Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 18.12.2010  

SARIYER KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI


SARIYER KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI


SARIYER KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI



Yaşama anlam vermenin, yaşamın anlamını aramanın çeşitli yolları vardır. Tıpkı geleceğe sağlıklı kalmanın geçmişe, bugüne sahip çıkmanın çeşitliliği gibi…

Burada İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Sivil Toplum Örgütü, Belediye ve Üniversite işbirliğiyle bir görsel şölen süreci yaşanıyor ve yaşatılmaya çalışılıyor, sunulan fotoğraf kareleriyle birlikte.

Birçok fotoğraf Profesörünün dediği gibi fotoğraf öncelikle tekniktir. Bana göre ise en anlamlı tanımı, “fotoğraf ışıkla resim çizmektir.” Çizilen bu fotoğraf karelerini belirleyen gözün ardında beyin, yürek, deneyim, eğitim vardır. Geriye bunların verdiği duyarlılıkla fotoğraf makinesinin deklanşörüne dokunmak kalır.

Eğitim duvarların dışına taşmadıkça, doğayı öğretmen, örnek kabul etmedikçe ezberden öteye gidemez. Dönüşümü, değişimi kısacası başarıyı, patenti, ödülü sağlayamaz. Burada yapılmak istenen yaşam parçaları olan kurumları bir araya getirerek kapıyı aralamaktı. O kapıdan 1000 e yakın fotoğraf girdi, 300 e yakın çeşitli yaşlarda, değişik deneyim sahibi olanların sayesinde.

Sanatın ve eğitiminin içinde bilim, duygu, duyarlılık, mantık, eleştirel bakış, bir duruşa sahip olmak, özgün olmak, farklılık, araştırmak, merak ve hayalgücü vardır. Bence bu tür yarışmalar da birer eğitimdir. Ülkemizin ve dünyamızın gelişmesi adına yapılan eğitimin ayrılmaz parçasıdır.

Bu eğitime, değişime, fotoğraf yoluyla katılan, katkı veren herkese, başta jüri üyesi YTÜ den öğrencim Sayın Barış Uzunhan’a akademisyen arkadaşlarım, hocalarım, çok değerli Jüri başkanımız Sayın Prof. Dr. Barbaros Gürsel’e, Sayın Öğr. Gör. Ufuk Duygun’a, Sayın Öğr. Gör. Mustafa Bilge Satkın’a özellikle alanlarının fotoğraf olması nedeniyle yaptıkları kaliteli değerlendirmelerine, teknik irdelemelerine çok teşekkür ediyorum. Tabii ki seçkiler salt teknik değerlendirmede kalmamış, Jüri Başkanımızın da altını çizdiği gibi fotoğraflar sanatsal bağlamda ele alınmıştır. Fotoğrafın kompozisyonunda konunun anlamı ve amaçları içermesi kadar sanatsal tavır değerlendirilmiştir. Kadraja giren biçimlerin doğru seçilmesi, kurgulanması, dengesel değerlerin yerli yerinde olması, ritmiyle, zıtlığı ile sanatsal lekesiyle hitap etmesine dikkat edilmiştir. Kısacası sanatsal dilin ABC sinin iyi, doğru, estetiksel kullanımı değerlendirme içine alınmıştır.

Bu başarının paydaşlarından jüri üyelerinin yanında sekretaryayı yürüten bürosunu da veren Sayın Av. Necati Yıldırım’a, Sayın Ali Kabaoğlu’na, platformun başkanı Sayın Mustafa Bakır ve başta Sayın Seval Balcı olmak üzere katkı veren tüm üyelerine, Sarıyer Belediyesine ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na; özellikle Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Şekib Avdagiç’e, Genel Sekreter Sayın Yılmaz Kurt’a, Sayın Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Gürkan’a ve yazışmaları son derece düzenli, nitelikli ve sorumlulukla götüren Sayın Latife Uluçınar’a çok teşekkürler. Ayrıca yarışmaya yüreğini koyan tüm yarışmacı arkadaşlara ve buraya gelerek bu güzel etkinliği paylaşmak nezaketi gösteren, bizleri yüreklendiren salondaki herkese tek tek teşekkür ediyorum.

Bir işi yapmak kadar onu tanıtmak önemlidir. Bunun en gerekli yollarından biri de afiş tasarımıdır. Yarışma için yapılan tasarımda; SARIYER içinde ışık, biçim olarak güneş, objektif, fotoğraf karesi, göz ve görmek, merak, düşlemek, düşündürmek, farklılık, özgünlük başat olarak ele alınmıştır, işlevselliğin yanında estetik bir kurgu olarak. Duyuruya, iletişime, tanıtıma büyük katkı veren afiş tasarımımızı yapan Yıldız Teknik Üniversitesinden öğrencim Ulaş Uğur’ a özel olarak teşekkür ediyorum. Ayrıca aynı şekilde duyuru, tanıtım konusunda bizlere katkı veren tüm değerli basın mensuplarına teşekkürler. Onlar olmasaydı bir kenarda kalırdık. Tekrar teşekkürler.

Tüm bu teşekkürlerimi Fotoğraf Komitesi başkanı olarak yaparken mazeretleri nedeniyle gelemeyen jüri üyelerinin teşekkürlerini, tebriklerini, saygılarını iletmek istiyorum. Eğer gelebilselerdi gerçekten alanlarının duayeni olarak bizlere çok şey öğretecek ve katacak bir konuşma yaparlardı. Bu konuşmayı jüri başkanımızın ricası üzerine yapıyorum.

Diliyoruz ki yaşama kalite, estetik ve işlevsellik katan bu fotoğraf yarışması etkinliğimiz nitelikli, düzeyli, ciddi ve sağlıklı bir şekilde devam eder. Sayın hocamız Barbaros Gürsel’in dediği gibi İstanbul bir dünya kentidir, bir kültür kentidir. Bu süreklidir. Kurumlar, kişiler değişir ama bu tür bizi yarına taşıyan kültürel etkinlikler kalır.

Ödül alanları ve sergilemeye değer bulunanları kutluyor, başarılar diliyorum.

Başarı tekil değildir. TURİNG'e teşekkürle, Sayın Cemal Beşkardeş’in önerisiyle üstlendiğim organize sonucu iyi bir çalışma çıkarttık. Böyle bir etkinliğin, çalışmanın yaşama nitelik, güzellik katacağına inanıyorum. Herkese, her semte, her kuruluşa örnek oluruz diye düşlüyorum.

Saygılar

Tülay ÇELLEK
“SARIYER” Konulu Fotoğraf Yarışması Komite Başkanı

“SARIYER” KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI

Ödül töreni ve kokteyl: 18 Aralık 2010 Cumartesi saat: 14 00
18 – 25 Aralık 2010

SARIYER BELEDİYESİ KÜLTÜR MERKEZİ - SARIYER


Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 1831 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.