2. DERS
Grafik Tasarım dersi, ilköğretim okullarında, lisede gördüğünüz resim derslerinden farklı bir derstir. Estetiğin yanında işlevselliğin, işlevselliğin yanında estetiğin eşit şekilde düşünülmesi ve ele alınması gereken bir alandır.
Gerçekleştireceğiniz tasarımlarda estetik problemleri düşünmek kadar, işlevsel problemleri de düşünmek, işlevsel problemleri çözümlemek kadar estetik problemleri de çözümlemek durumundasınız. İşte resim derslerinden ayrılan taraf budur; işlevsellik…
Bu derste yapacağımız; bir ürünü, bir hizmeti, bir kurumu tanıtmak ve sosyal bir olaya tanıklık etmektir, afişlerle vs. ile. Tanıtım, işlevselliği gerektirir. Konuya ilişkin az, öz, sade bir bilgi aktarımı yani iletişim söz konusudur. Bu da doğal olarak işlevseldir. Ancak bu bilgi içeren iletişimsel işlevselliğin, tanıtımın çok farklı, ilginç, akılda kalıcı, estetik olması lazım ki yerine ulaşabilsin. Aynı olan birçok şeyin içinden seçilebilsin. İşte estetik sunum burada devreye girer. Yoksa bilgiyi düz bir şekilde herkes aktarır. Amaç; fark yaratmaktır, seçtirmektir. İşte yapacağınız tasarımlarda, yaratıcı boyutunuz bu sırada kendini gösterecektir, göstermelidir.
Bu ders İletişimin reklam yoluyla sağlanmasında, yaratıcı boyutlarınızın sergilenmesine ortam hazırlar.
Müşteriye, ilgiliye ürüne, hizmete ilişkin bilgi aktarımı reklamdan geçer. Tanıtım reklamla olur. Derste yapılan tasarımlar, bu süreçte yaratıcılığınızı ortaya koymayı sağlayacaktır. Size sunulan bu özgür ortamda ileteceğiniz mesajın özgün olması önemlidir. Ders kapsamında en önemsenen durumlardan biridir. Deneyimlerinizden, algılarınızdan, sezilerinizden süzülen yaratımlarınız özgün olmalıdır. Fikirleriniz atölyede uçuşmalı, birbirleriyle buluşmalı ve çoğalmalıdır.
Haklı olarak günümüzde duygusal zekanın önemi sıklıkla vurgulandığına göre insanları motive etmek, ikna etmek bu dersin kapsamındaki özgün ve farklı olan tanıtım tasarımlarıyla gerçekleştirilecektir.
Aslında derste kendinizi seçtiğiniz bir konuya ilişkin yaptığınız tasarımlarla ifade edeceksiniz. Böyle bir yolla da kendinizi ifadelendirmeyi deneyeceksiniz… Kendinizi farklı bir ortamda, farklı konularla, farklı sergileme biçimiyle ifade etmek, benliğinizi keşfe çıkma serüvenidir. İşte eğitimci – akademisyen olarak bana bu derste düşen; size bu konuda rahat bir ortam sağlamak, bilgi akışı paydaşlığında yaşama fırsatı tanımaktır.
Size düşen de; yaptığınız tasarımın tercih edilir olmasıdır. Bunun için yaratıcı tavrınızı ortaya koymalısınız.
Bunların daha da açılımı yapılabilir elbette. Tek tek konular özetlenebilir. Ama amacım öncelikle dersin özelliğine ilişkin bir açıklama yapmak. Diğer açılımlar zaman ilerledikçe ve sizlerden soru geldikçe yapılacak ve yaşam bulacak şeylerdir. Çok beğendiğim üç tane yaşantı örneğini paylaşıp sözü dersin merkezi olan sizlere bırakacağım. Ortamı hazırlamak benden, onu değerlendirmek sizden olacak.
Yale Üniversitesindeki Tıp Fakültesi öğrencileri bir tanıyı doğrulayan ayrıntıları gözden sık sık kaçırıyorlarmış. Bu öğrencilere Güzel Sanatlar dersi verilmeye başlanmış. Sonuçta bu dersi alan öğrencilerin tanı yetilerinin geliştiği görülmüş (CBT). Bakmayı öğrenmek, ayrıntıda gezinmek algıyı, duyuları geliştirdiği kadar zihni yetileri de olumlu etkiler. İnsan salt mantıkla örüntülü değil duyguyla da yüklüdür. O halde Bilim Eğitiminin yanında Sanat Eğitimi de gereklidir.
Kassel Üniversitesinden Prof. BOSH’a Üniversiteye sınavla 25 öğrenci almasını söylemişler. Başvuru 400 kişi olmuş ve BOSH hepsini almış. Buna itiraz edilince de, “yeteneksiz insan yoktur, farklı yeteneklerde insan vardır. ” Demiş.
“Sanat Tarihin Temel Kavramları”nın Yazarı Wolfflin, Klasik Sanatla Barok Sanatı karşılaştırır. Biri çizgisel, diğeri gölseldir diyen kitapta daha başka farklı bir çok noktaya değinilir. Kitabın bir yerinde, “ne Klasik Sanat Barok Sanattan, ne de Barok Sanat Klasik Sanattan üstündür. Sadece insan beğenileri değişmiştir.” Der.
Birinci örneğimden çıkışla; hangi alanda okursanız okuyunuz mutlaka karşıt alanla beslenmelisiniz. Bilim, mühendislik okuyorsanız sanat, sanat eğitimi alıyorsanız bilimle ilgilenmelisiniz. Tabii ayrıca psikoloji ve felsefeyle de ilgilenmelisiniz.
İkinci örneğim, dersimin felsefesi. Her öğrenci değerlidir. Sizin zeki ve yaratıcı olduğunuza inanıyorum. Bu dersi zengin yapacak ise birbirinizden farklılığınız olacaktır. O farklıklar yaşam bulurken dersimiz renklenecek, nitelikli olacaktır.
3. örneğimde bunu tamamlar durumdadır. Herkesin beğenisi farklıdır, saygı duymak gerekir. Bu durumda yapacağımız eleştiriler alay etme, aşağılama adına değil, farklılık adına yapılırken o konuda ne düşündüğünüzün de anlatımıdır saygınca… Beğenilerin farklılığına duyacağımız saygı dersimizin düzeyi açısından önemlidir.
Hoş geldiniz, tasarlamaya, yaratmaya…
Bunun için saçmalamak serbest, uçmak serbest. Unutmayınız hayallere kemer takılmaz…
( Not: Bu yazı dersimi seçen öğrenciler için hazırlanmıştır. )
20 – 02 – 2008 / İSTANBUL
Tülay ÇELLEK
Yıldız Teknik Üniversitesi
www.tulaycellek.com
tcellek@yildiz.edu.tr
ttcellek@gmail.com
|