“Ülkeniz için kalitesiz reklamlar yaparsanız, ülkenizin de öyle olduğunu düşündürtürsünüz.” * David OGILVY
Ben de aynı kanıdayım. Reklamlar o ülkenin yüzünü, düzeyini, yaratıcılığını, niteliğini, beğenilerini gösterir… Reklamlar da eğitimdir bir bakıma… Yaratıcılığın, tasarımın, farklılığın, merakların, sanatın, bilimin, psikolojinin, sosyolojinin, kaliteliliğin, nitelikliliğin, iletişimin eğitimidir… Ya baktırır ya kapattırır ya da kanal değiştirtir.
“Rus Anastas L. MIKOYAN şöyle diyor:
Bizim Sovyet reklamcılığının amacı, satıştaki ürünler hakkında insanlara doğru bilgiler vermek, yeni talepler yaratmaya yardım etmek, yeni zevkler kazandırmak, yeni ürünlerin satışını sağlamak ve bu ürünlerin kullanılışını tüketiciye açıklamaktır. Sovyet reklamcılığının birincil görevi, reklamı yapılan ürünlerin doğası, kalitesi ve özelliklerinin gerçek, kesin, uygun ve çarpıcı betimlemesini vermektir.” **
Reklam bilgi verir. İkna eder... Bağımlılık sağlar… Kalıcı olmayı önceler… Ve daha birçok şeyi barındırır bünyesinde…
Her sistemde reklam olacaktır. Önemli olan reklamın dürüst, etik kuralları çerçevesinde, sağlık koşullarına uygun, nitelikli ve yaratıcı olmasıdır.
Mozart’ın, “babasının eğitimciliğine kıyasla reklamcılığı da hiç aşağı kalmıyordu.” ***Nadir NADİ
Bir insanın yetenekli olması yeterli değildir. Onu tanıtmak, reklamını da yapmak gerekir. Mozart reklamını yapan bir babaya sahip olmasaydı belki bu kadar tanınmış olmayacaktı. Çok yetenekli, yaratıcı olduğu kesin olan Picasso bir çoklarına göre reklamını – tanıtımını iyi yapmasaydı o kadar yeteneğin içinde bu denli sivrilemezdi…
Müzik bir ülkenin çağdaşlığının göstergesidir. Ve ülkemizde reklamın müziğini yapacak çok değerli sanatçılarımız, müzisyenlerimiz, müziğinden yararlanacaklarımız var. Reklama renk, heyecan katacak nitelikli müzik yapacaklarına emin olduklarımdan bir kaçını paylaşıyorum. Bu sayının çok daha fazla olduğuna inanıyorum…
Kazım KOYUNCU
Zülfü LİVANELİ
BULUTSUZLUK ÖZLEMİ
Volkan KONAK
Cahit BERKAY
Edip AKBAYRAM
Erkin KORAY
Barış MANCO
Fahir ATAKOĞLU
Onur AKIN
Yavuz BİNGÖL
ARİF Sağ
Ruhi SU
Haluk LEVENT
Aşık VEYSEL
Bülent ORTAÇGİL
Cem KARACA
Fazıl SAY
MOĞOLLAR
Musa EROĞLU
Mesut İKTU
Muammer KETENCOĞLU
GRUP YORUM
Leman SAM
İdil BİRET
Suna KAN…
Doğru müzik dinletildiğinde ineklerin daha çok süt verdikleri, tavukların daha çok yumurtladıkları görülürken, dinletilen müziğin türü tavukları yumurtadan, inekleri sütten kestiğini göstermiştir. Aynı şekilde mağazalarda müzik dinletilir. Amacı o mekanda daha fazla kalıp, alışveriş yapılsın diyedir. Hakikaten Beyoğlu’da yürürken sevdiğim müzik çalıyorsa adımlarımı yavaşlatıyorum. Sevmediğim müzik çalıyorsa hızla yoluma devam ediyorum…
Müziğin heyecan verici tarafı olduğu gibi, uyuşturucu tarafı da vardır. Bu nedenle reklamlarda kullanılan müzik önemlidir. Neden bunlar tercih edilir? Kaliteli müzik yapanlarımız varken neden arabesk tercih edilir? Roller kabadayılığa neden çekiliyor, artık reklamlarda…
Bir ülkenin, bir kurumun yöneticisi çok önemlidir. Yöneticinin kültürlü, düzeyli, nitelikli vb. olması etkili olur. Örnek alınandır çünkü… Eğer yönetici kaba sabaysa, sonradan görmeyse, çağdaşlıkla ilgisi yoksa demokrat değilse, kültürlü değilse, kabadayıysa vs. bunun uzantısı reklamlara kadar varır…
Kaliteli olmak, nitelikli olmak, yaratıcı olmak eğitimden geçer… Böylece yaptıklarınız iyi ve güzel olur. Yaratıcı reklamları salarsınız yaşama o zaman… Ve nitelikli liderler yetişir.
Çalışmak ve yaratmak… Dilimize saygı duyarak… Kendimize saygı duyarak… Müziğimize saygı duyarak… Reklamlar da saygı gerektirir…
Bir kez daha düşünelim, kafalarda oluşan sorulara…
Neden hep bir ulusun bireyi geri zekalı rolünde bir başka ulusun bireyi üstün zeka rolünde görülür?
Reklam müziği arabeskleşiyor, reklam rolleri kabadayılaşıyor… Neden dersiniz?
Eğitim! Patent! Bilim! Sanat! İletişim!
***
* Davit OGILVY, Bir Reklamcının İtirafları, S: 156, Reklamcılık Vakfı Yayınları
** Davit OGILVY, Bir Reklamcının İtirafları, S: 169, Reklamcılık Vakfı Yayınları
*** Nadir NADİ, Dostum Mozart, S: 34-35, Çağdaş Yay.
21 – 06 – 2010 / İSTANBUL
|