniversitelere tavsiyelerde bulunmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının üst kuruluşları, İşçi, İşveren ve Kamu Sendikaları Konfederasyonları tarafından seçilen birer üye ile Türkiye vergi rekortmenleri ve Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek diğer kişi, kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan Sosyal Konsey kurulur.

DÖRDÜNCÜ BOLUM

Yükseköğretim Kurumlarının Görevleri ve Organları

Yükseköğretim kurumlarının görevleri ............................


d) Bilim ve teknoloji üretmek, geliştirmek ve kullanımını yaygınlaştırmak, SANAT ALANI

Rektör .........................


Yeni kurulan üniversiteler ile oy kullanma hakkına sahip öğretim üyesi elliden az olan üniversitelerde rektör, Başbakanın önereceği iki profesör arasından, Cumhurbaşkanı tarafından seçilir ve iki yıl için atanır. Bu şekilde göreve gelen rektörler, daha sonra seçildikleri takdirde bir dönem daha rektörlük yapabilirler.

AVRUPADA ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLANLAR, TÜRKİYE’DEKİLERDEN DAHA FAZLA HAKKA SAHİP. ONLAR DA BU DURUMDA OY KULLANILABİLMELİLER.
BAŞBAKANIN ÖNERECEĞİ…. BU EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR.
AYRICA BAŞKA MADDELERDE ÖĞRETİM ELEMANLARI SİYASİ PARTİLERE ÜYE OLAMAZLAR DERKEN SİYASİ BİRİ TARAFINDAN ATAMA ÇELİŞKİ ARZETMEKTEDİR.

ÜSTELİK BU ŞEKİLDE SEÇİLEN REKTÖRLERİN TEKRAR SEÇİLMESİ “REKTÖRLER BİR DÖNEMLİKTİR” DENİLEN MADDEYLE DE ÇELİŞMEKTEDİR VE EŞİTLİK OLAMAZ

Dekan

Seçimlerde en çok oy alan iki adaydan biri rektör tarafından Yükseköğretim Kuruluna sunulur ve Yükseköğretim Kurulu bu iki adaydan birini bir hafta içinde dört yıl için atar. Dekanlık görevi bir dönem için yapılabilir.

Yeni kurulan veya kadrolu profesör sayısı ikiden az olan ya da kadrolu öğretim üyesi sayısı yirminin altında bulunan fakültelerde dekan, rektörün önerisiyle Yükseköğretim Kurulu tarafından aynı bilim VE SANAT alanındaki fakültelerden dört yıl için atanır.

Eğitim-öğretim, bilimsel VE SANATSAL çalışma, araştırma ve yayın faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,

Uygulama ve araştırma merkezi

Madde 26-
Aynı veya farklı bilim dallarındaki VE SANAT DALLARINDAKİ araştırmacıların birlikte çalışmasını gerektiren durumlarda, dekanlıklara veya rektörlüğe bağlı uygulama ve araştırma merkezleri kurulabilir.

Öğretmen Yetiştirme Türk Millî Komitesi

Madde 58-
Öğretmenlerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimine ait program ve uygulama esasları ile öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarım ve bu kurumlardan mezun olanların istihdam alanlarına ilişkin esasları belirlemek amacıyla; Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu arasındaki işbirliğini sağlayacak Öğretmen Yetiştirme Türk Millî Komitesi kurulur. Bu kurul; Millî Eğitim Bakanlığı tarafından seçilen beş üye. Üniversitelerarası Kurul ve Yükseköğretim Kurulu tarafından seçilen ikişer üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur. Kurul, kendi içinden bir başkan ve bir başkan vekili seçer. Kurulun sekreterya hizmetleri, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Kurulun çalışma usul ve esasları, Milli Eğitim Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. PEDAGOJİK FORMASYONU OLMAYAN ÖĞRETİM ELEMANLARIN BU FORMASYONU ALMASI

ONİKİNCİ BÖLÜM

Geçici ve Son Hükümler

Geçici Madde l-
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Üniversitelerarası Kurul, Yükseköğretim Genel Kurulu, Yükseköğretim Yürütme Kurulu, Yükseköğretim Denetleme Kurulu, senato, üniversite yönetim kurulu, fakülte, enstitü, yüksekokul kurulları ve yükseköğretimdeki diğer tüm kurullar ile bunların başkan ve üyelerinin görevleri sona erer.
26 bin üniversite yöneticisinin GÖREVDEN ALINMASI; BÖYLE BİR DEĞİŞİM MUZAZZAM BİR BİLGİ, BİRİKİM, DENEYİM KAYBINI BERABERİNDE GETİRİR. TÜRKİYE İÇİN ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM YARATIR.

Yükseköğretim üst kuruluşlarının oluşturulmasında koordinasyonu sağlamak, rektörlük ve Üniversitelerarası Kurul üyeliği seçimlerini gözetmek ve bu konularda yapılacak itirazları değerlendirerek karara bağlamak, yükseköğretim kurumlarındaki birimlerin hangi bilim alanına dahil olduğunu belirlemek ve yükseköğretim üst kuruluşlarında yapılması zorunlu olan iş ve işlemleri yürütmek amacıyla; Millî Eğitim Bakanı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle beş gün içerisinde, Yükseköğretim Kurulu üyeliği, rektörlük veya dekanlık yapmış öğretim üyeleri arasından biri başkan olmak üzere yedi kişilik bir komisyon oluşturur. Komisyon başkanı üyeler arasından bir başkan vekili seçer, başkan üst kuruluşların ita amirliği görevini de yürütür. Başkan ve komisyon üyeleri, ilk seçimlerde rektörlük ve Üniversitelerarası Kurul üyeliği için aday olamazlar. Komisyonun görev süresi, Yükseköğretim üst kuruluşlarının oluşması ile sona erer. Komisyon üyelerine, bu görevleri için yolluk ve yevmiye dışında herhangi bir ödeme yapılmaz.

ÜNİVERSİTELER ÖZERK, ÖZGÜR OLMALIDIRLAR Kİ HER ALANDA – ÇEŞİTLİ ALANLARDA GELİŞEBİLSİN, TÜRKİYE’NİN GELİŞİMİNE, DEĞİŞİMİNE NEDEN OLABİLSİN. MEB TARAFINDAN YAPILACAK ATAMA, SİYASİ TANDASLI OLABİLİR. BU, GELENEKTE OLMASI GEREKEN ÜNİVERSİTE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRIDIR

Yeni seçilen rektör; bu Kanunda belirtilen kurul ve organların oluşturulması işlemlerini yirmi gün içerisinde gerçekleştirir. Bu Kanunda belirtilen organların oluşmasıyla dekan, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu müdürleri ile bölüm ve anabilim/bilim dalı başkanlarının görevleri sona erer. BU DA YENİ ATAMALARIN TARAFSIZ OLMASINA ENGEL OLABİLİR. BİLGİ VE DENEYİM KAYBI YARATACAĞI İÇİN GERİLEMEYE DE NEDEN OLABİLİR.

Üniversitelerden fen, sosyal ve sağlık bilim SANAT alanlarından Üniversitelerarası Kurul üyeliğine gönderilecek birer öğretim üyesinin seçimi, rektörlük seçimleriyle birlikte yapılır.

Madde 89- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. NEDEN?
ÜNİVERSİTE ÖZERKLİĞİNE, ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI OLMAZ MI?


Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2008 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.