Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 6.6.2009  

YTÜ İKGM KURSLARI AFİŞ TASARIM YARIŞMASI <BR> GRAFİK TASARIM VE İLETİŞİM DERSİ KAPSAMINDA


YTÜ İKGM KURSLARI AFİŞ TASARIM YARIŞMASI
GRAFİK TASARIM VE İLETİŞİM DERSİ KAPSAMINDA



YTÜ İKGM KURSLARI AFİŞ TASARIM YARIŞMASI
GRAFİK TASARIM VE İLETİŞİM DERSİ KAPSAMINDA



YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
İNSAN KAYNAKLARI GELİŞTİRME MERKEZİ

GRAFİK TASARIM VE İLETİŞİM
DERSİ KAPSAMINDAKİ

İKGM KURSLARI

AFİŞ TASARIMI YARIŞMASI

29-05-2009

ÖDÜLLER

1. Fuat TOSUN – YTÜ Eğitim Fakültesi – BÖTE
2. K. Canan DUMAN - YTÜ Eğitim Fakültesi – BÖTE
3. Murat AŞIKLAR - YTÜ Eğitim Fakültesi – BÖTE

JÜRİ

Prof. Dr. Mehmet ÖZER – MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi – Jüri Başkanı
Doç. Dr. Deniz ERİNSEL ÖNDER – Mimarlık Fakültesi
Öğr. Gör. Tülay ÇELLEK – YTÜ Eğitim Fakültesi – Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü – BÖTE (Yarı zamanlı)


JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ

TÇ - Sayın Hocam bu bir eğitim jürisi olduğu için sizin kriterlerinizi en başta öğrencilerime iletiyorum. Yaklaşık on yıldır 20 ye yakın yapılan yarışmayı birlikte değerlendirdik. Öncelikle bu uzun soluklu katkınız için şahsım ve öğrencilerim adına teşekkür ediyorum.

Jüri değerlendirmesinin başında ilk sorduğunuz öğrencilerin derse devam edip etmediği, ilgili olup olmadıkları...

MÖ – Bu bir program olduğu için programa olan ilgi çok önemlidir. İlgiyle beraber bilgiye varılabilir. Dolayısıyla derse devamlılık, derse olan ilgi ve dersin sürekliliğini takip edebilmek öğrencinin bu konuya olan eğilimini gösterir. Bu da işin sonucuna yani kaliteye etki eder.

TÇ – Bir de hocam çok eskiz üzerinde duruyorsunuz, bunu da atölye söyledim sıklıkla.

MÖ – Tasarım konusunda eskiz çok önemlidir. Çünkü düşünce varyasyonu çok zengin ve çok boyutlu olabilir. Bunları fiks edebilmesi için insan düşüncelerini belli skeclerle ve imgelerle, imajlarla bir kağıt üzerine çok basit çizgilerle not etmesi lazım. Dolayısyla bir sürü varyasyon düşüncesinin o zaman görsel belgelerini görmüş olur ve onun yürüme şeklini oluşturur. O bakımdan görsel anlamda skeç yani eskiz çok önemli bir yol gösterici işaretlerdir.

TÇ – Bunlar Bilgisayar bölümü öğrencileri oldukları için bilgisayarda eskiz yapmalarını serbest bıraktım. İsteyen elle, isteyen bilgisayarla eskiz yaptı.

MÖ – Bilgisayar uğraşısı üzerine yani programı içinde eskiz asıl orada teknolojinin olanaklarından dolayı ileri geri değiştirme, dönüştürme faklılaştırma, boşaltma, doldurma gibi işlemler yani kağıt ve kağıtla yapılmada bir süreç, bir zaman alır fakat bilgisayrada bu çok çabuk olduğu için skeç konusunu kavradıktan sonra araştırma yöntemini bilgisayar aracılığı ile daha hızlı sonuçlar veyahutta düşünceler elde edebilir. Önemli olan o bilgisayar aracılığı ile beraber o düşünceyi çeşitli varyasyonlarda skeç olarak ortaya çıkarabilmesi. Sonra bunlardan yola çıkıp ayıklayarak, bir tanesinde karar verip onu neticelendirmesidir.

TÇ – Şimdi bu öğrencilerin hepsi de devamlı ve ilgili öğrenciler... O site tasarımıyla ilgili çalışmayı yapan öğrenci dışarıya da yapıyor. Ilk defa eskizle karşılaştığını, çok önemli olduğunu farkettiğini ve yaşamına geçireceğini, söyledi...

DEÖ – Hakikaten dışarıya yaptığı belli. Daha piyasa durumunda hareket ettiği görülüyor. Bu görselleri seçmesi, kağıdın bütünü ve konu amacı çercevesinde daha dikkatli, daha estetiksel olabilir.

*

TÇ - Dansı konu olarak yapan öğrencimiz ayrıca tiyatro çalışmaları yapıyor. Oldukça ilgili, başarılı, yaratıcı bir öğrenci.

MÖ – Yaşadığını yapıyor. Zaten seçtiği konularda dansla ilgili. Bu çok önemli.

TÇ - Bu dansı seçen, hem çok fikir üreten, çok ve değişik varyasyonlarla çok çalışma yapan bu kızım da derse karşı oldukça ilgili ve sanatsal bir duruşa sahip bir öğrencim.

DEÖ – Gerçekten öğrenciyi tebrik etmek gerekir, oldukça iyi araştırma yapmış. Burada renkli, duyarlı bir dünya sergilemiş, dansa uygun olarak.

MÖ – Bu işlerinden de belli oluyor. Burada çok teknolojik, fotoğrafik ve belli bir metodik çalışmanın yanında şu iki işi daha artistik, serbest ve daha duygusal görünümlü, şiirsel yönünü öne çıkartan tavırlar ki hakikaten artistik yönündeki duyarlılığını da orada hissedebiliyoruz, görebiliyoruz. Bu bakımdan bu seviyedeki öğrencilerin teknolojik imkanlardan yararlanarak kendi düşüncelerini biçimlendirme bakımından yani gayet iyi bir neticeye, iyi bir yöne doğru gittiğini gösteriyor ki bu eğitim programının yani sizin katkılarınızı da ortaya koymuş oluyor.

TÇ – Teşekkür ederim. Bir de böyle bir dersi ilk defa almışlar, ilk defa karşılaşmışlar. YÖK daha çok yeni bölümlerine photoshop dersi koymuş.

MÖ – Geç kalınmış tabii. Ama bundan sonraki öğrenciler şanslı bence. İyi bir eğitim programıyla, iyi bir eğitimciyle ve bu konunun ne kadar hayati olduğunu artık anlaşılacaktır. Bütün yaşam ilişkileri bu teknolojik ilişki içerisinde, üzerinde oluşuyor. O bakımından bu konunun eğitim kurumlarına çok yoğun bir şekilde girmesi doğrudur.

TÇ – Yönticiler de açık insanlar. Şöyle ki bu bölüm aslında yeni bir bölüm YTÜ içinde. Fakat dediğim gibi yöneticiler de aydın insanlar ki bana hemen önerdiler. Grafik Tasarım ve İletişim dersi fakülte seçimlik ders olarak açalım, dediler. Birkaç yıldır birlikte götürüyoruz. Ve de her dönem öğrenciler bir sonraki öğrencilere öneriyorlarmiş. Dersimi hemen dolduruyorlar ve devamsızlık sorunum yok.

İdarecilerin kapalı, olumsuz olmaması, çağdaş olması, çağı yakalaması önemli tabii. Çağ tasarım çağı. O da yaratıcılığı gerektirir.

MÖ – Burada gösteriyor ki gençlik teknolojik araçla çok çabuk kaynaşıyor, çok çabuk beraber oluyor. Bunu bir de ders aracı olarak devreye sokarsak daha çabuk onunla bütünleşebilir ve kendi düşüncelerini bir programda çok daha çabuk sonuçlandırabilir.

TÇ – Ben onların ricası üzerine photoshop dersine girdim.

MÖ – O da çok önemli.

TÇ – Teknik öğretiyorlarmış ama estetik, tasarım kısmı yok, içerik gereği. Zaten derse Bilgisayar alanında eğitim almış akademisyenler giriyor. Yani bu çocuklar bilgisayarın tüm teknolojik tarafını öğreniyorlar... Tasarım tarafı da benim derste tamamlanıyor.

MÖ - Kendi duygu ve düşünceleriyle, duyarlı taraflarıyla sanatsal formasyonla bazı yerleri farklılaştırmaları o işe de farklı bir hayatı katar, bir keyif katar, bir değer katar. O bakımdan sanat, teknik içiçe beraberce yürütebilmektir marifet zaten.

TÇ – İsterseniz ayrıntıya geçelim mi? İlk çalışmadan başlayalım.

MÖ – Bu arkadaşımızın ismi

TÇ – Murat

MÖ – Murat arkadaşımızın işi; „hayatı tasarlayın“ başlıklı bir slogan üzerinden hareket edilmiş. Web tasarımı konusu.

TÇ – İKGM nin web tasarım kurslarını tanıtan bir afiş

MÖ – Burada bir takım mimari elemanları kullanmış, onları photoshop ile belli bir uyumla yanyana getirmiş. Yumuşak bir fon üzerine, sessiz bir fon üzerine yerleştirmiş ama elemanların kendisi yani mimari elemanların kendileri etkisel yapısı var. Yazılar biraz ikinci planda kalmış. Estetik anlamdan baktığımız, görsel anlamda baktığımız zaman görsel ögeler olarak mimari elemanları daha büyük ve daha öne çıkartmış yazılar biraz geriye düşmüş. Halbuki bilgiyi yazıyla aktaracağız o zaman farklı bir renkle dikkati çekecek renkle, çünkü bu gibi şeylerde çok yalınlaştırmak ve yalınlaştırarak en az ama en etkiliyi bulabilmektir marifet. Ve orada onu tamamlayacak veya etkisini artıracak bir yazı, kavramla beraber ortaya koyması gerekir. Skeçlere bu konuda yeni başladığını söylediniz. Ama zannediyorum ki ona faydasını öğrenmiştir. Bundan sonraki çalışmalarında bu konuları da düşünürse daha başarılı işler çıkarabilir.

TÇ – Zaten hocam teybe yaptığınız bu konuşmayı deşifre edip yazdığım için bu jüri tam bir eğitim jürisi oluyor.

MÖ – Tabii tabii eğitime yönelik bu söylediklerimiz, eğitime dönük bir değerlendirme yapıyoruz burada.

DEÖ – Bu öğrenci Mimarlıkta mı okuyor? Hakikaten görsel tercihlerini mimari alandan yapmış. Birbiriyle ilişkilendirmiş. Ancak tasarımsal boyutta bu ilişkilendirmeleri yeniden ele almalı…

TÇ – Hayır, BÖTE de okuyor.

Görselleri daha az ya da daha ufak boyutta kullansa yazıyla bir denge kurulmuş olacaktı. Yazı da gereken alanı kaplayıp işlevselliğini iyi bir şekilde yerine getirecekti.

Bu öğrenci arkadaşımız yaşamdan kesitleri önce kağıdın üzerine yerleştirmiş sonra onların hepsini sol alt köşeye koyduğu dizüstü bilgisayarda göstermiş. Yaşam internete, siteye, web sitedekiler yaşama taşınmış. İlişkilendirme bu şekilde düşünülmüş, anlam üzerinden.

Eskizlerinde farklı fikirler var. Birinde, “bir leyler mi eksik? Her şeyi tamamlayın?” Yazısı bir oda içindeki mobilyaların yanında kullanılmış. Bir başka eskizde web tasarım ilkeleri üzerinden tasarım düşünülmüş. Bir diğer eskizde “photoshop CS3 tarzınızı yansıtır” demiş bilgisayar görseliyle birlikte. Bir diğer eskiz e-öğrenme üzerinden daireler içindeki görsellerle birlikte verilmiş.

Burada araştırma varyasyon çok önem kazanıyor. Aynı elemanlar üzerinden çok değişik boyutta ve farklı yerde bir çok varyasyon yapılarak sade, farklı ve etkili olan bir tasarıma gidebilirdi.

Yazıda gölge çok iyi düşünülmeli. Özellikle tasarımda çok fazla eleman kullanılmışsa. Çünkü gölge ayrı bir leke demektir. Bu da parçalanmayı, çokluğu beraberinde getirir ki dikkat dağıtır.

*

TÇ – Bu öğrencimiz İKGM nin dans kurslarını yapmış. Dediğim gibi tiyatro çalışmaları da yapan oldukça başarılı bir öğrenci. Ve derse karşı çok ilgili.

MÖ – Dansın en önemli ögelerinden bir tanesi beden hareketlerini ortaya koymaktır ki burada iki afişinde de gayet güzel bir şekilde bir figürün bedensel hareketini öne çıkarması yani yazı olmasa bile oradaki ritmik hareket bir dans imajını çağrıştırıyor. Bilhassa şu çalışmanın renkli de oluşu belki büyük plan, büyük boşluk içerisinde hareketi de etkili olduğu için bu sanki ona göre yalın ve daha etkili, diğeri biraz fazla dolu.

TÇ – “İKGM DANSTA özgürlük, estetik SENSİN” demiş

MÖ – Güzel de bir söz seçmiş.

*

MÖ - Az evvel o arkadaşa söylediğiniz kalabalık bunda da var. Halbuki burada yalın bir vücut hareketi ve onu destekleyecek birkaç yazı yeterlidir.

TÇ – Aslında şuna bakınız varyasyonunda, öncel çalışmasını daha sade yapmış, sonradan doldurulmuş.

MÖ - Şimdi ben de tam bunu söyleyecektim, orda tamamen yumuşak ve sessiz bir fon olmuş olsaydı bu hareket estetik olarak, fotoğraf olarak çok başarılı bir fotoğraf onu kullanması çok doğruydu ama etrafına kuşak olarak başka ritmler, başka hareketler yani başka fotoğraflar koyması o önde olması gerekeni, ortadaki fotoğrafı küçültmesi, azaltması ve ikinci plana düşürür gibi bir etki sağlamış oldu.

TÇ – Yazı da parçalı düşünülmüş-yapılmış ve çok yoğun bir görselin üzerine yerleştirilmiş. Böylece yazı okunmaz, fotoğraf görünmez yapılmış. “İKGM de DANS” Sloganı.

MÖ – Yazı zaten bu durumda okunmuyor, evet… Tercih edilen fotoğrafın beden hareketi, fotoğraf çok başarılı fakat kurguda biraz karmaşa var. Bunun beden hareketi de fena değil.

TÇ _ Siyah beyaz bir çalışma. Açık koyu dengesi oldukça iyi… Seçilen her fotoğraf oldukça etkili. Ancak yan yana geldiklerinde aşırı doluluğa sebep olmuşlar. Diğer tasarıma geçelim.

*

TÇ – Burada “İKGM DANS adım adım” Demiş. “Adım” sözcüğünün harflerini ayakkabı izlerinin üzerine koymuş.

MÖ – Ayakkabı üzerine harfler koymuş, orada adım yazmaya kalkmış. Hiç gerek yoktu aslında bence ayak hareketleri yeterliydi. Onlar çünkü adımın ifadesidir. Bence sadece ayak hareketi olmuş olsaydı daha yalın olabilirdi. O zaman oradan kaybediyor. Yani hem ayak hareketleri hem de harfler biraz karışıklık getiriyor. Ama yine de bir espridir. Güzel de bir espri aslında.

TÇ – Sonuç olarak daha sade bir kompozisyon kurgulanması başarıyı getiriyor.

*

TÇ – Bu öğrencimiz hem fikir hem varyasyon olarak en fazla çalışma yapan. Öncelikle bunu kutlamak lazım…

MÖ – Aynı konuyu, aynı fotoğrafı değişik düzenlemelerde bilhassa yazı yerleştirmelerinde yazı karakterlerinde bir sürü varyasyon denemiş. Bu denemeler çok önemlidir. Bunlardan bir tanesine karar vermesi lazım… Şimdi o kararı da kendisi vermesi gerekir. Kişiye aittir bu kararı vermek. Birileri karar verirse olmaz. Kendisi karar vermeli. Önerisi olmalı.

TÇ – Hocam bu çalışmalar, varyasyonlar daha da fazla. Burada karar verdikleri var. Çünkü ben ısrarla sizin sayının, fikrin, varyasyonun fazlalığı üzerinde durduğunuzu vurguluyorum dersimde. Ben de önemsiyorum zaten. Tek fikir değil. Ve varyasyon olmadan olmaz diye.

MÖ - O çok güzel ben burada başka bir şeyden bahsediyorum. Kişi çok üretebilir, bu bir marifettir…

TÇ – Çok üretmek önemlidir.

MÖ – Ama sonsuz bir üretmeden sonra hangisini önereceksin işte onu kişinin kendisi de farkına varmalı ve ben bunu öneriyorum, deyip en son en etkili olarak önerdiği sanatçıya ait ya da yapan kişiye ait olmalı. Bu gibi şeylerde de ona dikkat ederlerse çok daha iyi olabilir.

TÇ – Bilgisayarda sonsuzca araştırma yapıyorlar, seçtiklerinin çıkışını alıyorlar… Bu tasarımın sloganı “kendini bana bırak…” Ama her tasarımda farklı slogan kullanmış. “Kendini dansa bırak…” Yeniden… bir, iki ve üç ve dört” “Adımlarını serbest bırak” “Bu dansı ruhuma lütfeder misiniz?”

Bir ayrıntı fotoğrafı; dizden aşağısı gösterilmiş. Büyük bir erkeğin ayakkabılarına basan minicik ayaklar…

MÖ – Burada ayak üstüne basmış ikinci bir ayak var. Replikler, sloganlar değişiyor. Onlar güzel. Yazı karakterlerini de değiştirmiş ama hep aynı fotoğrafı kullanmış. Esprisi fena değil. Fakat fotoğraf etkisi çok öne çıkıyor.

*

TÇ – Bu çalışmada “Kendini bana bırak” diye bir sloganı kullanmış.

MÖ - Bunlar da birazcık daha sanatçı tavrı öne çıkıyor. Burada estetik tavrı ve kişisel bir yorum var. Dolayısıyla rengi de cazip tabii. Renk de dikkat çekiyor. O acıdan farklı. Diğeri siyah beyaz fotoğraf olduğu için dans olayından biraz daha farklı. Belki yazıyı okuduktan sonra algılama biraz devreye giriyor. Fakat burada o rengin ve çizgilerin ritmi zaten dansın heyecanını da ortaya çıkartıyor. O vibrasyon titreşimi de ortaya veriyor. O bakımdan bunlar bence onların (diğer siyah beyaz çalışmaların) önünde oluyor.

*

TÇ - “Hayat bir dans ise eğer…” Bu çalışmanın sloganı… modern dansa ilişkin bir tasarım…

MÖ – Burada bir kolye var bakınız. Aslında o kolye dans eden bir figürün yapısına sahip bir de biraz kelebek gibi bir görüntüye sahip soyut bir form gibi ama şöyle dikkatli bakılırsa kollarını yukarı kaldırmış elbisesi boncuklu olan bir figürsel ifade dolayısıyla bir dans figürü ifadesi var. Ama aslında o kolyenin ucuna asılmış figürü, öyle küçük bir ayrıntıdan böyle önemli bir şeyin imajını vermesi o da enteresan bir fikir…

TÇ – O da yaratıcılığı içinde barındırıyor demektir…

MÖ – Tabii tabii…

TÇ – Bunlar da varyasyonları, eskizleri

MÖ – Referansları ve yerleştirme biçimleri gayet güzel…

TÇ – Şimdi sıralama yapacağız

MÖ – Bu işlerin içinden birini öne çıkartacağız. Buradaki arkadaşlar birden fazla tasarım yapmış dolayısıyla önemli olan veya vurgusu olan işler var onlardan yola çıkarak bu arkadaşınki, sonra bu, sonra bu diye sıralama yapabiliriz. Aslında hepsi de birbiriyle neredeyse eş değerde de sayılabilir. Fakat etki bakımından ve kurgu bakımından ben bunu öne koymak istiyorum. Sonra yine etkili bulduğum bu tasarıma iki diğeri de 3 diyorum.

TÇ – Hemen arkalarını yazayım. Diğer konuya geçelim…

MÖ – Bu çalışmaları bu güne kadar sürdürdünüz ve başarılı bir şekilde çalışmaları beraber paylaştık yıllarca… Dolayısıyla bu çalışmalardan dolayı da sizi kutlarım. Çok ciddi ve çok sabırlı bir şekilde bu teknik dersi estetiğe dönüştürerek, keyifli bir bağ kurarak öğrencilere aktarmanız büyük bir sevinçtir. Teşekkür ederim size.

TÇ – Hocam ben de çok teşekkür ederim. Yaklaşık 20 ye yakın jüri üyeliği yaptığınız için. Gelirken onu düşündüm. Hep bir kez telefon ettim, hemen randevu verdiniz. Dedim ki, ancak bir hoca bu kadar mükemmel, bu kadar hoş, bu kadar eğitime kendisini vermiş olabilir. Çok özelsiniz. Sağolun, varolun.

MÖ – Bu konu bizi ilgilendiriyor tabii.

TÇ - Hem dersime yaklaşık 20 dönem bu kadar harika katkı verdiğiniz için ben de öğrencilerim ve şahsım adına size çok teşekkür ediyorum. Ve ilk defa jürimize katılan çok yoğunluğu içinde değerli vakitlerini ayıran Deniz Hanım size de yürekten teşekkürler.

***

Kazanılan bir alanda okumak ilgi duyulan diğer alanları, özellikleri yok etmemiştir. Bu çerçevede insanın bütünlüğü içinde yer alan özellikler bu kurslarla değerlendiriliyor. Kursun çeşitliliği bireysel farklılıklar nedeniyle çok fazla.

Önceleri her dönem için bir kursun afiş tasarımını yaptırırken daha sonra tüm kursları serbest bırakıp öğrencinin istediği, ilgi duyduğu bir konuyu seçmesine olanak tanıdım.

Bu sene öğrenci arkadaşlar web site tasarımını ve dans kurslarını tercih ettiler.

İnternet hayatımıza iyice girdi. Kolaylık sağlaması ve bilgi akışı nedeniyle kalıcı oldu.

Yaşam, hareket üzerine, değişim üzerine kurulu. Ellerimiz, kollarımız, bacaklarımız bu hareketliliğin gereği için var. Yaşantımızı idame ettirmek için önemli bir tarafı var ve önceliğidir. Ama bir de yaratıya doğrudan katkısı var. Dans ise vücudu kullanan bir enerji, bir devinim sağlıyor. Sanatsal bir devinim, yaratısal bir ritm…

Bir öğrenci tiyatro ile ilgileniyor. Tiyatro da doğrudan vücut kullanılıyor, her anlamda… Yüz, mimikler, ve tümüyle vücut… Dolayısıyla yine vücudu sanatsal bağlamda kullanım olan dansı seçiyor. Başarı, buradaki ilişkide yatıyor.

Dansı seçen diğer öğrenci de sanatsal bir duruşa sahip, müzik ile ilgileniyor. Dans ile müzik birebir ilişkili. Bu da dolayısıyla başarıyı beraberinde getiriyor.

Dans farklılıktır. Dans davranışların, hareketin estetikle buluşmasıdır. Müzikle beraberliğidir. Dans renktir. Dans sonsuzluktur. Dans müziktir, resimdir. Görsel bir şölendir…

Fuat arkadaşımız siyah beyazı da iyi kullanmış tasarımında. Sadece araştırmada gerçekleştirdiği-yakaladığı sadeliği, orijinal çalışmada daha çok şey anlatma derdi, endişesi nedeniyle orijinal çalışmada doldurmuş.

Şuna çok dikkat etmek gerekir; afiş iletişimin estetik duruşudur, tasarımıdır. Bu nedenle işlevsel tarafını yok etmemek gerekir. Birinci vazifesi olan iletişim bu nedenle ilk gösterilen, okutulan yerdir. Üst üste getirmelerde biçimi - resmi - fotoğrafı görünmez, yazıyı okunmaz yapmamak gerekldir.

Kullanılan yazı stili-biçimi-tarzı de çok önemlidir. Kalınlığı, büyüklüğü ve rengi çok ciddi şekilde düşünülmelidir. Resimlerle parçalanan kadrajda, parçalı bir yazı kullanmak okumayı zorlaştırdığı gibi, bakanı çok yorar, dikkati dağıtır.

Seçim önemlidir. Buradaki figür gerçekten çok doğru seçilmiş. İnanılmaz bir dans şöleni… Tek başına, tek figürle ancak bu kadar muazzam şekilde anlatılır dans.

Öğrencilerimizi yürekten kutluyorum.

Canan öncelikle büyük küçük ilişkisini, hem görsel hem de anlam olarak çok iyi vurgulamış. Tebrikler. Epey de varyasyon yapmış. Bu çok önemlidir.

Renkli çalışma dans için oldukça uygun düşmüş. Cıvıl cıvıl… Renkler doğrudan kendi başlarına dans ediyorlar figürün üstünde…

Diğer çalışmada içinde figür yok ama akan hareketli renkler birer figür olmuş dans, ediyorlar bakanla…

Çağrıştırımlarla yapılmış diğer çalışma. Bir kolyede dans eden figür, bir arı, bir kelebek gibi ama insan figürü zincirin ucunda, ayrıntıda dans ediyor. Kutluyorum…

*

Değerli öğrencilerimi başarılarından ve duyarlılıklarından dolayı kutluyor, güzellikler diliyorum…

06-06-2009 / İSTANBUL

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2357 ]


[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.