Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 3.9.2009  

İZLEYİCİ…


İZLEYİCİ…


İZLEYİCİ…



Tiyatro izleyicisinin, konser dinleyicisinin ilgili olması kadar kültürlü olması da gereklidir. İAGSL de yönetici iken öğrencileri AKM de konserlere getirirdik. (O zaman AKM açıktı ve çok güzel, kaliteli sanat olaylarına ev sahipliği yapardı) Öğrenci nerede alkışlayacağını bilmediği için hoşuna gittiği bir bölümde alkışlayıveriyordu. Sonra öğrendi ki müziği kesmek değildi alkışlamak, o zaman bittiğinde ve gerektiğinde alkışla teşekkür etmeliydi. Ayrıca bizim kültürde tiyatronun ilk anlamı farklıydı. Çocukluğumdan anımsarım; panayırlar olurdu her yıl. “Tiyatro var,” derlerdi. Koşardık. Dansözler vardı, tiyatro dedikleri çadırlarda. Onlar da çekirdek vs. ile izlenirdi. Bu anlamda insanlar tiyatro ve sinemaya çekirdek ve mısırlarını alıp gelebiliyorlar ve cıtır cıtır gayet rahat yiyebiliyorlar. İkaz etmek zorunda kalmışımdır hep.

O zaman izlence kültürü nereden başlamalı? Tabii ki eğitimden... Son yıllarda ülkemizde de yoğunlukla üzerine gidilen bir konu var; Yaratıcı Drama... İşte eğitimle çözülmesi gereken şeylerdir bunlar öncelikle. Ama yine de her kurumun, okullar haricinde olan kurumların da eğitici rolleri vardır, olmalıdır. Salt gide gele değil, izleyerek ve etrafına bakarak değildir öğrenmek. Böyle etkinlikler, eğitimin bir parçası olmuştur öğretmek ve öğrenmek için.

Sanat eğitimi iki amaçlıdır:
Biri, sanatçı yetiştirmek üzere verilen eğitim (ki dünyanın hiç bir yerinde güzel sanatlar eğitimi veren okullar sanatçı yetiştirmez aslında. Sadece eğitimini verir. Kültürünü verir, açılımını yapar. O içte olan bir şeydir. Ortaya çıkarılması, geliştirilmesi adına eğitim verilir.)

İkincisi, bilinçli sanat alıcılarıdır. Diğer bir değişle sanatı tüketenlerdir. Eğitim bunun için de gereklidir. Beğeni düzeyini yükseltmek, eleştirel bakmayı edindirmek için… Bu yaşam zevkini, kalitesini yükseltir. Sanat eğitimi almış bir vali, kaymakam kısacası her kurumun, yerin yöneticisi ile almayan arasında fark vardır. Yöneticinin iyi bir sanat eğitimi alması, yönetsel başarı ve nitelik için gereklidir.

Sonuçta sahnedeki yaratıyı-oyunu izleyenin de, rol yapan kadar eğitimi önemlidir. Zevk alması kadar bilgi alması, düşünsel boyuta taşıması da önemlidir.

İlk tarih:?
Son Tarih: 03-09- 2009 / İSTANBUL

İAGSL: İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi
İAAAGSL: İstanbul Anadolu Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi


Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 1787 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.