Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 10.4.2009  

YAŞAMI DEĞİŞTİREN FOTOĞRAF


YAŞAMI DEĞİŞTİREN FOTOĞRAF


YAŞAMI DEĞİŞTİREN FOTOĞRAF



İzlediğim filmlerin konuları görsel şölenle buluştuğunda anlamlı oluyor. Ve kalıcılaşıyor bende…

Yönetmeni kutluyorum öylesine şölen olmuş film kareleri sunmuş ki bize, bu nedenle ölümsüzleştirmiş filmin anlamını.

Ölen kızın fotoğrafını çekerken geçen sürede buğulu camların arkasında görünen çocukların sahnesi çok dikkatimi çekmişti. İçimden, “salt ölen kızın anı fotoğrafını çekmek yerine arkada kalan ve anlam olarak da aslında ölümle, çocuk ölümüyle bütünleşen görselliği de fotoğraf kağıdında ölümsüzleştirse ne iyi olurdu,” dedim, durdum. Bu nedenle fotoğrafı kendisindekileri açılımlaştırmada çok katkısı olan stüdyo sahibine sunarken gördüklerimden memnun kaldım. Evet ölümle, yaşam o duyarlı fotoğraf kağıdı kadrajında başarılı bir şekilde buluşturulmuştu.

Fakir bir ortam. Zaman zaman ekmek, yemek bulamayan, kira veremeyen çok çocuklu bir ailenin yaşamı çıkıyor karşımıza filmde. Ama iki şey var aile yaşamında; biri müzik, biri fotoğraf. Salt karın doyurmakla değil, beraberinde yaratılarını da yaşıyor bireyler. Bana an an “Anjelika’nın Külleri”ni anımsattı film. Orada da fakirlik kol gezerken anne çocuğuna ekmek parası değil, film parası veriyordu. Biliyordu ki önce karın doyurulursa hep başkalarının eline muhtaç kalırsın. Önce beyni, yüreği doyurursan yaratırsın, başarırsın, düşünürsün, sorgularsın, eleştirel bakarsın, başkalarına muhtaç olmadan dimdik durursun yaşamda.

Zaman zaman görsel şölene dönen film kareleri Japon yönetmenini anımsattı. Çekeceği sahnelerin önce suluboya resmini yapıp çeken Akira KURUSAVA’yı. Gerçekten de bir filmin yaşamda kalıcı olması bence yaşanan alanlardaki çekimlerin estetiksel yapısı, görselliğinin farklı, ilginç olmasından kaynaklanır.

Bir kelebek buğulu camda duruyor, uçuyor. Kendimize bakmamızı sağlıyor. Bir filmde kendi yaşamımızdan buluşmalar yaşamayı bekleriz. Ona eklemlenirken daha bir buluşmalar ve kalıcılıklar yaşarız filme ilişkin. Yoksa filmin içine pek de giremeyiz ya da sinemanın kapısından çıkar çıkmaz unuturuz.

Karıkoca kavgaları öyle bir yerde kesiliyor ki, tam gerilimin doruğunda. Ama öyle bir nedenden duruyor ki boğuşma, konuşmalarına gerek kalmadan nedenleri bir kez daha hissediyorsunuz her kavga sahnesinde.

Çocuklarına en azından birine özellikle ve derinlikle anlam veren bir yaşamı anlattıran bir duyarlılık var ailede başta fotoğraf makinesi ile yaşam bulan. Fotoğraf ve insan, insanlık buluşuyor.

Neden fotoğraf çekmek istenir?

“Keşfedilmek istenen dünyayı, anlamlı, görülmek isteyen dünyayı görüyorsun objektifinden…” Filmden bir yanıt, bence harika olan.

Ve reklam filmlerini arattırmayacak bir cümle, içeceği sunarken söylenen; “Aroma, içine kırları hapsetmiş.”

Fotoğrafın tanımı ne olabilir? Filmden bir kaç yanıt; “Hep burada olacağız” “Fotoğraf sevgilerin başlangıcıdır.” Ayrıca filmin adı; “Ölümsüz Anlar” Evet, fotoğraf ölümsüzleştirmektir anları; ya çektiğinizi ya da beyninizle, yüreğinizdekileri.

Bana anlatılanlardan, alımladıklarımdan bir kesit, açımlaması sayfalar sürecek olan.

Filmin zemininde kapitalizm ve sosyalizm çatışması işleniyor. Aslında toplumsal bağlamda ele alınırken bu durum, ailede de fotoğraf üzerinde veriliyor. Koca dışarıda sosyalist rolde yer alırken evde tam tersi role bürünüyor. Eylem, söylem farklılıkları evin duvarının dışında başka, içinde başka oluyor.

Tabii yine zaman zaman öne çıkan, zaman zaman zeminde kalan diğer insanlarla ilişkiler bir başka yöne de eleştirel bakmamızı sağlıyor, insana dair davranışlara.

Sonuç olarak görülesi bir film, her anlamda. Özellikle de şiirsel anlatısı nedeniyle.

Bir fotoğraf makinem oldu, hayatım değişti ve yaşamlarını değiştirdim birçok kişinin…


Filmin adı: Ölümsüz Anlar
Yönetmen:Jan TROELL



10-04-2009 / İSTANBUL

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 1724 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.