“Görme konuşmadan önce gelir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir. Ne var ki başka bir anlamda da görme sözcüklerden önce gelmiştir. Bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi görerek buluruz.”
John BERGER*
Farkındalık yaratmak
Geçmişe sahip çıkmak
Geleceğe kalmak
Örnek olmak
Fotoğraf yoluyla yaratıcılığı yaşama sermek
Sınırları zorlamak
Sivil toplum örgütleriyle üniversite işbirliğini sağlamak… Eğitimin ezberini kırmak, duvarları yıkmak, dersleri yaşama sermek için üniversite eğitimi ile sivil toplum örgütü çalışmalarını buluşturmak değişim ve dönüşüm için gereklidir. Bu nedenle Sivil Toplum Örgütü, yerel yönetim ve Üniversite işbirliğinde bir proje gerçekleşmesine çaba harcadım.
İnsanlar arası iletişimi, insan doğa ilişkisi, insan mekan ilişkisini sağlıklı ve estetik bir şekilde yaşanılır yapmak hedeflerden biridir. Bunu fark ettirmek fotoğraf yoluyla gözler önüne sermek…
Şiir gibi Sarıyer sahilleri, Sarıyer’in kültürel dokusu, tarihi dokusu fotoğraflanmayı bekliyor.
Steichen,’Fotoğraf İnsanlığın Tanığı ve Kayıt Aracı’ adlı makalesinden; “bugün görüntü yaratmanın bu olağanüstü sürecine ve bu görüntüleri yaratan çok sayıda fotoğrafçıya sahibiz. Fotoğraf, doğadaki ve toplumdaki olayları kaydederken kendine özgü tarihçi rolünde tarihsel belgeler üretmektedir. Fotoğraf birçok şeydir. Fakat belgeciliği onun önemli niteliklerinden yalnızca biridir. Üretilen herhangi bir fotoğraf, deklanşöre basıldığı anda tarihsel bir belgeye dönüşür. Bu biçimiyle kullanımı tarihçilere bağlıdır artık.” **
Dersimi seçen Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Bilgisayar Tasarımı mezunu Ulaş UĞUR gerçekten çok başarılı bir tasarımı gerçekleştirdi afişimizde, şartnamemizin kapağında ve davetiyede kullandığımız. “fotoğraf ışıkla resim çizmektir.” Sarı ışık rengidir. Sıcaktır. Sarıyer sözcüğünün sarısı kullanıldı güneş biçiminde. Ve iki tarafa konulan köşeli parantez fotoğraf karesini temsil ediyor. Klişelerden uzak bir tasarım. En önemlisi de her şartnamenin içinde afiş tasarımı var. Her şartnameyi alan afiş tasarımını da alacak ve odasına asacak diye düşledik. Karşısında sürekli göreceğinden konu hep taze kalacak, unutulmayacak… Ve görsel algısına hitap edecek baktıkça…
“Edward WESTON’ın biber ve deniz kabuğu fotoğrafları, bu nesneleri görmenin yeni biçimleridir.” ***
Ulaş UĞUR yaptığı tasarımla SARIYER’e dikkat çekmiş ve merak uyandırarak “FOTOĞRAF” yarışmasına dikkat çekmiştir.
“Gözümüz eler, çünkü düşünce ile doludur. Hem kurarak hem de göz ardı ederek, öteki düşüncesini oluşturur. Görüşü denetleyen düşünceye bir katkısı olmayan ya da bu düşünceye uymayan şeyi gerçekten görmez.” ***
“Yaratıcılık” seminerlerimde ilk konum ve sorularım görme ile ilgilidir. Katılımcılara gözün ardındakileri fark ettirmeye çalışırım. Beyinle, yürekle, dokunarak, seçerek, deneyimlerle gördüğümüzü yaşama serdiririm… Fotoğraf yarışmasına katılanlar da tıpkı şoförün her organını kullanarak arabayı sürmesi gibi tüm bedenlerini, bedenindeki tüm duyuları, birikimlerini, ilgilerini vs. kullanmak durumundalar.
Öğr. Gör. Ufuk Duygun ile şartnameyi hazırladık. Jüri Başkanımız Prof. Dr. Barbaros Gürsel ile kontrol ettik. Ayrıca SFD den Av. Necati Yıldırım'a avukat gözüyle kontrol ettirdik. Teşekkürler… M. Bilge Saktın, Barış Uzunhan’a jüri üyeliğini kabul ettikleri için teşekkür ediyorum.
“Zavallı, gelip geçici gerçekleriz biz,
Fotoğraftaki her figüre,
Yaşayan adlarını
Vermesini tembihlenmiş.
LOWELL
Fotoğraf makinesinin getirdiği araçsallık, fotoğraf makinesi ve objektifin fiziksel doğasına özgül anlamlar sunar.” ***
Bizler yaşama katkı vermek, geçmişimize sahip çıkarak geleceğimizi güzelleştirmek isteyen amatör ruhla çalışan bireyleriz. Farkındalığı, eleştirel bakışı, seçiciliği sağlamak, insan doğasında olan değerli yaratıyı yaşama serdirmek amaçlarını taşıyan bu fotoğraf yarışmasını düzenleyerek görsel algıya ve eğitime de katkı vereceğimize inanıyoruz. Bu kadar değerli, güzel amaçlarla yola çıktığımız SARIYER konulu fotoğraf yarışmamıza verdiğiniz, vereceğiniz tüm katkılarınız, emekleriniz, güzellikleriniz için tekrar tekrar teşekkürler…
“PROUST’un fotoğrafın bir figürü çağrışımlarından arındırarak yalın bir hale getirdiği yönündeki görüşü, Robert LOWELL tarafından yazılmış bir şiirde umulmadık bir şekilde pekiştirilir.
O kutsanmış yapılar, öykü ve uyak
Neden yardım etmiyorlar bana şimdi
Hatırlanan değil hayal edilen
Bir iş çıkarmak isterken?
Kendi sesim kulağımda yankılanıyor:
Ressamın görüsü bir objektif değil ki,
Işığı okşamak isterken titrer o.
Fakat bazen yazdığım her şey
Lime lime olmuş görme yeteneğimle
Bir enstantane gibi görünür,
Parlak, hızlı, gözalıcı, toplu halde,
Yaşamdan yükselen,
Ama gerçek tarafından felce uğratılmış.
Bütün’ün uyumsuzluğu,
Ama niçin olanları gizleyeyim?
Doğruluğun zarafeti için dua edelim
Vermeer’in güneş ışığına yüklediği
Bir haritadaki gelgit gibi gizlice
Saf arzuyla yüklü kızına.
Zavallı, gelip geçici gerçekleriz biz,
Fotoğraftaki her figüre
Yaşayan adlarını
Vermesini tembihlemiş.” ***
Benim için fotoğrafın en güzel tanımı “ışıkla resim çizmektir.”
Hiçbir başarı tek kişilik değildir. Sarı Platform Derneğinden Cemal Beşkardeş’in önerdiği fotoğraf yarışması organizesini derneğe katıldığımda branşım gereği üstlendim. Dernek katkı verdi, öncelik gündemine aldı. Hepimizin emeği bulunduğu fotoğraf yarışması organizasyonu örnek bir çalışma ve gayretle epey yol alıyor. Gelinen durum kaliteli ve güzeldir. Tüm eleştirel bakışlarımız bu iyiliğin, güzelliğin daha da iyi, güzel olması ve ileriye dönük bir deneyimlenme yapılmasına yöneliktir. Katkısı geçen herkese ve tüm kurumlara teşekkürler…
DÖRTLÜK
Kuşlar bembeyaz, nehirler masmavi,
Dağda çiçek tutuştu tutuşacak.
Gördüm bu baharın da geçtiğini,
Peki, ne zaman dönerim geri? ****
712-770 yılları arası yaşayan Çinli Ozan Du Fu böyle soruyor. Ben de diyorum ki, o nehir, o beyaz, o mavi, o çiçekler, o ağaçlar fotoğraf olarak geri dönecekler… Ve sonsuza kadar yaşayacaklar…
LEYLEK KULESİ’NE TIRMANIŞ
Güneşdağların tepesinde parlarken,
Sarı Irmak denize doğru akmakta.
Daha ötesini görmeyi istersen,
Yukarıya çıkmalısın bir kat daha. ****
688-742 yılları arasında yaşayan Çinli ozan Wang Zhihuan’ın dediği gibi Sarıyer’e bir deniz kenarından bir de tepelerine çıkıp oralardan bakmak ve fotoğraflamak gerek…
*** *** ***
“Sarıyer'e ait belgesel tarzda olacağı düşünülen gerek renkli, gerekse siyah beyaz fotoğraflara analog sistemdeki karanlık oda tekniklerinde uygulanabilecek tüm teknikler photoshop ile uygulanabilmeli. Bunlar, siyah beyaz'a dönüştürme, renkleri canlandırma, kontrastı artırma, düşürme, perspektif düzeltme, perspektif bozma, koyulaştırma, açma, kısmen - bölgesel poz artırma, azaltma, maskeleme, yumuşatma, sisleme gibi tekniklerdir.” Öğr. Gör. Ufuk DUYGUN, Jüri Üyesi
Diğer tür müdahaleler konusunda; nesnelerin, konuların yerlerini değiştirme, montaj, gerçek dışı renklere büründürme, sürrealist görünüme dönüştürme gibi tarzlara başvurulmamalıdır.
İlk paragrafta anlatılanlar bilgisayar yoluyla da gerçekleştirilebilir…
Soru: “Sarıyer'in kültürel özelliklerinin gösterilmesini amaçlayan sarı platform fotoğraf yarışmanızda fotoğraflara bilgisayardan efekt eklenebilir mi? sadece siyah beyaz değil renkleri canlandıracak efektler eklenebilir mi? şimdiden teşekkürler…”
*** *** ***
“Söz uçar yazı kalır”
“Bu fotoğraf yarışmasından albüm oluşturacağız. Yarınlara kalmak böyle olur. Ve fotoğrafların bazıları zaman zaman farklı yerlerde sergilenerek yaratıcılık için çok önemli olan görsel algıya hitap edecek ve eğitimde yerlerini alacaktır. Yarışmaya katılan tüm büyüklere ve çocuklara teşekkürler.”
* John BERGER Görme Biçimleri, Metis yayınları
** Serkan DORA, Büyüyen Fotoğraf Küçülen Sosyoloji, Babil Yay.
*** Mary PRİCE, Fotoğraf Çerçevedeki Gizem, Ayrıntı yay. Sanat ve Kuram
**** Çeviren: Erdem KURTULDU, Klasik Çin Şiirinden Seçmeler, YKY
24 – 10 – 2010 / İSTANBUL
|