Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 20.2.2008  

GRAFİK TASARIM DERSİNİN FARKLILIĞI


GRAFİK TASARIM DERSİNİN FARKLILIĞI


GRAFİK TASARIM DERSİNİN FARKLILIĞI



2. DERS


Grafik Tasarım dersi, ilköğretim okullarında, lisede gördüğünüz resim derslerinden farklı bir derstir. Estetiğin yanında işlevselliğin, işlevselliğin yanında estetiğin eşit şekilde düşünülmesi ve ele alınması gereken bir alandır.

Gerçekleştireceğiniz tasarımlarda estetik problemleri düşünmek kadar, işlevsel problemleri de düşünmek, işlevsel problemleri çözümlemek kadar estetik problemleri de çözümlemek durumundasınız. İşte resim derslerinden ayrılan taraf budur; işlevsellik…

Bu derste yapacağımız; bir ürünü, bir hizmeti, bir kurumu tanıtmak ve sosyal bir olaya tanıklık etmektir, afişlerle vs. ile. Tanıtım, işlevselliği gerektirir. Konuya ilişkin az, öz, sade bir bilgi aktarımı yani iletişim söz konusudur. Bu da doğal olarak işlevseldir. Ancak bu bilgi içeren iletişimsel işlevselliğin, tanıtımın çok farklı, ilginç, akılda kalıcı, estetik olması lazım ki yerine ulaşabilsin. Aynı olan birçok şeyin içinden seçilebilsin. İşte estetik sunum burada devreye girer. Yoksa bilgiyi düz bir şekilde herkes aktarır. Amaç; fark yaratmaktır, seçtirmektir. İşte yapacağınız tasarımlarda, yaratıcı boyutunuz bu sırada kendini gösterecektir, göstermelidir.

Bu ders İletişimin reklam yoluyla sağlanmasında, yaratıcı boyutlarınızın sergilenmesine ortam hazırlar.

Müşteriye, ilgiliye ürüne, hizmete ilişkin bilgi aktarımı reklamdan geçer. Tanıtım reklamla olur. Derste yapılan tasarımlar, bu süreçte yaratıcılığınızı ortaya koymayı sağlayacaktır. Size sunulan bu özgür ortamda ileteceğiniz mesajın özgün olması önemlidir. Ders kapsamında en önemsenen durumlardan biridir. Deneyimlerinizden, algılarınızdan, sezilerinizden süzülen yaratımlarınız özgün olmalıdır. Fikirleriniz atölyede uçuşmalı, birbirleriyle buluşmalı ve çoğalmalıdır.

Haklı olarak günümüzde duygusal zekanın önemi sıklıkla vurgulandığına göre insanları motive etmek, ikna etmek bu dersin kapsamındaki özgün ve farklı olan tanıtım tasarımlarıyla gerçekleştirilecektir.

Aslında derste kendinizi seçtiğiniz bir konuya ilişkin yaptığınız tasarımlarla ifade edeceksiniz. Böyle bir yolla da kendinizi ifadelendirmeyi deneyeceksiniz… Kendinizi farklı bir ortamda, farklı konularla, farklı sergileme biçimiyle ifade etmek, benliğinizi keşfe çıkma serüvenidir. İşte eğitimci – akademisyen olarak bana bu derste düşen; size bu konuda rahat bir ortam sağlamak, bilgi akışı paydaşlığında yaşama fırsatı tanımaktır.

Size düşen de; yaptığınız tasarımın tercih edilir olmasıdır. Bunun için yaratıcı tavrınızı ortaya koymalısınız.

Bunların daha da açılımı yapılabilir elbette. Tek tek konular özetlenebilir. Ama amacım öncelikle dersin özelliğine ilişkin bir açıklama yapmak. Diğer açılımlar zaman ilerledikçe ve sizlerden soru geldikçe yapılacak ve yaşam bulacak şeylerdir. Çok beğendiğim üç tane yaşantı örneğini paylaşıp sözü dersin merkezi olan sizlere bırakacağım. Ortamı hazırlamak benden, onu değerlendirmek sizden olacak.

Yale Üniversitesindeki Tıp Fakültesi öğrencileri bir tanıyı doğrulayan ayrıntıları gözden sık sık kaçırıyorlarmış. Bu öğrencilere Güzel Sanatlar dersi verilmeye başlanmış. Sonuçta bu dersi alan öğrencilerin tanı yetilerinin geliştiği görülmüş (CBT). Bakmayı öğrenmek, ayrıntıda gezinmek algıyı, duyuları geliştirdiği kadar zihni yetileri de olumlu etkiler. İnsan salt mantıkla örüntülü değil duyguyla da yüklüdür. O halde Bilim Eğitiminin yanında Sanat Eğitimi de gereklidir.

Kassel Üniversitesinden Prof. BOSH’a Üniversiteye sınavla 25 öğrenci almasını söylemişler. Başvuru 400 kişi olmuş ve BOSH hepsini almış. Buna itiraz edilince de, “yeteneksiz insan yoktur, farklı yeteneklerde insan vardır. ” Demiş.

“Sanat Tarihin Temel Kavramları”nın Yazarı Wolfflin, Klasik Sanatla Barok Sanatı karşılaştırır. Biri çizgisel, diğeri gölseldir diyen kitapta daha başka farklı bir çok noktaya değinilir. Kitabın bir yerinde, “ne Klasik Sanat Barok Sanattan, ne de Barok Sanat Klasik Sanattan üstündür. Sadece insan beğenileri değişmiştir.” Der.

Birinci örneğimden çıkışla; hangi alanda okursanız okuyunuz mutlaka karşıt alanla beslenmelisiniz. Bilim, mühendislik okuyorsanız sanat, sanat eğitimi alıyorsanız bilimle ilgilenmelisiniz. Tabii ayrıca psikoloji ve felsefeyle de ilgilenmelisiniz.

İkinci örneğim, dersimin felsefesi. Her öğrenci değerlidir. Sizin zeki ve yaratıcı olduğunuza inanıyorum. Bu dersi zengin yapacak ise birbirinizden farklılığınız olacaktır. O farklıklar yaşam bulurken dersimiz renklenecek, nitelikli olacaktır.

3. örneğimde bunu tamamlar durumdadır. Herkesin beğenisi farklıdır, saygı duymak gerekir. Bu durumda yapacağımız eleştiriler alay etme, aşağılama adına değil, farklılık adına yapılırken o konuda ne düşündüğünüzün de anlatımıdır saygınca… Beğenilerin farklılığına duyacağımız saygı dersimizin düzeyi açısından önemlidir.

Hoş geldiniz, tasarlamaya, yaratmaya…
Bunun için saçmalamak serbest, uçmak serbest. Unutmayınız hayallere kemer takılmaz…

( Not: Bu yazı dersimi seçen öğrenciler için hazırlanmıştır. )

20 – 02 – 2008 / İSTANBUL

Tülay ÇELLEK
Yıldız Teknik Üniversitesi
www.tulaycellek.com
tcellek@yildiz.edu.tr
ttcellek@gmail.com

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2205 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.