Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 19.2.2008  

GRAFİK TASARIM<BR> ÖĞRENCİLER İÇİN DERS İÇERİĞİNİN ANLATIMI


GRAFİK TASARIM
ÖĞRENCİLER İÇİN DERS İÇERİĞİNİN ANLATIMI



GRAFİK TASARIM
ÖĞRENCİLER İÇİN DERS İÇERİĞİNİN ANLATIMI


İLK DERS

Dönem boyunca sadece 3 konumuz var. Her aya bir konu. Neden bu kadar az? Çünkü verilen konularda ayrıntılı bir şekilde araştırma yapmanız için… Çok konu yerine, az konu ama çok araştırma…

Ders nasıl işleniyor?

Her ders saydam gösteriliyor. Bunların üçü konu ile doğrudan ilgili diğerleri derse, yaratıcılığa, kompozisyona dair katkılar verecek nitelikte görseller. Saydamlar örnek amaçlı gösterilmiyor. Bizlere fikir versin – çağrışımlar yapsın, yaptırsın diye gösteriliyor.

İlk bölümde 50 saydam gösteriyorum. Burada bir nevi beyin fırtınası yapılıyor. Beynimizin sınırlarını zorluyoruz, yapılan bu beyin jimnastiği ile.

Ara veriliyor.

İkinci bölüm; konu ile ilgili araştırma, eskiz yapmak ve belirli bir süre sonra araştırmalara eleştirel yaklaşım. İlk ders başkalarının üzerinden zenginleşirken, ikinci derste kendi üzerimizden deneyimlerimizle, fikirlerimizle zenginleşmek amaçlanıyor.

Öğrenci deneyimleri çok önemlidir, derse büyük ölçüde katkı verir. Ders, “öğrenci merkezli” yapılıyor. Ben öğretici, siz öğrenici değilsiniz. Burada bir öğrencimin dediği gibi, “herkes öğretmen, herkes öğrenci.”

Dersin en önemli özelliklerinden biri yaşamın derse, dersin de yaşama taşınmasıdır. Einstein görsel düşünüyordu. Yaratıcı olmak için görsel algı çok önemlidir. Tabii yaratmada tek unsur değildir ama önemli bir yeri vardır. Yaşama, size sunulan her şeye eleştirel bakmanız önemlidir. Bir konuda fikir sahibi olmanızdır asılolan. En önemlisi de “bu konuda ben olsaydım ne yapardım? Sorusuna yanıt aramanızdır. Bu derste bunlar gerçekleşiyor. Nasıl yapılıyor? Dersin başında “haftanızı, günlerinizi nasıl geçirdiniz,” sorusuna yanıt verilirken yapılıyor. Gördükleriniz, eleştirdikleriniz ve buna getirilen önermeler, fikirler üzerinden gerçekleştiriliyor. Tabii katıldığınız etkinlikler önemli derse taşınmalı. Gördüğünüz film, reklam vs. Okuduğunuz kitaplar, yazarlar çok önemli. Zeki ve yaratıcı olduğunuza peşin peşin inanıyorum ama kitap okuyarak bunlar geliştirilmeli. Başka dünyalar ile zenginleşmelisiniz. Bu ders, yaratıcılığınızın gelişimini sağlayacak nitelikler taşıyor.

Bakarak, görerek, duyumsayarak yaşamak, eleştirmek ve yaratmak. Bu dersin nüvelerinden... Yaratıcılık sadece sanatta değil, bilimde ve yaşamın her yerindedir. Dolayısıyla burada sanatın malzemeleri üzerinden gerçekleştirdiğiniz edinimlerinizi kendi alanlarınıza ve yaşamlarınıza yaymaktır amaçlardan biri. Bunun için yaşamanız gerekli, heyecan gerekli, dikkat gerekli ve sezgisel gücünüzü kullanmanız önemli.

Derse devamlılık söz konusudur. Önemli olan “ben varım, buradayım,” diye bir anlam taşıyan imzalarınızdan öte yüzlerinizin, fikirlerinizin bende kalışıdır. Fikir ürettiğiniz sürece buradasınız, varsınız demektir. Gelirseniz ders yapılıyor, gelmezseniz yapılmıyor, demektir. Unutmayınız gelmediğinizde sizin değerli yaratımlarınızdan, fikirlerinizden, deneyimlerinizden eksik kalacağız ve zenginleşemeyeceğiz. Aynı şeyler sizin için de geçerlidir. Gelmemeniz fakirliktir, eksikliktir. Lütfen bize eksikliğinizi hissettirmeyiniz.

1. Vize; Nefret edilen sınavlar, nasıl sınav olmaktan çıkartılır, yaşamın anlamlı bir parçası haline getirilir? Bu dönüşümü sağlamın birçok yolu var. Tasarıma ilişkin görsel bir ders olmasına karşın ilk vize yazılı. Çünkü yaratıcı kişiliğiniz önemli. Ama böyle bir şeyi atölyede – sınıfta ders saati süresince yapmak oldukça kısır, verimsiz sonuçlar çıkartacaktır. Yaratıcılık özgürlük ister. Özgün olabilmek için de bu sınavı ders dışı yapıyorum. 3 hafta süre veriyorum. Bu zaman diliminde istediğiniz yerde, kendinizi en rahat hissettiğiniz bir alanda yazıp getireceksiniz. Ne kadar uzun olacağına siz karar verirsiniz, yeter ki şu yaşınızdaki yaratıcı tavrınızı anlatınız, yaşamda ne kadar yaratarak yerinizi alıyorsunuz? Bunu yapmanın binbir çeşidi var. Soruyu daha açılımlı bir şekilde yazılı olarak size iletiyorum ve zamanı geldiğinde derste ayrıntılı anlatıyorum.

2. Vize; atölyede-sınıfta oluyor. Ben öğrencime çok güvenirim. Soruları da önceden veririm ki araştırma yapsın ve kendini hazırlasın, diye. Atölyede sınav esnasında başınızda durmuyorum. Rahatça çizim yapmanız, birbirinizle fikri alışverişinde bulunmanız için… Böylece size güvenmemek ve sınav baskısı ortadan kalkıyor.

Grafik Tasarım – İletişim ve Atölye dersi müzikle yapılmalı. İlk ders çok konuşulacağı için fonda enstrümantal müzik olmalı… İkinci ders istediğiniz tarz müzik çalabilirsiniz. Sadece arabesk ve son dönem pop müzik denilen tarz olmamak koşuluyla.

Grafik Tasarım
1. Konumuz Afiş Tasarımı… Lütfen çevrenizdeki afişlere dikkat ediniz ve eleştirerek fikir üretme gayreti gösteriniz. Ben hep üst başlıkları vereceğim. Alt başlıklar sizin kişiliğinize göre belirlenmeli, bu nedenle serbest bırakıyorum. İstediğiniz türü, konuyu seçebilirsiniz.

2. Konumuz; kitap kapağı tasarımı… Ne yazık ki okuma alışkanlığı az olduğu için özellikle böyle bir konu seçtim. Mutlaka kitap okumalısınız, kapak tasarımını içindeki olaylardan – konulardan yararlanarak yeniden tasarlayacaksınız…

3. Konu; seçmeli… Kitap içi resimleme, tişört tasarımı, kitap ayracı tasarımı. İstediğiniz konuyu seçip tasarlıyorsunuz.

Her konunun eskizleri ve orijinal çalışması oluyor. Orijinal çalışmalarda sadece afiş tasarımı A3, diğerleri A4 boyutunda olacaktır. Eskizleriniz yaratıcı sürecinizi, ilk heyecanlarınızı gösterdiği için önemlidir ve değerlendirmeye tabiidir. Ayrıca her derse gelirken yanınızda getirmelisiniz. Yani bir önceki dersin eskizleri mutlaka getirilmeli. Önemli olan süreci yaşamaktır.

Grafik Atölye
1. Konumuz; amblem… Çevremizde gördüğümüz amblemlere dikkat edelim lütfen. Amblemin gerekliliği, sadeliği ve farklılığı önemlidir. İster hayali bir ürün ve konunun, isterseniz piyasadaki bir ürünün amblemini yeniden tasarlayabilirsiniz.

2. Konumuz; ambalaj tasarımı, etiket tasarımı… Ambalajın başta sağlık olmak üzere gerekliliği üzerinde durarak isterseniz hayali bir ürünün ambalajı, isterseniz piyasadaki isimlerden yola çıkarak ambalaj tasarlayabilirsiniz ya da etiket tasarımı yapabilirsiniz.

3. Konu; serbest… Televizyon bant reklam tasarımı, kartvizit tasarımı, antetli-başlıklı zarf-kağıt tasarımı – Tişört, ayraç tasarımı… Harflerle, rakamlarla kompozisyon oluşturma ve bunları tasarım alanlarına aktarma…

Tüm çalışmalar eskiz ve orijinalden oluşacak ve A4 boyutlu kağıda yapılacak… Eskizleriniz her ders yanınızda olmalı. Onlar üzerinden eleştiri yapacağız.

Orijinal çalışmalarda teknik serbest.

Grafik Tasarım ve İletişim
1. Konu: Site tasarımı… Öncelikle sizi ait bir site olmalı ya da özelliklerinizin birini sergileyen bir sitenin giriş sayfası… İlk izlenimler çok önemlidir. İşlevsellik ve estetik aynı anda düşünülerek tasarım yapılmalı…
2. Konu; sitenin afişle tanıtım çalışması.
3. Konu; Serbest… CD tasarımı ( Müzik, film, oyun ) Karakter tasarımı ( Tiplemeler, tip yaratma; öykü, masal animasyon vs. için ) davetiye tasarımı. Tişört tasarımı, Ayraç tasarımı…

Afiş Tasarımı A3, diğerleri A4 olarak orijinalleri ve eskizleri teslim edilecek. Her teslim bir sonraki konu başladıktan bir hafta sonra yapılacaktır. Bu tüm derslerim için geçerlidir. Sadece son konu, son ders bitiminden sonraki ilk pazartesi akşamına kadardır.

Benim için özellikle ilk ve son ders çok önemlidir. İlk dersim; nedenlere dayanarak sizi öğrenmek, son dersim; bu döneme ilişkin eleştiri ve önerilerinizi aldığım için…

Dersle ilgili sorularınız varsa yanıtlayayım yoksa sizi, özelliklerinizi tanımaya geçelim. Çünkü bu ders sizin özelliklerinizle gerçekleşecek.

• Kendi fakültenizi – alanınızı neden seçtiniz? Kaçıncı tercihinizdi? Memnun musunuz? Aradıklarınızı buldunuz mu?
• Neden dersimi seçtiniz? Gerekçeleriniz…
• Sizi en çok etkileyen film hangisi?
• Tiyatroda beğendikleriniz…
• Okuduğunuz kitaplar, yazarlar…
• Müzikle aranız nasıl? Çaldığınız bir enstrüman var mı? Hangi tür müziği seviyorsunuz?
• Şiir yazıyor musunuz?
• Dans etmek, spor yapmakla aranız nasıl?
• Benim sormadığım sorular dışında yaptıklarınız var mı?

Sonuç olarak eğlenerek yaratacağız, tasarlayacağız, yaratırken eğleneceğiz. Burayı eğlenceli hale getiren sizler olacaksınız. Bana düşen size, “kendinizi ifade etme” olanağı, ortamı yaratmak olacaktır.

Katkılarınız için şimdiden teşekkürler. Oldukça zengin, eğlenceli, yaratıcı bir dönem geçireceğimize inanıyorum.

Not: Her öğrencimin bu yazıyı sonuna kadar okumasını rica ediyorum. Çünkü konular dışında yazıklarım hepinizi ilgilendiriyor.

19 – 02 – 2008 / İSTANBUL

Tülay ÇELLEK

Yıldız Teknik Üniversitesi

www.tulaycellek.com

tcellek@yildiz.edu.tr
ttcellek@gmail.com

Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 2851 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.