Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 11.6.2003  

SANAT EĞİTİMİNE NESNEL YAKLAŞIM


SANAT EĞİTİMİNE NESNEL YAKLAŞIM


SANAT EĞİTİMİNE NESNEL YAKLAŞIM

Sanatsal yapıyı oluşturan malzemenin altındaki olgu bilimdir. Boyaları, kumaşı yapan, ağaca şekil verdiren aletleri yaptıran. Tüm bunları sanat adına kullanan, duyumsadıklarını bilimin ürettiği malzemeye aktaranda sanatsal yapıya sahip olan insandır. Sanat her şeyin içinde dilde, konuşmada kısaca her türlü yapılanmada var olandır. Her dilde bir müzikallik söz konusudur. Kulağı tırmaladı mı bilin ki cümlede bir aksilik var. Bilgisayar bilimden doğdu. Ama bireysel ayrıcalıklar çerçevesinde herkese hitap etti. Sanatsal yaratıma malzeme oldu, tuval gibi... Puantilistler de bilimsel bilgiden yararlanıp sarı ve mavi noktaları yanyana koyarak , gözün yeşil görmesini sağlamadılar mı? Bilgiden hareket edip kullandıkları yöntemleri duyumsadıkları adına kullanarak.

Çağın bilgi bombardımanı, seçme çoğulluğu, kuramı beraberinde getirirken yaratmanın altında yatan sezgi, algı duyumsama vs. betonlaştırılmamalıdır hiçbir zaman. Eğer bilgi insanı sanatçı yapsaydı Sanat Tarihçileri en iyi sanatçı olurlardı. Ama aynı şekilde bilginin de ufku genişlettiği, bakış açısına farklılık getirdiği ve yaratıda rol oynadığı unutulmamalıdır. Bazen gözden kaçan, bilgi ile yakalanabilir bazen de bilen değil bakan göz görür. Eğitim de bu önemlidir. Grafik Tasarım dersinde bir öğrencim demişti ki “artık etrafa düz bakmıyorum. Gördüğüm afişleri eleştiriyorum. Aynı yoldan geçerken daha önce görmediğim bir çok şeyi fark ediyorum.” Eğitim, bu bağlamda ele alınırsa her alanda başarı sağlanacak demektir. Arkadaşlarla öğlen yemek yerken çocuklara daha önceleri kazandırılan hırsın üç yıl geriye atıldığını söyledi bir anne. Diğer anneye de bir gün oğlu demiş ki “sen doğduğum gün beni şu okula yazdırmıştın. Kaderim o gün belliydi, itiraz etsem ne yazar”. Yıllar önce PTT de sıra beklerken bende bir olay yaşamıştım. Kıpır kıpır bin anne sonunda bana laf attı, “siz neyin parasını yatırmaya geldiniz” diye . Arkadan da şunları aktardı. “Çocuğum beni komşulara rezil ediyor. Çünkü biz Galatasaray Lisesine girmesini isterken o çocukluk yapıp “ben BJK lıyım asla Galatasaray Lisesine gitmem” diyor. Çocuk ilkokul 5 de olduğuna göre çocukluk yaşı.. Peki annenin yaşı ne acaba? Tabii düşünsel yaşını kastediyorum.

İlköğretimdeki koleje hazırlamak adına resim – müzik dersleri feda edilirken sistemdeki bir değişiklik bu tavrı ortaokul sona kaydırdı. Biçim değişirken içerik değişti mi? Yoksa tıraş mı yapıldı sadece... Yarın yine sakal çıkacak değil mi? Sayın Erdal ATABEK’in bir konferansına gitmiştim. Söz alarak “hem Milli Eğitimde hem de Üniversitede çalışan bir insan olarak aynı sorunla karşılaştığımı, öğrencinin araştırma yapmadığını her şeyi, tekilinde sonlandırdığını, modellerin; anne-baba ve öğretmenin fazlaca üstünlüğünde kaldığını” söylediğimde kendileri de “İlköğretimde öğrenciler koleje, lisede de üniversiteye hazırlandıkları için yaratıcılığa yönelik bir eğitim süreci yaşayamıyorlar ” diyerek bana katıldıklarını belirttiler. Öğrencilerimde en çok yaşadığım olay; sonuç. Araştırma ve getirdiği yaratıcılık süreci yaşanmıyor. Aslında buna çok açıklar. Zekililiklerinin ve duyarlılıklarının çok hoş şeyler yaşatacağı, yaratacağı kesin. Ancak buna olanak tanımak şart. Duygu eğitiminden yoksun mekanik bir ortamdaki eğitim, çocuğu ne kadar doyuracak, yeşertecek, geliştirecektir. Bilimsel tavrın içinde olan çocuklar kadar sanatsal yapılanması olan çocuklara da doğru hitap etmek dolayısıyla kültürel varlığı doğru sürdürmekle uluslar kalıcı olabilecektir. Ama sanatsal bir yapılanma içinde olan çocuklar tamamen kişiliklerinin dışında bir ortamda köreliyorlar en başından. Kaldı ki bilimsel bir eğilimi olan bireyler de duygu eğitimi içine alınmalıdır. İnsanlar bir bütündür. İlgileri, yetileri bir alanda sivrilir. Ama bu diğer alanlarda nötr olacakları anlamını taşımaz. Nitekim özellikle ülkemizde görülen doktor sanatçıların sergi, saydam gösterileri buna örnektir. Sanattan anlayan, kötülükten olduğu kadar çirkinlikten de rahatsızlık duyan bir doktor, bir yöneticiye çağımızın çok gereksinmesi var. Nitekim çevresel sorunların ön plana çıktığı günümüzde böyle bir eğitim gerçekten gereklidir.

İlköğretimle yatsınmaya başlayan sanat eğitimi lisede seçmeli konumunu sağlıksız bir şekilde sürdürmektedir. Tabii Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri de özellikle program bağlamında sorgulanmalı, çağın gereği programları sürekli gözden geçirilip, yenilenmelidir.

Yaşamda bunların uygulama yöntemi çok önemlidir. Sayın Doğan CÜCELOĞLU’nun bir söyleşisinde anlattığı gibi, ağacı dikmeli. Potansiyel onun içindedir, vardır. Fazlaca karışarak bodur kalmasına neden olmamalı. İnsan insana iletişimde eşit paydalarda , bireysel ayrıcalıkları yok etmeden hep söylediğimiz demokratik söylemle hareket emeli. Akademik zeka kadar duygusal zekanın yaşamdaki rolü aynı önemde ele alınmalıdır. Nereye vardırmak değil nasıl gittiğine bakılmalı insanın, insanlığın. Nitekim bakılan bilimin, sanatın nereye gittiği değil insanın,insanlığın nereye gittiğidir...Şurası bir gerçek ki sürece önem veren toplumlar başarıyı da beraberinde getiriyorlar.

Kimlik, kültür ve dayalı olduğu yaratıcılık bağlamında oluşur ve sürer. Kültürel kimliğimiz sağlıklı bir devlet politikasının eseri olabilir. Toplumun kendini yenilemesi eğitiminin doğru yöntemlerle oluşturulmasından , ilişkilendirmelerin hazırcılıkla değil ciddi araştırmalardan, yaratılardan geçmesiyle gerçekleşir. Bu bağlamda Türkiye’de Sanat Eğitimi konusu, Temel Sanat Eğitimi ciddi şekilde sorgulanmaya açılmalıdır.....

Sevmek; çocukları, çiçekleri, kitapları... Sunulanların renkli olması, hayallerin, ütopyaların zenginleştirilmesi, eflatun bir sabaha uyanarak, uyandırarak... Betondan fırlayan yeşil hayatı farketmek, farkettirmek..Yaşamı çizgiye, renge, dansa, sese çevirmek, çevirttirmek... Anlatmanın bir yolu vardır mutlaka, kişiliğe dayalı olan. Malzemeyi doğru seçtikten sonra...Yaratmanın sonsuzluğunda, suyunda yaşamak..Önemli olan sevilen rengi bilmek, doğru seçmek... Destanlar böyle yaratılır, paylaşarak... Gören, duyan bir yürekle yaşamak... Bilimin iyiliği, sanatın güzelliği... Bilimin güzelliği, sanatın iyiliği ile.....Önemli olan budur yaşamda, yaşamasını bilende bildirende....

*Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 1974 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.