İnanılmaz güzel bir kız öğrenci… Belli ki yüz güzelliği kadar beyin güzelliğine ve çalışkanlığına sahip…
Bir dersinin anfisi değiştiği için tekerlekli sandalyeye bağımlı olması nedeniyle gidemez olmuş…
Bu tür öğrencileri kaybetmenin çok yolu vardır.
Biri; engelli olmayı bahane yapar, hiç ders aldırmadan geçirirsiniz. Ona yapılacak en büyük kötülüktür. Engelli olan bedenidir, beyni değildir. Böyle davranılırsa beyni de çalıştırılmaz, köreltilir sonuçta bütün olarak engelli hale getirilir öğrenciler.
İkincisi; özellikle eğitim alanlarında bu tür öğrencilere özel yollar yapmaz, haksız yere harika beyinleri yine köreltir engelli hale getirirsiniz, tıpkı bedeni gibi…
Dünyanın en önemli fizikçilerinden olan Stephen William HAWKİNG’İ düşünmek lazım bu durumlarda… 1942 de doğmuş. 1960'ların başında yakalandığı hastalıkla tüm kas hareketleri durmuş. Ama durmayan zekası, sorumluluğu ve çalışkanlığı olmuş.
O zaman yaşam, sayıları ne olursa olsun, engeli olan insanlara da yaşanılır kılınmalı. Arabalara rahat binecek, inecek düzenekler yapılmalı ki okullarına, fakültelerine rahatlıkla gidebilsinler…
Sayın Öğr. Gör. Dr. Sıdıka PARLAK’ın engelli öğrenciler için ayrılmış odasında rastladığım öğrenci de sonradan yüksekten düştüğü için yürüyemez olmuş. Ama bu beyninden, zekasından bir şey eksiltmemiş.
Fakat düşünüyorum da engelli öğrencilerimize yeteri kolaylık göstermezsek beyinlerini harcamanın yanında ruh sağlıklarını bozarak da engelli yaparız. Bir olay, bir olgu vs. toplu olarak gerçekleştirilir. Bir dergi kapağı tasarımında birçok parmak izi var. Sağ alt köşesinde diyor ki “bu işte hepimizin parmağı var.”
5378 sayılı Özürlüler Kanunu: Eğitim ve öğretim
MADDE 15.- "Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır.
Kanun maddesi böyle diyor. Ya yaşamın gerçeği ne diyor?
Güzel olan bu engelli öğrenciler için bir öğrencinin görevlendirilmesi, çalışması… Bursa Uludağ üniversitesini ve olayı dünya ile bütünleştiren Sayın akademisyen Sıdıka PARLAK’ı engelli öğrenciler için yaptıkları çalışmalardan dolayı kutluyorum.
http://saglikkultur.uludag.edu.tr/015.php - ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ
24 – 03 – 2010 / İSTANBUL
|