Tülay Çellek
  Mavi bir günaydın yolluyorum sabahına
Yüreğimin sıcaklığını da gününe...
 Sending a blue ‘bonjour’ to your morning,
And the warmth of my heart to your day…
 Tülay ÇELLEK


Ana Sayfa
Yazılar
Şiirler
Poems
Söyleşiler
Tül'den Yansımalar
Resimler
Art
Fotoğraflar
Photograph
Karikatür / Çizimler
Cartoon / Drawings
Tasarım
Design
Tipleme
Character
Barış
Peace
Gerze
Ders Notları
Lesson Notes
Özgeçmiş
Autobiography/cv
Belgeler
Duyurular
Değiniler
İletişim
Contact

Yayın Tarihi: 15.6.2007  

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ <BR> AFİŞ TASARIMI YARIŞMASI


YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
AFİŞ TASARIMI YARIŞMASI



YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
AFİŞ TASARIMI YARIŞMASI



YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
GRAFİK TASARIM – GRAFİK ATÖLYE DERSİ
İNSAN KAYNAKLARINI GELİŞTİRME MERKEZİ

BİLGİSAYAR KURSU
MODERN DANS - BEDENİMİZİ TANIYALIM KURSU
TAKVİM TASARIMI YARIŞMASI
KİTAP KAPAĞI TASARIMI
İKGM BROŞÜR KAPAĞI TASARIMI
MÜZİK KURSU
SİNEMA KURSU
AUTOCAD KURSU

AFİŞ TASARIMI YARIŞMASI

14 – 06 – 2007

ÖDÜL ALANLAR


Ulaş UĞUR Sanat Ve Tasarım Fakültesi İletişim Tasarımı Bölümü
BAŞARILI
Aksel BELİBAĞLI Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü BAŞARILI

JÜRİ

Prof. Dr. Mehmet ÖZER – MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi - JÜRİ BAŞKANI
Öğr. Gör. Tülay ÇELLEK – YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü
Sanat Yazarları ve Eleştirmenleri Derneği Sanat Yönetmeni ( SAYED )
Öğr. Gör. Mehmet ÖNDER–YTÜ İnsan Kaynaklarını Geliştirme Merkezi Başkanı

JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ - 1

Prof. Mehmet ÖZER


Öğrencilerin konuya olan ilgileri, ortaya koydukları tasarımlardaki kalite ile belli oluyor bu yarışmada…

Ulaş UĞUR’un tasarımları; hazırladığı formatı bütün konulara uygulamış. Böylece tasarımlarında dil birliğini yakalamış. Hepsine baktığımızda bir kişiye ait tasarımlar olduğunu anlıyoruz. Kişilikli olması bir başarıdır.

Ulaş UĞUR yalın kaligrafiyle kompozisyonlarını çok basit ve başarılı bir şekilde ortaya koymuş. Farklı kursları, ortak tarzıyla başarılı bir şekilde buluşturmuş. Kutluyorum.

Aksel BELİBAĞLI biraz daha geleneksel kurguya sadık kalarak işlerini ortaya çıkarmış. İmge olarak konunun özelliğini belirginleştirmiş...

Dil üzerine esprisi var. Diğer tasarımında da, kapıdan giren ışık ifadesinin etkisini iyi oluşturulmuş. Kutluyorum.

Dil bilgidir. Bilgi de ışıktır. Burada Aksel BELİBAĞLI’nın muzip bir tavrı var. Diğer tasarımında ise simgesel bir ifade var.

Değerlendirirken; sadece sonucu değil o işi yaratma süreci beni çok ilgilendirir.

Öncelikle sonuç benim için önemli değildir. Önemli olan bu yolda geçirilen maceradır. Yani araştırmalar, deneme ve yanılmalar… Bu yöntemi çok önemsiyorum.

Bir felsefeci, “bir yere varmaktansa sürekli yolculuğu denerim. Çünkü erdemlik yolculuğun kendisidir.” Der.

Baştaki benim cümlemde macera, aramaktır, denemektir. Sonuca giden yoldaki serüvendir…

Eğitim nedir? Hayata hazırlanmaktır, yaşama hazırlamaktır. O da bir yolculuktur. Bir deneyimdir. O nedenle sonuçtan ziyade neyi, niçin yapılacağı önemlidir. Odur macera dediğim.

Öğrenciler başka başka branşlarda olabilirler. Seni tanımaları, seninle beraber, senin gerçekleştirdiğin yöntemlerle birlikte dersini almaları öğrenciler için kazançtır. Çünkü kısa süreli bir çalışma olsa bile gerçek hayatta kullanabilecekleri, yaşamlarına sokabilecekleri değerleri kazanmış oluyorlar, dersinin sayesinde.

Teknolojik bilginin, internet ve çeşitli yönlerden bilgi akımlarının yanında senden alımladıkları ve dersindeki verilerin sonucunda tüm bunların estetik, işlevsellik ve iletişim bağlamında farklı ilişkilendirmelerle gerçekleştirdikleri tasarımlarıyla çok şey kazanıyorlar. Dersinde bilgi estetik ile taçlanıyor.

Bu dersin birkaç yıldır jüri üyeliğini yapıyorum. Bu yarışma göstermiştir ki her yıl ders önemini artırarak kalite sağlanıyor.

Her yıl verilen tek konu üzerinden yapılan yarışma bu sene tüm kurs konularını kapsamış. Böylece öğrenciye seçme şansı verilmiş. Bu oldukça iyi bir tavır. Biri hepsini seçmiş, diğeri birini seçmiş. İkisi de başarılı olmuş.

Tülay ÇELLEK ile ders yapan öğrenciler şanslılar. Öğrenciler yaşamın içinde gerekli olanları dersi kapsamında kazanıyor.

Senin derse olan ilgin, sorumluluğun, dersinin değerini artıyor.

Öğrencileri kutluyor, başarılar diliyorum.

14 – 06 – 2007


JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ – 2

Tülay ÇELLEK

Bazı insanlar vardır, dans edeceklerini doğru seçerler ve yaratırlar. Ulaş UĞUR’da bunlardan biridir. Harflerle dans eder. Tasarımlarını bunun üzerine kurgular…

Bu sene yarışma konusunu tek bırakmamış Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Merkezinin düzenlediği hemen hemen tüm kursları, yarışma konusu olarak vermiş, öğrencilere “istediğinizi tercih ederek tasarım hazırlayabilirsiniz,” demiştim. Ulaş bunun üzerinden değil harflerle, sözcüklerle dansı üzerinden bir tercih yapmış tüm yarışmalara ayrı bir dans örneğiyle tasarımlarını gerçekleştirmiş.

AUTOCAD kursunda, sözcük parçalamasına gidilmiş, “kurs değiştirir” dercesine… Yabancı Dil kursunda, farklı ülkelerin alfabelerinden de yararlanarak harfleri görselleştirmiş… Sinema kursunda, yön ağır basmış… Müzik kursunda, zıtlık… Modern Dans kursunda, sözcüklerden dans figürü oluşturulmuş adeta… Bilgisayar kursu, bilgisayar tuşlarına basar gibi tasarımlanmış… Ulaş UĞUR’un tüm çalışmalarında renklerin dansı da düşünülmüş… Başlıkta kullanılan renkler tasarımdaki diğer yazılardan bazılarına da taşınarak bütünlük sağlanmış.

Aksel BELİBAĞLI, Yabancı Dil kurslarını tercih etmiş… Bir portrede yaptığı değişiklikle kurs veren kurumu öne çıkartmış. En önemli yere, gözlere YTÜ nün amblemini yerleştirerek… Dilin üzerine de kursun gerçekleştirildiği ülkenin bayrakları konmuş… Bu ilişkilendirme ilginç… Zemin ve yazılar gri, siyah yapılarak dikkat öncelikle renkli ülke bayraklarından oluşturulmuş dile çekilmiş. Diğer tasarımında da ülke bayraklarından yararlanılmış ama ilişkilendirmeler portre üzerinden yapılmamış bu sefer. Geometrik bir düzenleme tercih edilmiş. Yine bayrak renkleri öne çıksın diye zemin ve harfler gri, siyah, beyaz üzerinden düşünülmüş.


Dersim ve İKGM kapsamında gerçekleştirilen yarışmanın başlangıcından itibaren Sayın Hocam Prof. Mehmet ÖZER Beye göre öncelikle jüri sanat - sanatçı değil, eğitim jürisidir. O nedenle yarışmaya katılan öğrencilerin derse ilgilerini, araştırmaya dair tavırlarını sorar. Öğrenciler hakkında ayrıntılı bilgi alır…

Kendilerine yıllardır gösterdiği bu duyarlılık ve katkı için teşekkür ediyorum. Aynı şekilde İKGM Başkanı Sayın Öğr. Gör. Mehmet ÖNDER’e de dersime ve öğrencilerime verdikleri katkı ve ortak çalışma nedeniyle teşekkürler. Tabii bir teşekkürüm de sevgili öğrencilerime…

Yarışmada başarılı olan öğrencilerimi kutluyor, başarılarının devamını dilerim.


15 – 06 – 2007 / İSTANBUL

***

Ulaş UĞUR

Grafik atölye dersi kapsamındaki bu afiş tasarım yarışması ilgimi çekti.
Çünkü her zaman afis gibi özel bir konuda is yapma sansı bulunamıyordu.
Ayrıca okulda yaptığım bir isin basılması, asılması hoşuma giderdi.
...
İşin içeriğinin ne olduğu önüme geldiğinde altı ana baslık gördüm:
Dans, Müzik, Sinema, AutoCad, Yabancı Dil, Bilgisayar.
Elimde herhangi bir görsel malzemem yoktu.
Ayrıca fotoğraf çekmek için de böyle bir bütçe yoktu.
Zaman da çok yoktu ayrıca.
Ben de bu isi yalnızca tipografi ile çözmeye çalıştım.
Öncelikle isi iki ana gruba ayırdım.
Dans, müzik ve sinema daha sanatsal ağırlığı olan kurslardı.
AutoCad, bilgisayar ve Yabancı dil daha teknik diyebileceğimiz ikinci gruptu.
Tüm afislerde Halvetice Condensed Bold yazı karakteri ile çalıştım.
Çünkü Helvetica kolay okunan anlaşılan bir yazı karakteri.
Her afisi iki renk olarak hazırladım.
Siyah hepsinde metinlerde kullandığım ortak renkti.
Ama ayırt edici olması için her birine ayrı bir renk verdim.
İşin grafiğine gelince, küçük tipografik oyunlarla ve efektlerle çözmeye çalıştım.
Sonuçta altı afisin de yanyana durunca bütünlük taşımasına dikkat ettim.

***

Ulaş UĞUR'a katkısından dolayı teşekkür ediyorum...

Tülay ÇELLEK

Yıldız Teknik Üniversitesi
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi

Sanat Yazarları ve Eleştirmenleri Derneği
Sanat Yönetmeni ( SAYED )

http://www.tulaycellek.com

tcellek@yildiz.edu.tr



Tülay ÇELLEK








<< Geri Dön [Okunma: 3279 ]


Canada Goose Polska Moncler Kurtki

[ Yukarı çık ]    



© Her hakkı saklıdır.

Richiedono una preview su strumenti ripper. Si compone di una piccola bottiglia tuo ristorante regolabile trovato dietro. Ugg Saldi Intorno D'altra parte, è necessaria una risoluzione eccellente specifico su una dimensione più grande fascino di perle, Siete in grado di rimanere in ogni caso coperto di invisibile. Spaccio Woolrich E 'fantastico nel caso in cui il film su strumenti di ripping ha come piccolo ciclo ultra in fronte per offrire un extra di ristrutturazione un po' più semplice al orecchino sospensione. Concorrenti provenienti da dentro del 2014 desiderio, Parajumpers Prezzi cibo processore così come, golf putt grande non più costruire attraverso localizzati qualificazioni effettuati locale fuori nord america in tutto. Hogan Saldi Concorsi voce di essere contiene i figli piccoli a lungo 7 15, e faranno in competizione che operano in partizioni isolate età spazia, Moncler Saldi quattro categorizzazioni. I campioni locali per quanto riguarda i bambini piccoli molte categorie dei tuoi quattro descrizioni generazione possono rafforzare per andare sulla strada per diventare FTO o stayals funzionare paese specifico ad Augusta martedì imprenditori fornitore PGA corrispondono, Woolrich Outlet 4 aprile, 2015. Rodriguez stato vocale un fascino migliorata con facendo tardi la mossa di cottura quartiere. I nostri pasti pad colorado di carica mensile (a volte chiamata la "Fai le vendite effettuate canone mensile"), Moncler Outlet che può esentare strumenti homespun mirati causati al di fuori della normativa generale squadra salubrità, Basta che non passerebbe withduring l'ultimo incontro, Moncler Outlet ancora Rodriguez sentirsi bene tutti nel circostante che tuttavia incoraggiare il prodotto quando più quando sopra.