Asistan öğrencilerime hep hayran kalmış, sorumluluklarını mezun olup gittiklerinden sonra bile unutmaz, hep takdir eder olmuşumdur…
Bir dönem dersimde bir öğrenciyi pek konuşturamamıştım. Halbuki dersimin başatını oluşturur, “öğrencinin kendisini ifade etmesi.” Dönemin sonuna doğru yönetimi tamamen öğrenciye bırakırım. Böyle bir derste konuşmayan o öğrencimin bülbül kesildiğini görmüştüm.
Bu sorulara yanıt verilmesini bu bağlamda çok önemsiyorum. Çünkü yazıyı okuyan öğrenciler için, “eğer akademisyenden gelseydi başka olacaktı, öğrenciden geldiği için başka olacaktır,” diye düşünüyorum. Öğrenciden öğrenciye aktarımda vesile oluyorum böylece…
Sorularıma yanıt veren öğrencim, çok değerli asistanımdır. Lider özelliklidir. Sorumluluk sahibidir. Son derece güvenilir, kibar ve derse yaratıcı fikirleriyle ciddi şekilde katkı veren bir gençtir.
***
Hocam merhabalar, cevaplarımı her sorunun altına cevapladım ve rahat farkedilmeleri için kırmızı rengi kullandım…
1- Biliyorsunuz, dersimdeki her konunun 1 ay süresi var.
Bu süre içerisinde konuya ( afiş-kitap kapağı vs… ) ders içinde ne kadar zaman ayırıyorsunuz. Araştırma-çizim-fikir üretme açısından. Aynı şekilde aynı konuya yine aynı süre içinde ders dışı ne kadar zaman ayırıyorsunuz.
Aynı şekilde 1. vize için ne kadar araştırma yaptınız? Kendinizi içinizden geldiği gibi yaratıcı bağlamda yazacak-anlatacaktınız ama "yaratıcılık" konusunda bilimsel araştırma da yapmanızı da istemiştim... Ki bu araştırma siz öğretmen adaya değerli arkadaşlarım için çok gerekli...
Dersimizdeki konular hakkında düşünmek için ders dışında özel olarak zaman ayırdığım söylenemez ama çevremdeki gördüğüm afişlere, fotoğraflara, reklamlara eskisinden daha dikkatli bakıyorum ve “BEN OLSAYDIM NASIL TASARLARDIM YA DA NESNELERİ BİÇİMLERİ KENDİ KONUMUMA NASIL ADAPTE EDEBİLİRİM,” gibi konularda düşünüyorum.
1. vize konusunda bu bir özeleştiridir aynı zamanda; maalsef hiçbir araştırma yapmadım.
2- Neden bu dersi seçtiniz?
Birçok nedeni var. Ancak en önemlisi; kişisel gelişim anlamında bana katkı sağlayacağını düşündüğüm için bu dersi seçtim. Şu ana kadar belki de ilk defa hiç devamsızlık yapmadan geldiğim bir ders bu açıdan iyi ki seçmişim diyorum.
3- Alanınız dışında seçilen bu derste yapılanları neden "ödev" olarak alıyorsunuz-algılıyorsunuz?
Aslında ödev olmadığının bilincindeyim ancak sanırım öğrencilik psikolojisi nedeniyle ister istemez bu bir ders ve yapılanları da ödev olarak algıladım. Ancak diğer ödevlerden farklı çünkü asla yüksek ya da düşük bir not mu, alırım gibi bir kaygım olmadı. O yüzden tamamen ödev olarak algıladığımı düşünmüyorum…
4- Kendinizi ne kadar ciddiye alıyorsunuz?
Kendimi çok ciddiye alıyorum ancak bazen umursamadığım ya da yeterince önem vermediğim şeyler oluyor ve bunlar direk beni ilgilendiren şeyler bu durumda kendimi aslında çokta fazla ciddiye almadığımı farkediyorum. Özellikle dersler konusunda, çünkü toplumun ailemin bana yüklemiş olduğu rollerden birisi öğrencilik ve bunun gereklerini yeterince yapmıyorsam bu öncelikle kendimi ciddiye almadığım anlamına gelir ya da sağlık konusunda doktorumun bana verdiği uyarıları dikkate almıyorsam bu da yine kendimi ciddiye almadığım anlamına gelir…
5- Mazeretleri kendi dışınızda aradığınız kadar, kendi içinizde de arıyor musunuz?
Dışarıda aradığım ve bulduğum her mazerete karşılık mutlaka kendi içimde de bir mazeret bulurum. yani kendi bulunduğum mazeretleri kendim boşa çıkarırım ama bu biraz geç olur.
6- Katılımcı olmak, var olmak adına ne denli gerekli? Siz ne kadar içindesiniz?
7- Farkındalığın ne kadar farkındasınız?
Çevremdeki olayları, insanları sürekli olarak değerlendiririm. Bir adım öncesini düşünür acaba şu söyle yapmış olsaydım şu an ne olurdu veya şimdiye düşünüp şunu şöyle yapsam bir adım sonra neyle karşılaşırım gibi düşünceler sürekli olur.
8- Sizce yaratıcılıkla ilgili soruyu Uranusca mı sordum? Bu sorunun yanıtını ısrarla "yaratıcılık" tanımlaması ve yorumlaması yapanlardan rica ediyorum.
9- Kendinizi yönetiyor musunuz ve nasıl?
Evet yönetiyorum. bunu da sürekli plan yaparak ve analitik düşünmeye çalışarak yapıyorum. Şimdiyi yaşarken bir yandan da bir adım sonrayı düşünürüm ve gerekli önlemleri alırım. Kısacası kontrollü yaşarım. Her zaman cebimde tatmin olacağım kadar para olmalı ya da telefonumda yeterli kontor bulunmalı…
10- Orijinal çalışmaya ön ayak olan, yol gösteren araştırmalar - eskizleriniz neden önemsizler ve neredeler ?
Aslında çok önemliler ancak yeni bir şeyler ürettikçe eskiyi çabuk unutuyoruz ya da önemsemiyoruz.
AŞÖ
Bahar 2009 – Grafik Tasarım ve İletişim
|