Hayatımda hiç bu kadar çabuk hazırlandığımı ve planlarımı altüst ettiğimi anımsamıyorum. Yolculuğa günlerce önce hazırlanırım ve plan yaparım sürekli…
“Yurt dışına gelir misin, babanın memleketine götüreceğim seni…” Bu öneri bir gün önce söylendi… Apar topar nasıl hazırlandığımı bilemedim. Hemen uzun yola çıkıyorum diye doktora gittim. Oradan bankaya gidip para değişimi yaptım. Alışveriş ve yedek eşyalarımın da bulunduğu, teknik eşyalarımın mutlaka konduğu valizi en kısa sürede hazırladım… Tabii yolda Viyana yakınlarından geçeceğimizi öğrendiğimde çok geç olmuştu… Orada bulunan çok sevdiğim öğrencim YTÜ Mimarlık Fakültesinden Boran ihtisas yapıyordu. Dersimin en katılımcı ve yaratıcı öğrencilerinden biriydi. Ve mezun olduğu halde iletişimimiz kesilmemişti. Fotoğraf çekiyordu. Derste yaratıcı fikirlerinin yanında doğrudan etkinlik yapmadığında da başka etkinlikleri organize ediyordu. PİXAR ın CD sini getirmiş, dersimde keyifle izlemiştik. Hatta daha sonraki öğrencilerime de göstereyim diye CD sini de vermişti. Unutmayacağım öğrencilerimden biridir. Site yapmasına, birikimlerini orada değerlendirmesine çok
sevinmiştim.
http://www.boranbiriz.com/2009/07/01/mimari_fotograf/
http://www.boranbiriz.com/2009/07/15/yasayan_kopru/
http://www.boranbiriz.com/2010/12/31/halicte_yasamak/
http://www.boranbiriz.com/2009/05/27/almeredeki_mimarlik_uzerine/
Gerçekten gezintiye çıkılacak kaliteli bir site… Hem görsellik adına, hem bilgi, hem deneyim, araştırma adına dolu dolu bir site… Öğrencilerimle hep gurur duyarım… Yaptıklarını görünce bu duygu daha tatlı bir hal alıyor yaşantımda…
Viyana’daki diğer öğrencim Bilim. Adı ne kadar güzel. Doktor olan babası vermiş adını. YTÜ İktisat Fakültesinde okuyan dağcı öğrencim. Dersimizin asistanlığını da yapmıştı. Yaratıcı fikirleri ve gülümseyen güzel yüzüyle dersimin renkli kişiliği olan bu kız öğrencim taşları biriktirmeyi severdi.
Yaratıcılık başatında yaşam bulan Grafik Tasarım dersimizin en güzel tarafı farklı fakültelerden öğrencilerin seçiyor olmasıydı. Değişik alt yapılardan geldikleri için çizgiye bakışları hepsinde değişik olurdu. Bu da dersi zenginleştiren en önemli unsurlardan biriydi.
Daha önce haberleştiğimizde Opera mevsiminde Viyana’ya davet etmişti. Israrla mevsim konusu üzerinde durmuştu. Viyana Opera ile özleşmişti onun için ve dünya için de… Biz ne ile özleştik, heykel ile mi? Operadan çok dansı severim, ama modern dansı… YTÜ de bu konuda öğrenciler harikalar yaratıyordu. En iyi takipcilerinden biriydim… Umarım onun da başına alan dışı biri
getirilmemiştir.
Aceleden iki öğrencimin de iletişim bilgilerini almamışım. Aslında arkadaşım Viyana’ya hiç uğramayacak, kenarından geçecekti. Ama o kadar rica ettim ki, içinden geçelim diye… Umut bu ya belki yolda onlara rastlar, el sallardım…
Viyana yapıları benzeşik, devamlılık özelliğinde… Dokunun tarihi yaşanıyor her bir binasında… İçlerinde Dünya kültür mirası kapsamına alınanlar var.
Türkiye’de; İstanbul, Safranbolu, Boğazköy, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon (Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta), Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti, Truva Arkeolojik Kenti Pamukkale ve Göreme-Kapadokya…. Bunlar dünya kültürel ve doğal mirası olarak listeye alınmış yer ve yapıtlardan bazılarıdır. Ne kadar zengin bir coğrafyada yaşıyoruz, kıymetini bilene… Çok değerli sanat tarihçi ve arkeologlarımız, mimarlarımız var… Bu konuda katkı veren herkese teşekkürler.
Ülkemiz Sayın Hocam Prof. Dr. Metin SÖZEN’in de dediği gibi sosyal devletten önce kültür devleti olmalı. Kültür içinde bir çok şeyi barındırır. Kalkınma eğitimden geçer. Ekonomik eşitlik blimsel kalkınmada kolaylık sağlar ve sanatı geliştirir.
2. Dünya savaşı Viyana’yı da vurmuş, kırmış geçirmiş… Ama bir Mozart’ını unutturamamış savaş… Savaşlar lanet edilerek anılırken ve unutulurken sanat unutulmuyor, unutturmuyor. Bu nedenle Viyana binaları kaldı, yontuları kaldı, müziği kaldı yaşamda…
Wolfgang Amadeus Mozart
Schönbrunn Sarayı
Belvedere Sarayı
Kunsthistorisches Müzesi
Aziz Stephen Katedrali
Staatsoper- (Opera Binası)
Arsenal Müzesi
Raimund Tiyatrosu
Hundertwasser Evi
Bir düz geçiş bin yaşamı serdi önümüze Viyana’da… Umarım ikinci geçişim bu kadar hızlı olmaz, dolanarak olur…
*
Dostum Mozart / Nadir NADİ - Cumhuriyet Kitapları
http://www.wien.gv.at/english/
http://www.wien.gv.at/tr/
16 - 11- 2010 Salı öğlende geçiş yapıldı Viyana caddelerinden…
01 – 03 – 2011 / İSTANBUL
|