Merhaba,
28 yıllık eğitimciyim. Ayrıca eğitimci yetiştiren okullardan mezunum. Her yazdığım yazıda okuduklarım, araştırmalarım kadar deneyimlerim de bulunuyor. Yani her satırda yaşanmışlık var.
* Para konusu: Tabii ki temel gereksinmeler için para gerekli. Ama yaratıcılık söz konusu olduğunda önce para değil, yaratıcı fikir bulmak gerekir. Para yaratıcı fikir getirmeyebilir ama yaratıcı fikir para getirir… Bu herkes için geçerli.
İnsani değerlerin önüne geçen değerlerin birincil olmasıdır günümüzde söz konusu olan. Eğitime bu anlamda da bakılmalı… Özellikle eğitim alanlarına her kademede alınanların önce bu özelliğine, durumuna bakılmalı. Tanıdıkları getirmek değil, öncelikle insan olanı eğitim alanlarına atamak gerekir. Yoksa ahlak, onur, haysiyet, görgü, terbiye, saygı gibi insani özelliklere sahip olamayanlar öğrencilere kadar herkesi rahatsız edecektir. Bu eğitime yapılan en büyük haksızlıklardan biridir. Eğitimi baltalamaktır adeta. Ezber eğitimin yanında…
* Ülkemizde düzeltmeler genelde sonuçlar üzerinden yapılır. Düzeltmeler, nedenler değişmediği sürece yerini bulamaz, gelir geçer olur. Sağlıklı olmaz. Kalıcı olmaz, sürekli olmaz. Sakalı tıraş edersiniz, yarın yeniden çıkar.
* Çağımız her anlamda bombardıman çağı. Önümüze sürülen o kadar çok şey var ki... Yığınla görülen derslerden tutunda reklamlara kadar örnek çoğaltılabilir, önünüze konulanlardan... Eğitim sisteminde seçici olarak yetiştirilmeyen, eleştirel bakışa sahip olamayandan, olumlu süreç beklenebilir mi, yaratıcı bir sonuç hedeflenebilir mi?
* Meslek sahibi olmak önemli. Ama ondan daha önemli o mesleği namusuyla yapmak. Unutmamak gerekir “iş insanın namusudur.” Para, kullanıldığı alanlar adına önemlidir ayrıca.
* Hayaller tabii ki önemli. Biri olmazsa diğeri... Ama benim anlattıklarım ya da anlatmak istediklerim bunlarla sınırlı değildi. Tabii değerlendirmeye salt bu yazı içinde bakmamak gerekir. Diğer yazılarımı da okursanız tamamlayıcı olur kanısındayım. Çok sonra bir yazı daha yayınlayacağım, derslerimde geçenler üzerine...
Size hem teşekkür etmeliyim, hem de kutlamalıyım... En azından düşündüğünüz ve ciddiye aldığınız için... Ama öylesine farklı yapılar var ki... Yazmak, bir şeyler yapmak lazım. Yoksa çok yetenekli ve zeki olan öğrencilerimiz yanlış yöntemlerle harcanıp gidiyorlar. İşte sıkıntım bu… Ve sorumluluk sahibi biri olarak susamam.
Saygılar
Tülay ÇELLEK
Yıllar önce yazdığım iletiler elime geçti. Önce bir kaçını aynı anda yayınlayayım dedim ama sonra vazgeçtim. Ayrı ayrı yayınlamak daha doğru olacak…
Eski tarih: ?
Yeni tarih: 04 – 08 – 2010
İSTANBUL
|