Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 4.6.2010  

ÖĞRENCİLERİME MEKTUP 4 <br>İLETİŞİMİN KARTVİZİTİ


ÖĞRENCİLERİME MEKTUP 4
İLETİŞİMİN KARTVİZİTİ



ÖĞRENCİLERİME MEKTUP 4
İLETİŞİMİN KARTVİZİTİ



Kartvizit bireyler arası iletişimde süreklilik sağlayıcıdır.
Kartvizit selam vermektir
Kartvizit bilgi barındırıcılığı kadar bireyin anlamını da taşır.
Kartvizit yazılı ve görsel iletişidir, iletişim aracıdır.
Aynı zamanda Kartvizit görsel bir mesajdır.
Kartvizit bir iletişim ortamıdır.
Kimsiniz, sorusunun yanıtıdır kartvizit.

Kartvizit bir mesaj verdiği için kimlik bilgileriyle birlikte kullanılan tasarım çok önemlidir.

Kartvizit sizi anlatan bir kitaptır. Bir şiirdir. Bir müziktir. İletişimin kalıcılığını sağlayan bir vesiledir.

Kartvizit elinizin uzantısıdır. Kartvizit yüreğinizin uzantısıdır. Kartvizit beyninizin uzantısıdır. Kartvizit iletişiminizin uzantısıdır. Bu nedenle iletişimin kartvizitini çok iyi tasarımlamak gerekiyor.


Kartvizite dokunuyorsunuz. Okuyorsunuz, görüyorsunuz.

Kartvizite bir koku verseniz, kokusu nasıl olurdu? Tadı nasıl olurdu? O zaman tasarımda görselliğin, dokunurluluğun yanında koku ve tat durumu da düşünülerek tasarım yapılsaydı sonuçları ne olurdu?

İletişim bilgileri yanında kullanılacak bir görsel, bir anlam konulması özellikle görsel algıya da hitap ederek kalıcılık sağlanır hafızada. Yazı okuma yanında, görsel okuma da kullanılması iletişimi kuvvetlendirici unsurdur.

Üzerine bilgilerin yazıldığı malzeme çok önemlidir. Kağıt ya da başka malzeme, doku, tasarım, boyut, zemin rengi, kartvizitin biçimi… Hep dikdörtgen veya kare biçimiyle mi sunmalıyız, kullanırlılığı düşünerek tabii…

Küçük bir kartvizit sizin büyük dünyanızın özetidir. Şiiridir. İmajınızdır. Dünyaya yola çıkmanın bir yoludur. Eylemliliğin sağlayıcısıdır…

Kartvizit paylaşmak içindir.

Neden iletişim kurmak isteriz?

***

Kartvizit tasarımını kibrit kutusundan esinlenerek gerçekleştirmiş. İnceltilmiş kutunun içinden kutuya iple bağlı bir kartvizit çıkıyor. Kutunun yüzünde-yüzeyinde sadece şirket amblemi var. İçteki kartta şirketin adı ve kişinin iletişim bilgileri yer alıyor.

Farklı ve ilginç olabilecek bir tasarım olarak gözüküyor… Ancak işlevi gereği çoğaltılan bir tasarım olduğu için üst üste geldiğinde epey yer kaplar ve gereğinden fazla ağırlık oluşturur. Ve en önemlisi masrafı fazla olur… Tasarım yaparken ekonomisi ve kullanışlılığı ön plana alınmalıdır. Bu çerçevede özgün, farklı, ilginç olma, dikkat çekme, akılda kalıcılığı sağlama çabası gösterilmelidir. Burada güzel bir reklam var. Bu reklamı şu hale getirebiliriz; kartvizit artık cepten ve kartvizitlik defterinden çıkmalı, masa üzerine konulmalı. Tıpkı fotoğraf, saat, resim, bilgisayar gibi… Böylece sürekli göz önünde bulundurulması tanıtım açısından amacına ulaşılmış demektir. Öğrencinin çalışmasını bu bağlamda değerlendirdiğimizde başarılı bulabiliriz. Nasıl daha önceden başta amblem, logo-özgün yazı gibi çalışmalarda gölgeleme olmaz denir, eleştirilirken şimdi gölgeleme yapılıyor, bunun gibi… Düşüncelerde değişim olabilir… O nedenle öğrencilerin bu fikri, değişik fikirler oluşturacağı için önemlidir… Bu nedenle öğrencimizi kutluyoruz, başka, yeni fikirleri oluşturacağı, çağrıştırımlar yaptıracağı için… Modada yapılanların bazıları gibi…

Kartvizitle ilgili diğer çalışmada alanından – bilgisayardan çıkış yapılmış. Bilgisayardaki işlemciden esinlenilmiş. İşlemci yüzeyi gri, yazılar noktalardan oluşturulmuş. Yazı rengi koyu mavi düşünülmüş.

Diğer kartvizit tasarımı CD biçiminden yararlanılarak yapılmış.

Bir başka kartvizit tasarımında bilgisayardaki elektrik devrelerinden esinlenilmiş. Çizimler dikdörtgen yüzeyin karşılıklı iki köşesinde yerlerini almış. Ortada amblem ve iletişim bilgileri verilmiş.

Son tasarımda “Mouse” biçiminden yararlanılmış “Mouse”un kablosundan yazıya-ambleme geçilmiş. İletişim bilgileri alta konmuş. Fare parlak renkte düşünülmüş. “Sanki kart üzerine düşen su damlası gibi, parlak… Kabartmalı”

Tüm kartvizit biçimleri yatay dikdörtgen olarak düşünülmüş. Esinlendikleri bu yüzey üzerinde çizim olarak gösterilmiş. Kağıdın cinsi ve dokusu, zemin rengi vs. gibi ayrıntılara gidilmemiş. Ancak bilgisayarla ilişkilendirmeleri geliştirmeye, gelişmeye açık.

Bilgisayarla ilişkilendirilen kartvizitin dış biçiminde nasıl değişiklikler yapılabilir?

Öyle bir yeni bir bilgisayar yazılımı gerçekleştirin ki sizin kartvizitiniz olsun? Kartvizitin anlamından ilham alarak nasıl bir bilgisayar tasarımı, yazılımı gerçekleştirirsiniz?

Kartvizit basan bir matbaanın reklamı nasıl yapılır?


Kavram bölümünde “zaman” seçilmiş. Ama zaman, “boşa harcama” ile ilişkilendirilerek düşünülmüş. Bir çalışmada masanın kenarına konan kalem açacağından yere doğru akıntı verilmiş. Bu aynı zamanda kum saati biçiminde gösterilmiş. “Zamanı boşa harcama” sloganı kullanılmış…

Diğer çalışma; “boşa harcanan zamanın arkasından pişmanlıkla bakmamak için…” Diye yazılmış ve aynı slogan yinelenmiş. Burada insan figürü ile bir saat çizilmiş. Ancak saatte bir değişiklik var. Saattin rakamlarının yarısı yuvarlak saat kadrajının içinde, bir yerden itibaren saatin rakamları dışarıya çıkartılmış. Rakamlar kanatlanmış yukarıya doğru uçuyorlar… Buna tersten de bakabiliriz. 1.2.3.4.5 rakamları dışarıda 6 dan itibaren 12 ye kadar olan rakamlar içeride… Bir arkadaşın evinde 2 saat yanyana duruyordu. Birinin sadece rakamları vardı, diğerinin ise sadece akrep ile yelkovanı…

Uçan rakamlardan nereye varırız, ne ile ilişkilendirebiliriz? Nasıl bir reklam oluştururuz? Neyin reklamını yapabiliriz? (Bazen tersten düşünmek gerekir…)

Kompozisyon: “Var olan farklı özellikteki çalışmaların bir düzen oluşturacak şekilde bir araya getirilmesi…”

Bilim ve sanat… İkisini bir çalışmada nasıl bir araya getirirsin?

Burada bulunmak: “İnsanın tamamen ruh haline göre değiştiğini düşünüyorum. Bazen bulunduğum yerde ben olmazsam o ortamda hayatın durduğunu düşünüyorum. Bazen ise varlığımın burada bulunanlar için sıradan, hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyorum.”

Burada olmanın anlamı üzerinden düşleyelim; ne olmalı ki hayatı durdursun? Neyin reklamı bu anlamdan hareketle gerçekleştirirsin?

Anlam: “Bana göre baktığımda, hissettiğimde görüşlerim doğrultusunda değerlendirmemdir.”

*
Hırslı, sabırlı, ısrarcı

Bu kişilik bilgisayara ilişkin bir patent sahibi olmalı…

Öğrencimiz güvenilir, sorumluluk sahibi bir gençtir. Değişimi sağlayabilmesi, yönetici konumunda kendine güveni, aldığı bilgileri kendileştirebilmesi, yaratıcı fikirlere sahip olması başarılı olması için gerekli sebeplerdir. Bu nedenle sanat alanında yöneticiliği başarılı olur.

*

Yaradanımız Medya, Marshsll mcLuhan, Merkez kitapçılık yay.
Toplumsal İletişim, Nurçay TÜRKOĞLU, Kalemus yay.
Görsel İletişim ve Grafik Tasarımı, Hasan Fehmi Ketenci, Can Bilgili Beta yay.

31 – 05 – 2010 / İSTANBUL











Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 3496 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.