Değerli öğrencim, seyretmeyi zıtlık kavramından yararlanarak olumsuzluğu olumluya çevirmeni çok başarılı buldum. Bir atasözünü anımsattın bana; “tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır.” Sen bunu müzikle yapmışsın… Burada müziğin gücü yaşamsal bağlamda kurgulanmış. “Su içeni yılan bile ısırmazmış,” misali… Kutluyorum. Okuduğun fakülte başka ( İnşaat ) ama gitar çalıyorsun. Bunu tasarımına bir şekilde taşıman önemli, bir özelliğin çünkü… Odak noktası kullanman oldukça iyi, hakikaten kullandığın diğer iki büyük biçimden çok küçük olmasına karşın salt onda renk kullanman dikkatimizi oraya çekiyor. Simetri zor bir uygulama, daha doğrusu riskli… Monotonluk, durağanlık bazen çekici gelmeyebilir. Ama sen simetriyi ustaca bozmuşsun… Bu çalışmanda üzerinde duracağım; şekil - zemin ilişkileri… Sitemde ders notları bölümünde bu konuda yazım var, okumalısın. Üstelik site tasarımı yaptığına göre bu konuya eğilmeni öneriyorum. Ve kısa yol öykülerinden senaryo bekliyoruz…
Yaptığı tasarımlarını, sınavlarını anlatmayı seven öğrencimizin araştırmacı kişiliğini kutluyorum. Sayesinde bir site adresi daha öğrenmiş bulunuyorum, teşekkür ederim. Mevsime göre sanatçı yapıtları seçmiş. Seçimler oldukça iyi, doğru, uyumlu. Kadraj içinde her şey yerli yerinde. Bilgiye çok kolay erişiliyor. Takvim yaprağının etrafında tablo çerçevesi kullanılmış. Bu da iyi bir espri… Ancak o çerçeve içinde aynı elemanlar bu kadar düz değil de, daha farklı yerleştirilebilir miydi? İşte burada varyasyonun önemi ortaya çıkıyor. Seçimler iyi ve tabii bildiklerimiz, onların arasında kuracağın ilişki farklı olmalı… Bu arada sanatçı ile ilgili bilgi vermen iyi olmuş.
Dergi resimlerinden çıkışla farklı bir tasarım sunmasını kutluyorum Jeodezi’de okuyan öğrencimizi. Tiyatroyu yaşam biçimine çevirmiş arkadaşımız güneş görmek - göz ilişkilendirmesini ilginç hale dönüştürmüş… Ama verdiğin iki çalışmayı tekrarlamak yerine varyasyon verseydin çok iyi olurdu. Kullandığın, tercih ettiğin renkler başka olsaydı, aynı kompozisyon nasıl etki ederdi? Bulutların beyazı ile dağın beyazını ve göz içindeki denizin yakamozunun beyazını buluşturman iyi; hem şekil zemin ilişkisi açısından hem devamlılık bağlamında… Maviyi nüanslarıyla vermen gökyüzüyle nehri hem ayırmış hem buluşturmuş, başarılı… Bir öneri; bu kompozisyonun siyah- beyaz fotokopisini alır mısın, lütfen… O zaman göreceksin ki farklı renkler kullandığın halde renkleri eşit şiddette tercih ettiğin için aynı grilikte çıkacaktır kullandığın bu iki renk. Çalışmalarda açık – koyu dengesi çok önemlidir. O halde renklerde nüans – ton farklılıklarına dikkat edeceğiz. Klasik dergi resmi ancak bu kadar farklı, ilginç olur, kutluyorum.
İtiraf ediyorum eskizini çok beğenmemiştim. Ama orijinal çalışman çok iyi dost canlısı, dost hasreti çeken, kalabalık amfilerden gelip bu sayısı az olan derste dost bulan ve son derste bu dostluğu fotoğraflayan öğrencim… Daha önce tek okla aynı espri yapılmıştı ama sen oradan hareketle farklı bir yere, bir tada ulaşmışsın. Kompozisyonda birkaç odak kullanıldığın halde dikkati zayıflatmıyor - parçalamıyor ve rahatsız etmiyor. Hep “okuyun” denir, “okumayın” ve 2 ok… Kocaman dünya gibi bir yuvarlak ve 2 ok… Bunların gri bir ilan sayfasında uzaktan görülmelerini sağlayacak sarı renk ile verilmesi iyi düşünülmüş. Belki verdiğin eşit 2 büyük dikey dikdörtgenin biri hafifçe diğerinden daha aşağıda olabilirdi… Varyasyon… Ve sana ait bir renk olmalı. Başkalarının kullandığı renk – sarı değil…
Şair, sekil – zemin ilişkilerinde elinden geldiğince dikkatli olman iyi olmuş. Üstelik zeminde bir sürü küçük parçacıklar kullandığın halde. Gerçekten bu ilişkiyi iyi kurmak önemlidir. Yoksa kompozisyonda her şey birbirinin değerini öldürür. Ya biçim farklı, sert – yumuşak, canlı vs. olmalı ya da zemin. Her ikisini aynı anda ortaya çıkartmaya kalktığınızda hiçbir şeyi göstermemiş olursunuz. Eskizinde beğendiğim şiirinin tamamlanmışını orijinalinde görmem hoş oldu. Siyah beyaz ve kırmızı üçlüsünün şiirsel buluşması diyelim… Şiirin sunumu önemli. Böyle sergiler var. Bu şiirin farklı sunumları nasıl olurdu? Mısralar nasıl bir tasarımla ilişkilendirilirdi? Badekolik senden şiir sergisi, şiir kitabı, kısa film senaryomuzu ve kaliteli müzik bekliyoruz.
Sessiz mi, sessiz. Ama söz konusu bilgisayar ve teknolojisi olunca susturmak zor oluyor, diyelim. Kısa filmde kişiliğine uygun olan bu rolü oynayacak, bilgisayar dahisi olarak… Böyle bir kişilikten nasıl takvim tasarımı – konusu beklersiniz? Tabii ki Bilişim evi – dijital tasarım. Burada bir harf yanlış yazılmış. Bunlara çok dikkat edilmeli. Önemsenen ortaya alınmış ve sayfayı epey kaplamış. Bu tarz çocuk resimlerinde hatta ilkel toplumlarda da görülür. Önemli kabul edilen büyük çizilir, üstte gösterilir. Arkadaşımız da kendisince önemli olanı öne çıkartmış, haklı olarak. Sıcak soğuk renk dengesi iyi kurulmuş. Tabii günlerin rakamlarını büyüteçle göreceğiz sanırım…
Ampul değince akla ne gelir? Görmek, netlik… Tasarımda ve ilginç sunumunda bu eksik… Baba olacaksın yakında bunu o ilişkiye taşırsan ne yapardın? Reklam filmi düşünsen, örneğin…
Öğrendim ki hem senden hem arkadaşlarından, 4 yıldır hemen tüm derslerinde hiç konuşmuyormuşsun. Benim dersimde dönem boyu adeta susmadın ve çok güzel fikirler ürettin. Asistanlığını asla aksatmadın, gelemeyeceğin zaman bilgi verme nezaketini gösterdin. Sitemde yayınladığım ambalajı çok şiirsel anlatan yazının yanında başka şiirlerin de olduğunu biliyorum, fakültenin dışında hem tasarım yaptığını hem bilgisayar alanında çalıştığını da… Final tasarımın gayet sade… Bunu hep söylerim… Tasarlamak, yaratmak kompoze etmek ayıklamak işidir. Doldurmak kolaydır. Ama sadeleştirmek, azaltmak büyük bir caba ister. Kutlarım. Ampul adıyla sloganı çok iyi buluşturmuş, müsriflikten kaçmışsın. Sadece 100w yazısının yeri doğru mu? İşte burada varyasyon istemiş… Mavi ile mavi buluşmuş. Damla ile ampul biçimi iç içe ve iyi bir ilişkilendirme… Zemin daha koyu bir renk… Kutluyorum. Ayrıca asistanlığın için tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Hiç mecbur değildin, mükemmel bir sorumluluk sahibi kişiliğin takdire layıktır diyorum. Küçük yaştan beri çalışmanın yararları…
“Özlem damlanın kaynağına kavuşmasıdır” çok güzelde başta tasarım sözcüğünü kullanmayacaktın. Kendin gibi sevimli bir damla çizmişmişsin, damlaya can vererek… Sanki insan ve denize atlıyor. Şekil – zemin ilişkisini başarılı bir şekilde kurmuşsun, kutluyorum… Beyazı ve maviyi iyi buluşturmuşsun. Lütfen sözcüklerin doğru yazımına dikkat edelim. Hele siz bilgisayara ilişkin bir fakültede okuduğunuza göre bunlar gözden kaçmamalı kesinlikle…
Ampulü dünya ile ilişkilendirmen ilginç… Ampulde kullandığın sarı ile yumurtaya benzettiğin form içindeki dünya yazısının sarı olması iyi düşünülmüş. Çok rica edeceğim kağıdın arkasına yazılması gereken bilgileri kompozisyonu kapsayan alana yazmayınız. Ya da çerçeve içine alıp bilgi yazılarını dışında kullanınız… Ampulün aydınlatma çizimlerinin sivri yapılması bana hep çok eskiden demire vurulan üzerinde sivri çıkıntıları olan topuzu anımsatır ve rahatsız eder. Ampulün içinde kullandığın biçimi dışına da taşıman iyi olmuş. Gri zeminde kadrajın alt kısmına yerleştirdiğin elips biçimin içinde mavi kullanman yerinde. Bu iki biçimin yani ampul ve elipsin birbiriyle olan ilişkisi bir kere daha düşünülmeli… Derste her şeye çok çabuk isim bulman harikaydı, gelmediğin zaman eksik kalıyorduk, tabii bu tüm arkadaşlarımız için geçerlidir.
Müzik eğitimi alıyorsun ama bir o kadar yazın ve çizimin iyi. Kutluyorum. Oldukça hassas bir kişiliğin var, çizimlerinden de belli oluyor. Konunun ilkyardım ödülü olması ilginç. Yatan bir insandan çıkan biçim, ucunda kalp taşıyor. Bu biçimi ortaya çıkartman için etrafını biraz sade düşünebilirdin. Çizimin çok iyi… Umarım kitabın olur. Ayrıntılarda yüzüyorsun ve başarılısın…
Dersi parlak fikirleriyle süsleyen arkadaşımız, tasarımında patentin ucunu görüyorum. Kendini, çalışmalarını – tasarımlarını, fikirlerini ciddiye alıp işi ilerletmelisin. Babanla birlikte yapabilirsin. Derste babanı çok anlatıyordun. Gerçekten birlikte bunu başarabilirsin, diye düşünüyorum. Sunumun başarılı. Renkler uyumlu. Hem anlam hem biçim ilişkilendirmelerin ilginç, teşekkürler. Fener, fizik, yaşam, ışık ve patent lütfen. Biliyorsunuz dünya ile mukayese edildiğinde patent sayımız oldukça düşük.
Devam konusunu daha ciddiye alıp biraz daha fazla gelseydin tasarımındaki elmanın iki yarısı gibi sınıf tamamlanacaktı. Ama geldiğinde iyi katkı verdiğin kesin. Elmayı ikiye bölüp yara bandıyla birleştirmek bildiğimiz bir şey ama altına yazdığın yazı muazzam bir anlam taşıyor. Elmanın yeşil rengiyle yazının rengini yeşil yapman iyi bir ilişkilendirme… Bunu hangi konuda çekilecek reklam filminde kullanabiliriz? Yazıyla fotoğrafı ayrı ayrı – alt alta koymanın dışında nasıl ilişkilendirebiliriz, daha farklı olarak bu kadraj içinde? Acaba bantları salt elma üzerinde mi kullanmalı? Yazı ve yara bandı nasıl ilişkilendirilir? Bu soruları çoğaltabiliriz. Yanıtları düşünelim…
Sevgiyi insan ve kedi ilişkisiyle anlatan ve yakında evlenecek olan arkadaşımız, “dünyada sadece biz varız başka şeyler yok,” diyenlere iyi bir eleştiri tasarımı yapmış haklı olarak… Üstelik ders sitemizi yapmayı üstlendi. Şimdiden teşekkürler… Grilikler içinde cıvıl cıvıl kedi yavruları ve tezadı yaşlı bir adam… Zıtlıklardan yararlanmak çok önemlidir tasarımlarda… Tabii doğru, etkili yapılıp farklılık üretildiğinde… Kediler kompozisyonun tam ortasında olmak yerine başka nerede olmalıydılar? Düşünelim, araştıralım, varyasyon yapalım…
Takvim tasarımını 2008 içine koymak pratikliği yapan arkadaşımız, küçük - büyük dengesiyle bir tasarım oluşturmuş. Zemin gri. Her harf başka renk ama yormuyor. Sadece takvimin altına yazılan reklam amaçlı yazı o kadar büyük olmalımıydı? Yeri çok doğru mu? Yine de bir taşla iki kuş vurmak örneği gibi pratik düşünce olumlu olmuş sunumda…
Kare bir sunumla takvim tasarımı… Kare, çünkü içindeki çizim daire ile ilgili bir düşünüş… Beyaz, gri, siyahın muhteşem buluşması iyi organize edilmiş. Başlangıç günü ve son gün önemsenerek koyu tonda sunulmuş… Resim- leke olarak da son günden itibaren artarda gelen kareler boşluğu sade bir şekilde doldurmuş… Kutluyorum.
Tasarımını değerlendirmeden önce asistanlığımı yapan, hiç aksatmayan geç geleceğinde bile ki sadece bir sefer olmuştur haber verme nezaketi gösteren çok değerli ve sevimli öğrencime teşekkür ediyorum. Tabii ailesine de teşekkür etmeliyim. “Yaşam çiçektir, mevsimler çiçektir” fikrinden yola çıkılmış. Her çiçek yaprağı bir ay olmuş. Dijital takvimli, dijital saatli… Güneş pili ile çalışması önerilmiş. Işıklandırmada uyum düşünülmüş. İlginç fikirleri ve esprileri ile atölyede renk olan asistanımı bu sunumundan dolayı kutluyorum.
Bazen tasarımlar başladığı gibi bitebilirler. Bazen bambaşka bir sonuca varırlar. Önemli olan o süreçte yaşadıklarınız, yaptıklarınızdır.
Eskiz bir fikir göstergesidir. İçinde yaratıcılığı, heyecanı barındırır. Belki barındırmadığı düzendir, tekniktir…
Şunu unutmamak gerekir, yaratmak için ıraksak ve soyut düşünmeliyiz…
Arkadaşlarımın orijinal çalışmalarındaki disiplinini tebrik ediyorum… Ve orijinal çalışmaların verilmesi nottan çok öte bir değerlendirmeyi kapsadığını bilmenizi istiyorum. Orijinal çalışmalarını veren arkadaşlarımızı hem tebrik ediyor, hem kutluyor, hem teşekkür ediyorum. Onların yaşamda başarılı ve güvenilir olacaklarına inanıyorum.
Bir dönemi bitirdik böylece… Ben her atölyeye gelişimle çıkışım arasında başka Tülay ÇELLEK olarak gördüm kendimi. Çünkü deneyim ve fikirlerinizle zenginleştim. Öncelikle ders asistanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bizi hiç müziksiz bırakmayan müzik asistanlarıma, dersi yöneten cesur arkadaşlarıma benden daha farklı soru sordukları ve çok güzel yönettikleri için, derse devam eden tüm arkadaşlarıma ürettikleri fikirleri ve yaratımlarıyla ortamı oldukça zenginleştirdiklerinden dolayı yürekten teşekkürlerimi sunuyorum…
Öğrenci aradığında beni bulabilmeli… Bu nedenle her zaman buradayım. Kapım hep aralık, gelip açasınız diye… Ortak dersimiz bitti ama dostluğumuz asla… Ders dışı ortak projelerde buluşmak, yaratmak, üretmek, paylaşmak üzere sevgiler, saygılar…
16 – 01 – 2008 / İSTANBUL
Yıldız Teknik üniversitesi
www.tulaycellek.com
tcellek@yildiz.edu.tr
ttcellek@gmail.com
|